Spania: pro si contra
Dupa cate am inteles din 2009 romanii au dreptul de a locui si lucra in Spania. Noi ne gandeam mai demult sa ne mutam acolo si am vrea sa auzim pareri de la cei care sunt deja acolo.Am vrea sa cumparam un apartemnt acolo, dar nu stim nimic referitor la preturi si taxe. Cum sunt scolile? Sotul meu e iranian si e mai bine pentru el sa aiba rezidenta in Romania ca sa primeasca viza?Va multumesc ptr orice sfaturi aveti ptr mine, bune sau rele. Inca o intrebare: se poate pleca inainte de 2009 sau nu?
Raspunsuri
apsara spune:
Daca ai o oferta de contract de munca nu e nici o problema. Pretul apartamentelor difera foarte mult in functie de zona, aici se vinde mp intre 2000 si 6000 €. Sistemul de invatamant nu e perfect, mai multe ti-ar putea spune fetele care au copii la scoala. Scolile particulare au , in general, un nivel mai inalt insa sunt destul de ascumpe. Sistemul sanitar e ok. In sud, zona Marbella exista foarte multi straini care au ales sa traiasca in Spania. Motivele sunt multe: clima, mancarea, preturile accesibile (majoritatea vin din UK, Danemaraca, Germania). Eu, sincer prefer nordul. Teoretic ar fi mai usor pentru sotul tau daca ar avea rezidenta in Romania. Ma interesez si-ti spun mai exact.
peanut spune:
Multumesc pentru raspuns. Sincer, ma asteptam la mai multe pareri, dar raspunsul tau mi-a raspuns la intrebare.As mai avea vreo doua:de ce strainii prefera sudul si romanii nordul? Si cum sunt vazuti romanii la ora actuala in Spania? Mersi si o zi buna
apsara spune:
Strainii care se muta in Spania vin, in general, din tari cu clima mai rece (Danemarca, Germania) si pare logic sa aleaga sudul, adica caldurica. Nordul e foarte diferit, nu gasesti nici macar turismul acela masiv de plaja, hotel, plaja, discoteca. Se face un turism de dipul "descoperire". Nu stiu daca romanii prefera nordul, luand in considerare cifrele oficiale, sunt mai multi romani in sud. Din punctul meu de vedere Galicia e perfecta, are o clima oceanica, rar trece de 25 de grade vara, iarna e bine langa ocean, in interior e mai rece, insa e o provincie care nu ofera multe posibilitati de munca.
Cum sunt vazuti romanii? E o intrebare sensibila, in sensul ca n-am un raspuns clar. In Galicia se vorbeste c-ar fi in jur de 1000 de romani (asa spun documentele) deci contactul autohtonilor cu romanii e mai redus decat in alte provincii. In general sunt recunoscuti ca buni muncitori. Expereienta mea in relatiile cu spaniolii a fost intotdeauna pozitiva.