Viata in Spania
Raspunsuri - Pagina 14
noi2 spune:
Gata Olim, sper ca s-au activat acum...cred ca m-am descurcat.
O zi buna .
..shi te iubesc...
Carlin21 spune:
quote:
Originally posted by umflatel
buna,carlin21....iti urez o saptamana buna,si as vrea sa te mai intreb ceva..m-a invatat si pe mine cineva,acum nu stiu cat este de real,ca ar trebui sa imi traduc,toate actele,de la fise medicala,pana la foaia matricola a fetitei in limba spaniola,tu ce zici asa ar trebui sa fac?
pt tine...
mihaela
Mihaela, am intrebat o prietena care si-a adus aici fetele la scoala, dar asta acum 3 ani in Valencia, si la o scoala privata, ea intr-adevar a tradus legalizat si apostilat actele astea de la scoala, dar mie nu mi se pare relavant pt situatia ta.
Fiind alta comunitate decat aceea in care urmeaza sa mergi tu, plus ca acuma Romania este stat comunitar, eu cred ca cel mai indicat pt tine ar fi ca mama ta sau cineva de acolo sa se informeze EXACT la scoala unde urmeaza sa duci fetita ce acte ai nevoie si daca trebuie cu apostila, etc.
Pt ca nu e nevoie sa arunci bani aiurea pe traduceri si apostilari ca sa faci in plus, nu are rost, astea costa destul, dar sa ai ce e nevoie, exact ce cere scoala respectiva, nici mai mult nici mai putin.
Iti doresc numai bine!
radu.anca spune:
buna, ma inscriu si eu in club, daca ma primiti.desi vad ca se cam subtiaza clubul...Noi suntem aici de 3 ani, iar din decembrie anul trecut avem si un baietel, Daniel Andrei.
Carlin, tu esti cel mai aproape de mine, noi mergem la plaja in Tarragona, ni se pare mai misto decat la Salou sau Cambrills...Ma bucur ca ai postat informatiile despre convalidarea diplomelor, o sa ma apuc si eu in curand de asta, problema e ca am teminat ASE, cred ca o sa dau o tooona de diferente. Apropo, daca stii, se pot da examenele de diferenta in castellano, sau e musai in catalana? Ca daca e in catalana, am sfeclit-o...
Olim, tu intrebai de nasterea aici. Hai sa iti povestesc.
Eu am fost la toate controalele la CAP, nu suntem inscrisi la nici o mutua, deci am urmat procedurile "pentru oameni de rand". De nascut am nascut in Lerida, unde naste toata provincia, ca sa zic asa. Cu tarjeta de rezidenta si cu carnetul de gravida iti face internarea cand te duci. Daca ai analizele din ultimul trimestru facute si ceri, ti se face epidurala (mie mi-au facut la dilatatie 6), dupa ce iti explica in ce consta, posibilele repercursiuni nedorite si te pune sa semnezi, ca la orice anestezie. De nascut, nasti cu comadrona, nu cu doctor ca la noi. Eu am fost foarte multumita, mi s-a parut tot personalul foarte competent. Am avut insa probleme cu eliminarea placentei, pentru care au chemat medic, deci medicul vine doar daca apar complicatii. Dupa aia, am stat la terapie intensiva 2 ore, ca sa vada cum reactionez dupa ce trece anestezia. Apoi in salon, 2 zile, cu copilul langa mine. Il luau doar dimineata si seara pt toaleta, analize, etc. La final, a venit o tipa care era intermediator cultural, mi-a dat actele necesare si mi-a explicat cum trebuie inregistrat copilul in registrul civil si ce mai trebuie pe la CAP, ca sa iti desemneze pediatru pentru el.
Cam asta e, daca te mai intereseaza ceva anume, intreaba.
Va doresc o saptamana buna, si LA MULTI ANI daca aveti sarbatoriti maine.
Carlin21 spune:
Anca !
Deci tu esti in Provincia de Lleida, aproape, daca totusi vii la plaja la Tarragona.
Eu de fapt stau in Reus dar cum e f aproape de Tarragona si Tarragona e mai cunoscuta ma identific mai usor.
la plaja mergem peste tot in functie de timp chef si altele, am batut toate plajele de pe aici in sus si in jos, de la Sitges aproape de Barcelona pana jos la Ametilla de Mar.
