Penticostali? Nelamurire

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by ManyHope
Iata deci o singura intrebare pusa la doua fete apartinand de o unica Biserica Ortodoxa, iar raspunsurile care trebuiau sa fie teoretic unul singur, [u]de fapt sunt doua[/b] distincte, ba inca diametral opuse, complet dinjuncte si de neconciliabile intre ele!

CUM EXPLICATI ASTA ?
Exista o cauza? sunt mai multe? unde? sau la cine? sau din ce apare diferentza? unde e dreptatea?

Pentru a nu stiu cata oara, mi se confirma credinta ca fiecare rezoneaza diferit la aceleasi informatii si invataturi. Bine, exista o rezonanta de masa, ca sa zic asa, dar la detalii mai delicate fiecare are un alt tip de produs rezultat din prelucrarea aceleiasi informatii.
Nu-mi e greu sa extind :-)) si sa spun ca exact acelasi este motivul pentru care oamenii nu se pot inregimenta in aceeasi unica religie (vorbesc aici, in principal, de ramurile mari ale crestinismului: ortodoxie, catolicism, protestantism). Bine ar fi ca macar oamenii inteligenti sa-si dea seama de asta si sa nu mai existe atatea acuzatii la adresa celor "altfel".

Cat despre preotul respectiv, mie mi-a placut ca pana la urma Irina a lasat "sanctionarea" lui in seama lui Dumnezeu. E pe maini bune, inseamna!!

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by denizel

quote:
Iata deci o singura intrebare pusa la doua fete apartinand de o unica Biserica Ortodoxa, iar raspunsurile care trebuiau sa fie teoretic unul singur, [u]de fapt sunt doua[/b] distincte, ba inca diametral opuse, complet dinjuncte si de neconciliabile intre ele!CUM EXPLICATI ASTA ?
Exista o cauza? sunt mai multe? unde? sau la cine? sau din ce apare diferentza? unde e dreptatea?
Pentru a nu stiu cata oara, mi se confirma credinta ca fiecare rezoneaza diferit la aceleasi informatii si invataturi. Bine, exista o rezonanta de masa, ca sa zic asa, dar la detalii mai delicate fiecare are un alt tip de produs rezultat din prelucrarea aceleiasi informatii.
Nu-mi e greu sa extind :-)) si sa spun ca exact acelasi este motivul pentru care oamenii nu se pot inregimenta in aceeasi unica religie (vorbesc aici, in principal, de ramurile mari ale crestinismului: ortodoxie, catolicism, protestantism). Bine ar fi ca macar oamenii inteligenti sa-si dea seama de asta si sa nu mai existe atatea acuzatii la adresa celor "altfel". Cat despre preotul respectiv, mie mi-a placut ca pana la urma Irina a lasat "sanctionarea" lui in seama lui Dumnezeu. E pe maini bune, inseamna!! " Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

nu sunt deloc ireconciliabile,pentru simplu fapt ca Biserica Ortodoxa nu prevede obligativitatea ,,reclamarii,, preotilor care fac nereguli,asta ramane la latitudinea credinciosilor.Iar aici fiecare procedeaza cum crede de cuviinta,si probabil ca si modul de a fi are o influenta.Dar in privinta faptului ca aceasta cununie nu e canonica ,si ca ce a facut acel preot nu e corect,si eu ,si Marilena am avut aceeasi parere.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Irina, nu asta era ideea, nici pe departe...
ma rog, nu am acum energie pentru a expune mai clar ceea ce sustineam mai sus. Sunt in continuare de parere ca intre ce crezi tu si ce crede Marilena sunt diferente (de nuanta).

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:

"I'm back..."

