Preotul Daniel
Raspunsuri - Pagina 2
teolinda spune:
Am asistat si eu in calitate de invitat la savarsirea a doua botezuri la bis. Sf Nicolae unde oficierea slujbelor a fost facuta de parintele Daniel.
Imi place ca biserica arata impecabil si botezul este plin de explicatii. La un moment dat m-am simtit chiar ca la o lectie de religie... dar mi-a placut mult pentru ca am invatat niste lucruri( legate in special de biserica) pe care nu le stiam .
Nu mi-a placut pentru ca biserica este fff mica si neincapatoare pentru oficierea unui botez la 6(SASE) copilasi in acelasi timp.
Va spun sincer ca eu nu mai rezistam in inghesuiala aia, se incalzise f tare in biserica( desi era sf. lui ian), slujba a durat EXTREM de mult... ( 2 ore, nici nu se putea altfel cand trebuie sa iei la rand 6 copii si sa le faci ceea ce trebuie la un botez). Spre sfarsit erau epuizati ci copii si nasii si parintii si invitatii... .
Pentru ca la acest botez, nasii imi erau prieteni a trebuit sa raman in biserica si sa ii ajut pe-acolo cu hainutele... etc asa ca am trait din plin acele momente.
In ceea ce priveste lista cu ce trebuie sa aduca nasii pt botez mie personal mi se pare F. UTILA si de bun simt. Nu cred ca saraceste nimeni daca cumpara 2 prosoape si 2 sapunuri de calitate ( e normal sa fie asa ca doar noi nu ne spalam cu cel mai ieftin sapun ). Uleiul de masline... devine mir si este folosit pentru ungerea copilului... doar nu ati vrea sa va ungeti copilul cu "undelemn de la bunica". Cruciulitele sunt oricum OBLIGATORII deci nu vad o problema ca se cere si asa ceva.
Pentru faptul ca li se cere nasilor sa se spovedeasca, impartaseasca pt a lua parte la botez... eu cred ca n-ar fi rau sa o faca desi va spun sigur ca nu a fost nimeni dat afara din biserica pt ca nu a facut acest lucru.
Mi-a placut ca inainte de savarsirea Botezului nasii sunt intrebati daca sunt de acord sa-si duca finul la impartasit in fiecare luna( ca asta le-ar fi obligatia ) si sa tina post vinerea timp de 1 AN. Dar vedeti voi... NIMENI nu a spus de acestea.... asadar nu le respecta nici un NAS ( din pacate).
Cat despre tarif... este cel specificat in ziar.Si nu cred ca e problema cat se cere parintilor ( taxa pe chitanta) ci ca nasilor li SE CERE acea suma. Sincer unii dintre cei care au fost nasi la cele 6 botezuri la care am asistat... nu erau pareau sa aiba o situatie prea buna ( adica erau si nasi mai modesti).
LILIANA si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)
"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"
mamaruta spune:
Nu am avut rabdare sa citesc tot articolul, dar este perfect adevarat ca la ac biserica primesti o foaie de hartie pe care sunt trecute tot felul de chestii, si ca daca le incalci, ce patesti.
Noi cand am vrut sa o botezam pe Daria acolo am vrut, si penca nashii nu erau cununati nu a vrut sa ne-o boteze pe cea mica.
Am mers la alta biserica si s-a putut si fara ca nashii sa fie cununati
irina.c. spune:
quote:tot respectul pentru acest preot fiindca nu incalca invatatura Bisericii.Cei care boteaza necununati fiind devin rude spirituale si sunt opriti ulterior de la casatorie.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Originally posted by mamaruta
Nu am avut rabdare sa citesc tot articolul, dar este perfect adevarat ca la ac biserica primesti o foaie de hartie pe care sunt trecute tot felul de chestii, si ca daca le incalci, ce patesti.
Noi cand am vrut sa o botezam pe Daria acolo am vrut, si penca nashii nu erau cununati nu a vrut sa ne-o boteze pe cea mica.
Am mers la alta biserica si s-a putut si fara ca nashii sa fie cununati
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
mamaruta spune:
De ce sa fie opriti de la casatorie? Pentru ca sunt rude spirituale cu finul???
Ce legatura are una cu alta?
irina.c. spune:
quote:respectivii necasatoriti care au botezat impreuna au devenit rude spirituale intre ei(cumetri) si nu se mai pot casatoriIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
Originally posted by mamaruta
De ce sa fie opriti de la casatorie? Pentru ca sunt rude spirituale cu finul???
Ce legatura are una cu alta?
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
soanso spune:
mie nu-mi vine greu a crede ca fac unii preoti si astfel de lucruri, dar sunt total impotriva afirmatiilor de genul ca daca nu se respecta lista sunt enumerate necazurile ce se vor abate asupra copilului,scuzati-ma dar asta e strigator la cer ,cum e posibil sa gandesti macar asa ceva despre un copilas nevinovat un "ingeras".
Eu va intreb alceva :cine nu respecta deloc acea lista ramane cu copilul nebotezat?
oare au liniste cei ce fac asa ceva ???????
Sorana 20 dec 2005
Witchie spune:
Aceasta este una dintre ocaziile in care ma simt tare prost ca fac parte dintr-o anume breasla.