De obicei eu singura merg in Salou, ca stau f aproape de statia de autobuz si sunt autobuze dese, iar cu parcarea vara e teroare. Cu sotul mergem prin alte parti mai ales ca e aventura sa gasesti parcare prin iulie august in Salou, chiar si acuma e destul de plin.
Mergeam des la plaja si in La Pineda ca era mai aerisit, dar imi place tare mult plaja din Torredembarra, enorm de lata si niciodata nu e aglomerat nici chiar in varf de sezon, din Tarragona sunt vreo 15 km asa ca am fost des si acolo.
Ai fost? Chiar m-am gandit ca e ideala daca ai copii ca mergi in apa pana te plictisesti si e apa pana la genunchi, e asa un spatiu foarte deschis,si nisipul tare fain, plus ca si localitatea imi place tare mult.
In legatura cu diplomele am inteles ca dureaza, poate au mai scurtat acuma, nu stiu, dar am o cunostiinta care are depuse actele din toamna lui 2005.
In legatura cu limba ea a primit raspuns ca are la alegere sa dea proba de limba din catalana sau castellano, asa ca poti alege si tu cel mai probabil.
Eu probabil ca am sa aleg catalana, care o studiez acuma, luna viitoare termin B2 la CNL, si in functie de cand va trebui sa sustin proba de limba si la ce nivel, probabil ca asta imi va fi mai usor avand in vedere ca o invat asa mai de scoala ca sa zic asa.
Tu te descurci cu catalana ? Iti place?
Am vazut ca ai un baietel, sa-ti traiasca si sa te bucuri de el
mihaela77O spune:
,pt tine carlin,ca de obicei,esti o draguta!multumesc mult de informatii,o sa mai incerc sa aflu informatii,ca sa fac cum este mai bine!am vrut sa iti trimit un mesal pe pm,dar nu il activat!orcum,mai vb si multumesc inca o data!
http://good-times.webshots.com/album/558972733fVBFyu
mihaela
Carlin21 spune:
Mihaela, mersi pt aprecieri si floricele , dar chiar imi pare rau ca nu am putut sa te ajut mai mult cu info. La orice intrebare ai daca pot si stiu iti raspund cu placere, dar la chestia asta cu actele e mai bine sa te informezi cat mai exact, ti-am zis de ce. Cred ca e irelevant ca eu sa intreb aici la ceva scoala, ca aici e Catalunya, alte chestii trestii, scoala in catalana, etc.
Mi-am activat PM, parca l-am mai activat o data , nu mai stiu, dar in fine.
radu.anca spune:
Mai, am fost asa de nesimtita, ca nici nu m-am apucat sa o invat. Nici nu ma dau in vant dupa sunetul ei, of course, da macar asa, de politete...Inteleg aproape tot, am si citit cate ceva in catalana, da nu o stiu gramatical, si decat sa vb aiurea, mai bine nu. Cat de curand, ma apuc si de asta, ca intra acusi fiimiu la guarderie, si trebuie sa am un numitor comun cu educatoarele.
lorycika.s spune:
buna tuturor ! am o mare rugaminte la voi cei care locuiti in spania ! am avut o prietena f buna, am studiat impreuna , am copilarit impreuna , eram ca 2 surori;problema este ca eu am plecat din tara , m-am maritat si ea a plecat intre timp in spania unde este casatorita de 2 ani si putin , si are si un copil... nu am mai putut lua legatura cu ea de 2 ani , si-a schimbat intre timp si nr de mobil...numele ei era alina matei... daca cunoasteti pe cineva cu acest nume, va rog sa-mi raspundeti... va multumesc mult!
mirela10 spune:
buna,si eu de prin madrid...
ANAM,ai reusit sa-ti bagi actele pt convalidare?la mine a durat 6 luni pana mi-au convalidat...dar toata alergatura e prin romania,aici le bagi usor si gata
eu lucrez acum ca asistenta la o rezidenta de batrani
eu deschisesem un subiect inainte si imi spuneam oful despre spania.daca-l gasesc il pun
http://photos.yahoo.com/iuli_n90210
http://www.dropshots.com/mirela10
http://www.dropshots.com/MIRELA1
mirelutza si dani(21.12.2005)