reinoire pasaport
Salutare tuturor.Ajutati-ma va rog cu un sfat daca ati fost in situatia mea si stiti care e procedura .In luna iunie imi expira pasaportul.Il pot reinoi din Anglia, unde locuiesc la momentul de fata sau trebuie sa merg in Romania sa-l schimb?De asemenea, vreau sa merg in America in vacant anul acesta, trebuie sa merg in Romania sa aplic pt viza sau o pot face din Anglia, avand in vedere ca locuiesc aici de aproape 4 ani?Bine-nteles, nu am inca rezidenta, aveam viza de rezidenta temporara dar acum ca s-au scos vizele presupun ca aia chiar nu mai conteaza.Nu stiu absolut nimic depre cum se calatoreste in America dar banuiesc ca e mult mai greu de ajuns acolo decat imi inchipui :(
Raspunsuri
lau10 spune:
Aniela, ce coincidenta de situatie fantastica!! Mie imi expira pasaportul in mai, sunt in Anglia de aproape 4 ani, si anul asta plec in America pentru prima data in luna iunie. Deci exact intrebarile pe care le-ai pus tu ma intereseaza si pe mine.
Singura diferenta este ca eu am rezidenta in Anglia.
Iti spun foarte sigur ca poti sa iti prelungesti pasaportul la consulat in Londra. Citeste aici si ai sa ai toate informatiile
http://www.roemb.co.uk/Consular/actestarecivila.htm
Eu ma duc in Romania in aprilie si mi-l schim acolo la urgenta, dar daca nu aveam planificata vacanta in Romania, mi-l facea aici fara probleme.
La fel cu viza de America, te duci aici la ambasada pentru viza, nu trebuie sa te duci acasa.
Dar tu pe ce fel de viza stai acum?
Laura
aniela23 spune:
serios, pot sa-mi schimb pasaportul aici si sa imi iau viza pt America tot aici??Wow, incredibil, pare prea frumos sa fie adevarat, parca vezi ca nu-mi dau astia viza though, nu mi se intampla mie minuni dintr-astea:).Pana acum am avut viza de selfemployed, care ar expira in dec 2007 daca ar fi valabila, dar nu stiu cu intrarea asta in UE daca mai e valabila.Pasaportul imi expira pe 27 iunie, si plecarea in america e pt o sapt la sf lui mai, desi as avea timp sa ma intorc sa il schimb.Laura, ce stii de vizele pt america, se dau f greu?Eu aici evident nu am contract de munca pt ca sunt selfemployed, deci pot aduce doar scrisori de referinta de la persoanele pt care lucrez, nu am propria casa, scoala am terminat-o, bani in banca nu am prea multi....am sanse oare sa iau viza?
aniela23 spune:
am citit pe site-ul care mi l-ai dat ca ''Anumite state, printre care cele ale Uniunii Europene si S.U.A, condi#355;ioneaz#259; intrarea pe teritoriul lor sau eliberarea vizei de o valabilitate a pa#351;aportului mai mare de 6 luni. Prin urmare, v#259; suger#259;m s#259; solicita#355;i din timp eliberarea unui nou pa#351;aport.''.Deci trebuie oare sa imi iau pasaport nou inainte de mai, pey cand sa imi fac si pasaport, cand sa ma duc si la viza, pot sa il fac de pe acum daca nu expira pana in iunie?
lau10 spune:
Aniela, eu vroiam sa te sfatuiesc dinainte de a citi al doilea mesaj al tau sa iti schimbi intai pasaportul inainte de a cere viza pentru america pentru ca eu nu cred ca te lasa sa pleci acolo cand tu mai ai mai putin de o luna de ati expira pasaportul. Pasaportul ti-l poti schimba inainte de a expira. Eu te sfatuiesc sa iti trimiti acum cat de repede actele la consulat sa incepi procedura de schimbare de pasaport. Ai vazut probabil pe site-ul pe care ti l-am dat ca snt 2 variante: una prin care te costa 56 de lire si dureaza 4 luni pana iti iese pasaportul si una care dureaza 3 saptamani, te costa 115 lire dar trebuie sa faci cu procura sa ti-l ridice cineva din tara ( parintii tai sau ma rog, cine vrei tu). Eu te sfatuiesc pentru a doua ca asa nu stai cu emotii daca tu zici ca vrei sa pleci la sfarsitul lui mai.
De viza pentru America nu m-am interesat foarte multe, dar te duci la ambasada americii si pur si simplu ceri viza, nu stiu exact ce dosar trebuie facut pentru ca nu m-am interesat inca. Mi-e greu sa spun ce sanse poti sa ai, depinde de norocul tau. tu binenteles adu cat mai multe dovezi ca esti stabilita aici in UK. Da un telefon la ambasada Americii sau uita-te pe site-ul lor si vezi ce acte trebuie sa aduci. Eu deocamdata imi schimb pasaportul in Aprilie si apoi am sa ma interesez ce imi trebuie pentru America.
Era un subiect deschis pe forum cu ceva timp in uram ( vreo luna) in care se vorbea exact de asta dar nu l-am mai gasit.
Cu intrarea in Comunitatea Europeana e posibil sa fie mai flexibili la ambasada deci poate avem noroc. Oricum la mine sigur trebuie sa imi dea viza, ca eu am rezidenta aici in UK, am o fetita pe care o las aici acasa cu bunicii, lucrez intr-o companie mare de aici, castig destul de bine si sotul meu e spaniol deci lui nu ii trebuie viza. Dar oricum, s-au auzit surprize sa nu dea vize la cei care au o siotuatie foarte clara , tot ce poti face tu e sa incerci, nu te gandi ca nu ti-o da din start.
Tu unde te duci in America? Stai la cineva sau la hotel?
Mai intreaba-ma daca vrei sa mai stii ceva.
Te pup
lau10 spune:
Aniela, m-am mai gandit la ceva. Tu viza asta de self-employed o ai ca o stampila pe pasaport? Pentru ca daca e asa, trebuie sa iti pastrezi si pasaportul vechi si cu amandoua te duci la ambasada americii, sau daca vrei sa calatoresti trebuie sa iesi cu amandoua ca sa faci dovada sederii tale aici. Chiar daca suntem acum in comunitatea europeana, putem sa venim in UK vara viza dar nu poti sa stai sa muncesti aici sau sa stai mai mult de 3 luni fara a avea un fel de working visa sau residenta. Tu ar trebui sa te interesezi de situatia ta cat mai repede ca sa nu ai cumva probleme. Ca nu stiu acum viza asta selfemployed cat mai e de valabila.
Nu sunt un expert in vize dar eu asa cred.
Te pup
aniela23 spune:
Laura, multumesc mult de raspuns.Viza de selfemployed o sa fie trecuta in noul pasaport cand o sa-l primesc, sper sa nu mai dureze cateva saptamani si asta.Trebuie sa sun la ambasada sa ma interesez cat dureaza intreg procesul de obtinere a vizei.Nu stiu cate sanse o sa am sa iau viza pt sua pt ca nu am mari legaturi cu anglia ca sa dovedesc ca vreau sa ma intorc, fiind selfemployed nici macar contract de angajare nu am.In fine, vad eu cum o rezolv....