Am si eu o intrebare referitor la sotul meu:
A ramas in vigoare Legea concediului paternal nr.210/1999, privind acordarea unui concediu de 15 zile pentru tatal care a efectuat un curs de puericultura?
In caz ca da, daca Institutia unde lucreaza refuza, din diverse motive acordarea acestui drept, ce se poate face?
Multumesc
Da a ramas in vigoare insa nu inteleg in ce sens refuza din diferite motive. Care sunt motivele de refuz?
Marius (www.desprecopii.com)
Marius,
Merci pt. raspuns. Motivul e ... mai multe :))):
1)ca nu am interpretat bine legea (cu toate ca am si normele metodologice)
2)ca nu sunt destui oameni, ca e perioada concediilor si ca , daca e, o sa se acorde concediul mai spre iarna...
Specific romanesc, nu?!
Oricum, cererea oficiala de concediu am inteles ca poate sa o faca doar dupa ce nasc.
Daca se mentin cei de la personal, totusi, pe pozitia asta ce-i de facut, ca vor fi o gramada de probleme de rezolvat atunci?
Trebuie sa sti ca acest concediu paternal, potrivit prevederilor art. 2 alin.(2) din Legea nr.210/1999, se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
Asa ca daca nu il ia in aceasta perioada, angajatorul poate refuza sa-l acorde ulterior, pe motiv ca a fost solicitat prea tarziu.
Din pacate legea nu contine si sanctiuni pentru angajator, astfel incat daca nu este acordat acest concediu singura solutie este contestarea in justitie a deciziei angajatorului.