Sa ne lamurim nitel:
4 ziare din Ro publica acelasi articol sub semnaturi diferite? Inseamna ca un angajat al unei agentii de presa a fost acolo, a dat cu batul in balta si 4 angajati ai unor ziare au preluat fara sa verifice articolul, exact cum a fost servita.
Lista cu necesarul pentru botez am primit-o si noi la biserica la care ne-am botezat fetita. Desigur, nu se specifica nicaieri ca ne vor inghiti flacarile iadului daca nu aducem ce scrie acolo dar tot ulei de masline ni s-a cerut. Nu mai retin daca era vorba si de prosoape sau nu. Insa cata vreme veneam din alta parohie mi s-a parut firesc sa platesc taxa de botez. Nu il cunosc pe preotul Daniel insa am avut rabdare sa citesc comentariile cititorilor si cred sincer ca adevarul a fost denaturat de ziaristi.
Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Am buba!...
anya spune:
Ca presa scrie ce vrea si cum vrea si poate denigra cel mai bun om... nu e o noutate.
Dar la botezul copiilor mei am primit o lista cu cele necesare. Era scris ulei - comestibil sau de corp pt bb-i (am avut Floriol). De cruciulite nu scria nimic - cred ca la unul din copii a luat nasa, la celalalt... nu mai tin minte. Cat despre nasi - nu e obligatoriu sa fie casatoriti. Nici macar nu e obligatoriu sa fie doi. E suficienta o singura persoana, indiferent de sex sau varsta, singura conditie e sa fie ortodoxa. Si atata timp cat e o taxa - mi se pare corect sa o platesti, iar daca nasul sau altcineva vrea sa dea in plus - da, daca nu - la revedere!
Ne tot plangem de shpaga la doctori, la primarie...
LindaZ spune:
Noi ne-am botezat baietelul in februarie la preotul Daniel, ca ne-a placut biserica . Dar ne-a placut mult si slujba, chiar daca a durat 2 ore pentru doi copilasi si intr-adevar parca a fost curs interactiv de religie, am invatat multe si nu simteai ca trece timpul. N-as lua din start ca adevarat ce scriu niste "reporteri" in ziare. Banii oricum sunt pentru biserica si chiar daca ar fi pentru el, pentru asa o slujba, zau ca ii merita, fata de altii... Tuturor le-a placut, a fost inedita, chiar si pentru matusa mea de 75 de ani care a vazut multe la viata ei...
onitza spune:
Il cunosc personal pe parintele Daniel , dar si familia Goga! Am apucat sa stam de vorba destul de mult, imi permit sa spun ca il cunosc cat de cat ca om. Merg la biserica Sf. Nicolae de 3 ani de zile si cam de atata timp il si cunosc pe Parintele Daniel. Fetelor, suntem in post, mi-ar fi frica sa il manii pe Dumnezeu sa mint, va dau cuvantul de onoare ca este un PREOT EXCEPTIONAL, munceste foarte mult, se dedica oamenilor nevoiasi, imi amintesc ca uneori, la spovedanie, pregatea pachete cu mancare pentru oamenii mai saraci ce veneau la spovedit, alte dati, dupa Sf. Liturghie, duminica, oferea sandwishuri cu mancare, pentru TOTI ENORIASII veniti la slujba de duminica, aaaa, mi-am amintit, la Sf. slujbelor, duminica, prezenta cazuri de oameni bolnavi, care trebuiau operati, imi amintesc de doi copii care nu aveau bani sa isi plateasca TAXELE DE INSCRIERE la facultate, ca sa intre sa dea examen sa intre la locurile fara taxa, si ne-a sfatuit sa dam fiecare CAT AVEM SI CAT PUTEM pentur acei copii, care erau destepti, preotul ii cunostea....ne-a spus mai tarziu ca acei copii au intrat la facultate la fara taxa, si ne-a multumit, ca datorita noua au reusit, era foarte fericit! alta data , m-am intalnit cu el si era fericit pentru ca : " un enorias s-a intors pe calea cea buna" si s-a bucurat nu "l-a pierdut", radia de fericire! cand au fost inundatiile , prima data anul trecut, ma igrav, s-au strans pachete si s-a dus personal cu masina sa imparta oamenilor!!!! Nu vreau decat sa insir faptele bune ale acestui preot si sa va spun ca este un DUHOVNIC PE SUFLETUL MEU, DAR SI AL SOTULUI MEU!! va mai povestesc o chestie: sotul emu inainte de casatorie a fost ATEU, nici macar botezat, a stat de vorba cu mai multi preoti care nu au reusit sa il lamureasca DE CE SA ACCEPTE SA SE BOTEZE LA ORTODOX? preotul Daniel Goga, a reusit , prin harul care i-a fost dat, si darul de a vorbi, si spiritul lui vesnic tanar si apropiat oamenilor, sa ii dea raspunsurile care l-au uns la suflet pe sotul meu; MIHAI (SOTUL) A FOST PRIMUL ADULT -BARBAT BOTEZAT LA BISERICA SF NICOLAE DE PREOTUL GOGA!!! de atunci este duhovnicul nostru si ne mandrim cu el!!!
Onitza si Paul Constantin (28.11.2004)
www.itmadesimple.ro
FEBRUARIE