Viata in Spania
Raspunsuri - Pagina 2
iliuta spune:
Apsara, ce pot sa spun......nu-mi place, desi am 5 ani jumatate aici inca nu m-am obisnuit si stiu ca nu ma voi obisnui. Traiesc cu gandu' ca intr-o buna zi ma voi intoarce de tot acasa si numar zilele care au mai ramas pana in august.....asa fac in fiecare an...
Am si suferit pentru ca la 4 luni de cand am venit aici mi-a murit tatal si neavand acte n-am putut merge la inmormantare...am mers abia dupa 2 ani....Poate si asta a afectat "neintegrarea" mea aici.
In rest Spania are si bune si rele. E destul de frumos aici, dar nu-mi place clima, e cald tot timpu' iar eu is din Suceava(obisnuita cu frigu'), totul e galben,nu este zapada.... nu vezi iarba verde, pamentul e rosu....nu-mi place mancarea.....sunt mai multe...
Pe de cealalta parte, Spania mi-a deschis multe porti, am realizat multe de cand sunt aici. M-au ajutat o gramada de spanioli, am avut posibilitatea de a-mi scoate un titlu de educatoare.....are si bune si rele..
Oricum eu tanjesc mult dupa Romania, dupa Suceava si doar gandul ca ma voi intoarce intr-o buna zi acasa ma tine "pe picioare"...
"Prietenia este mana care-ti sterge lacrima atunci cand viata te doare......"
Mihaela
iliuta spune:
Sa stii ca am vorbit si cu sotu' meu si mi-a zis si el ca in Nord lumea e foarte diferita de aici. Sunt mai linistiti si mai respectuosi. Aici sunt foarte galagiosi, ma dispera cu fiestele lor si cu statu' in bar pana la ora 4 dimineata...si ce nu-mi mai place: sa aud la televizor ca : somos los mejores, tenemos la mejor comida, cand joaca 2 echipe fotbal ei sunt siguri c-o sa castige, mancarea din alta tara e un "asco", limba altei tari e "rara", la serviciu ce pot face azi lasa pe maine.....si mai sunt multe pe care nu mi le amintesc acum.....
Mihaela
Carlin21 spune:
quote:
Originally posted by iliuta
...si ce nu-mi mai place: sa aud la televizor ca : somos los mejores, tenemos la mejor comida, cand joaca 2 echipe fotbal ei sunt siguri c-o sa castige, mancarea din alta tara e un "asco", limba altei tari e "rara", la serviciu ce pot face azi lasa pe maine.....si mai sunt multe pe care nu mi le amintesc acum.....
Mie mi se pare pozitiva chestia asta la o tara, un popor, ca isi apreciaza si le place ce au, tin cu dintii de specificul lor si de traditii, de felul lor de a fi, nu mai zic de catalani, care s-au si votat ca natiune.
Eu nu sunt deloc deranjata de asta, ba din contra ii privesc si imi e ciuda ca romanii arunca cu prea multa usurinta peste bord multe din lucrurile de valoare , reprezentative, specifice, si se dau in vant dupa tot felul de americanisme, sau orice nu e romanesc e mai bun decat ceea ce avem noi.
Ma doare chestia asta pt ca Romania e o parte din mine, si va fi mereu, si nu am cum sa nu simt asta cu durere.
Parerea mea.
apsara spune:
Carlin, nu stiu cat de multe s-au schimbat in sistemul de recunoastere a diplomelor dupa aderarea in UE. Eu mi-am depus dosarul la sfarsitul lui martie 2005 si-au intarziat tare mult din cauza unei neintelegeri.
Imi place Galicia, e ca si acasa, in realitate e "acasa".Mancarea e cam ca prin Romania, la cinste e purcelusul (ca ai mei sunt din Lugo- provincie tare rece iarna).Pe la inceputul lui decembrie am fost prin Extremadura si Andalucía si m-au surprins diferentele lingvistice si comportamentale. E mult mai cald decat aici in nord(rar depaseste 25 de grade), banuiesc ca vara e insuportabil insa mi-au placut tare mult portocalii si plantatiile de maslini.
