tahini = pasta de susan

a folosit cineva pasta de susan in bucatarie? eu mancam acum cativa ani amestecat cu sirpo de stafide. din pacate mag. de unde cumparam siropul de stafide(cu specific arabesc) s-a inchis, iar acum nu mai gasesc pe niciunde (LA Fourmi, Mega Image).
stie cineva unde as putea gasi sirop de stafide sau in ce alta combinatie se poate folosi pasta de susan?
multumesc
o zi minunata,
Mari
am facut corectia.
Daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza.
poze
Raspunsuri

hannen spune:
Ii zice "tahini" sau "tahina" si se foloseste in diferite combinatii.
Iti zic mai tirziu ,acum sunt ocupata


Sanca spune:
Eu folosesc tahini la Hummus - un fel de fasole batuta, dar cu boabe de naut.
Retzeta:
-2 cani de boabe de naut fierte
- 3 linguri de ulei masline
- zeama de la o lamaie
- 3-4 catei de usturoi
- 2 linguri de tahini
- sare dupa gust.
Se da prin blender, pana cand se face ca o pasta. Este nemaipomenit cu pita bread sau cu lipia aia arabeasca.
Nautul se inmoaie peste noapte, se lasa acoperit cu apa sa se umfle, pe urma il fierbi cam 3 ore.
Cateodata, depinde de inspiratie, mai introduc cate un ardei copt la reteta si fac hummus cu gust de ardei copt.
Combinatia mai iese buna si cu masline. Daca pun masline, in loc de ardei copt, nu mai pun sare.


nemary spune:
multumesc Sanca pt.raspuns. naut nu am mancat niciodata, nici nu stiu daca se gaseste in RO. dar am sa caut.
o zi minunata,
Mari
Daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza.
poze


Sanca spune:
naut se gaseste si in Romania. Il poti lua de la Carrfour. Arata ca o fasole rotunda, boabele sant uscate si tari, un pic galbui.


Loma spune:
Sanca unde ai gasit tahini, eu tot am cautat pe aici si n-am vazut pe niciunde, am gasit ceva la Dominion un borcan cam jerpelit, care parea superexpirat si prafuit fara nici un termen de garantie, insa continutul parea ca o faina alba, pe cand eu ma asteptam sa fie ceva uleios, sau ca o pasta...
merci
Loma


Sanca spune:
Loma,
se gaseste mai peste tot. Eu il cumpar de la un magazin - Persinan Market care are vreo 10 feluri, si e ieftin. L-am gasit si la Henry - un chain supermarket. Trebuie sa-l aibe la supermarket-urile mari, intreaba de Tahini paste.
L-am gasit in cutii gen conserva si la borcan, si e o pasta alba - galbuie.
Trebuie sa aveti si in Canada International markets, fa un google search.


mi_ro spune:
Loma (e de la Casa Loma?) vezi ca ti-am trimis un mesaj unde poti gasi in Toronto tahini. Mihaela
mihaela


luizza spune:
Buna fetelor
Aici(Israel ) se zice thini(araba)thina(ebraica) este o pasta foarte foarte folosita aici,ca si humusul de altfel
Noi o mancam cu peste ,este pur si simplu delicioasa,in pasta punem si patrunjel, si cu paine pita,si cu peste este foarte foarte buna
Daca pasta este mai concntrata trebuie sa pui apa,sucul de la o lamaie,si sare,apoi pui patrunjel maruntit si amesteci
La shaoarma e nelipsit thini
Can sotul meu este racit,sau cineva este bolnav soacra-mea(araboaica) pune in thini miere si ii da sa manance
si chiar ajuta
daca doriti sa stiti mai multe si va voi putea raspunde
cu mare placere


hannen spune:
Am zis ca raspund dar n-am reusit pina azi.
A zis deja o fata cum se prepara hummus(cu boabe de naut).Tahina se foloseste si la salata de vinete.
Coci vinetele normal ca pt. salata.coci si o ceapa mica .Cureti vinetele si le pui intr-un robot,ceapa,un catel de usturoi (sau mai putin ca sa nu iasa iute,depinde si de cite vinete ai) sare,putin piper,ulei,otet si zeama de lamaie si dai drumul la robot sa o faca pasta.
Este delicioasa!
Apoi o poti folosi asa cum a zis luizza ca un fel de dressing la o fripturica ceva,shaworma ...
Se dizolva pasta cu putina apa,otet,zeama lamaie,sare si daca vrei sa fie picant pui ceva "piperuri".Iese o bunatate.
La fel se foloseste si in faimoasa mancare numita "foul" de origine egipteana.Aceasta se prepara din bob uscat.
Daca nu gasesti la cutii ,deja fiert poti incerca bobul uscat pe care il pui la inmuiat o zi apoi il pui la fiert la foc mic.
Te orientezi la cantitatea de apa sa iasa mai grosut.Cind s-a inmuiat scoti cit ai nevoie intr-o farfurie si la fel amesteci tahini,sare,piper,zeama lamaie,otet si orice condiment (buruiana uscata care iti place).Zbdobesti putin bobul cu furculita sau il dai la mixer sa iasa pasta.(noua ieri ne-a venit un bax din Dubai,mmmm am papat deja o cutie cu paine arabeasca)
Pofta mare