Ana_m spune:
Hola,
Si eu pe aici , in Catalunia aproape de Carlin si de Iliuta . Am fost in noiembrie in Valencia si mi-a placut foarte mult .
Mie imi place aici ca oamenii sunt deschisi , vorbsc cu tine in autobus pe strada pe unde apuca. N-au ei treaba numai gura sa le mearga . Pe de alta parte ma dispera ca sunt groaznic de barfitori . Iliuta noi ne cunoastem virtual , citesc ca ai reusit sa iti scoti titlul de educatoare , si cum e reuseseti sa profesezi ?
Dar daca acum suntem in UE , mai trebuie echivalate diplomele ? Eu nu am inceput demersurile in idea ca nu va mai fii nevoie.
Ana si bb Clara Francesca (16.01.2006)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ana_m2005/my_photos
apsara spune:
Diplomele oricum trebuie echivalate.Ministerul Educatiei decide daca acorda omologarea totala sau daca e nevoie de "prueba conjuto" (examene de diferenta si un test de spaniola). Exista un acord intre Romania si Spania de a recunoaste anumite tipuri de "diplome" (exemplu asistenii medicali) dar chiar si asa e nevoie de acordul statului spaniol or asta presupune acelasi proces: prezentarea dosarului la Ministerul Educatiei sau un alt organ specific, asteptarea. Asa ca, cu cat mai repede incepeti demersurile, atat mai bine.
Carlin21 spune:
Apsara, ai dreptate, ma gandesc ca trebuie facute demersuri si nu se recunosc asa automat, nici nu ma asteptam la asta.
As vrea sa te intreb, tu de unde ai inceput demersurile, adica aici la Ministerul Educatiei sau de unde iti spune ce trebuie sa prezinti pt echivalare?
Ma gandesc ca nu e exclus sa fie si aici diferente intre comunitatile autonome la ce e nevoie, dar asa ca idee de start.
Eu merg in februarie in Romania si as putea sa imi aduc de acolo ce trebuie, sau si acolo trebuie facute ceva demersuri care dureaza?
Eu am terminat la Timisoara, oare trebuie sa merg la Bucuresti pt ceva de genul supralegalizari pe la minister sau asa ceva?
Ana
Nu esti f departe de mine, am fost prin Tortosa in vizita.
Vorbesti catalana?
apsara spune:
http://www.mec.es/mecd/jsp/plantilla.jsp?id=31&area=titulos
Pe pagina Ministerio de Educación y Ciencia gasesti informatiile necesare. Eu a trebuit sa merg la Bucuresti pentru verificarea autenticitatii diplomei si foii matricole. Nu stiu daca s-au schimbat "pasii". Poate te ajuta si www.edu.ro.
iliuta spune:
Ana Maria, tii minte ca ti-am zis pe mess cand am inceput cursul. Am terminat teoria, acum sunt la gradinita in practica. Titlul il am deja.Pot lucra la gradinita sau in comedor. Aici la gradinita in care sunt nu au nevoie de personal. Am colege de curs care lucreaza deja in locul in care au facut practica deoarece au avut norocul sa fie contractate. Am inceput si eu sa-mi bag curriculumuri pe la gradinite si sper ca din septembrie sa am norocul sa-mi gasesc si eu un post......sau poate chiar mai devreme.
Carlin, ai dreptate, in momentul in care imigrezi descoperi multe lucruri....
Mihaela
iliuta spune:
Apsara, cum adica : Ai mei sunt din Lugo? Care ai tai? Esti casatorita cu un spaniol?
Pot sa-ti zic ca anu' trecut n-am fost acasa(Romania) si am crezut ca murim de cald.....nu pot sa-ti explic cat de cald e aici vara. Anul acesta plecam de pe 27 iulie .
Si eu am fost in Sevilla si nu mi-a placut aproape deloc, zona ff uscata, oameni ff rai, tigani in general, hoti, lenesi( nu vreau sa generalizez)......
Mihaela