Sa rezumam:

- in discutzie s-a prezentat o situatzie concreta in care un preot ortodox a cununat doua persoane, din care una era de alta confesiune;
- lumea s-a sesizat shi s-au luat pozitzii vis-a-vis de _ , unele fiind chiar pozitii vehemente;
- dat fiind ca preotul este ortodox, ca Irina si Marilena12 sunt ortodoxe si par a avea un interes&o implicare aparte in respectiva discutzie, le-am intrebat simplu "daca l-ar reclama" pe preotul care...
- si aici apare suprizaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:
+ ca cea dintai, Irina s raspunda ca da, "l-ar reclama", putzin cu indoiala a spus "da", insa in principiu a raspuns cu indrazneala da.
+ in vreme ce Marilena12, raspunzand pe urma, dupa ce probabil citise si raspunsul Irinei la aceiasi intrebare, a raspuns ca nu, "ea n-ar reclama pe"... deci a raspuns cu hotarare nu!

Iata deci o singura intrebare pusa la doua fete apartinand de o unica Biserica Ortodoxa, iar raspunsurile care trebuiau sa fie teoretic unul singur, [u]de fapt sunt doua[/b] distincte, ba inca diametral opuse, complet dinjuncte si de neconciliabile intre ele!

CUM EXPLICATI ASTA ?

Se incumeta cineva sa discute asta in continuare? sau vi se pare si 'continuarea' asta a mea tot asa de nesuferita, ca si "presiunea" acelor de-o intreaba iar si iar pe fata "cand se boteaza"?

--------------------------

Doamne, de unde a inceput discutia asta si unde s-a ajuns... Unde este puiule diferenta intre parerile mele si ale Irinei? Iti spun eu care e diferenta: a reclama sau nu pe cineva, ca nu respecta canoanele bisericii, este o optiune personala, si nu ceva impus din partea bisericii ortodoxe. Eu nu as reclama pe nimeni, nu pt ca as fi de acord cu felul in care preotul a savarsit acea cununie, ci pentru ca in general asemenea situatii ajung oricum in atentia episcopului, sesizate de catre persoane direct afectate, si oricum, este nevoie de dovezi mai puternice decat cele pe care le avem noi pe site, ca sa reclami pe cineva in deplina cunostinta de cauza. Eu as reclama in situatii grave, in care viata cuiva, sau sanatatea lui este in joc,sau cand risca efectiv sa-si piarda sufletul, si stiu asta cu siguranta, dar asa, ce sens ar avea sa vreau sa reclam eu, cand nu stiu de nici o culoare care este situatia lui Gabi si a sotului, in ce fel au fost cununati, ce fel de preot este parintele respectiv, lipsesc prea multe date. Ba chiar, m-as bucura sa aflu, ca sunt chestii pe care nu le stiu, ca Gabi a fost intai botezata, ca totul e in ordine, etc. In ceea ce priveste cununia, daca s-a savarsit asa cum am inteles eu din discutie, nu este canonica, si desi preotul este mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, nu stiu daca rugaciunile si binecuvantarea lui au avut vreun efect la o persoana de alta confesiune mai ales in ceea ce priveste savarsirea unei Sfinte Taine.
Nu este acelasi lucru, daca te cununi in fata lui Dumnezeu, dupa ritualuri diferite, la confesiuni diferite. Fiecare religie, confesiune, are doctrina ei, credinciosii apartenenti au principii si viziuni diferite despre Dumnezeu, Taina, Cruce, Evanghelie, Maica Domnului, Nasterea lui Hristos din fecioara, Persoanele Sfintei Treimi, Ipostasuri, etc. Sunt diferente interconfesionale de care fiecare om religios tre sa tina seama.

Si in final, suntem total pe langa subiect; nu cred ca este cazul sa orientam discutia in directia mea si a Irinei, care suntem ortodoxe, si scuze, chiar ne permitem sa avem opinii diferite, care nu tin de dogme si ortodoxie ci de faptul ca suntem persoane diferite, dezvoltate in medii diferite, etc. Sincera sa fiu, cred ca Dumnezeu o iubeste pe Irina mai mult decat pe mine, pentru ca ea este poate mai ferma, se straduieste mai mult in ce-i priveste pe semeni si ca atare, se invredniceste de mai multe virtuti decat mine.
Si...haideti sa revenim la topic. Parerile mele nu sunt atat de importante, si ele nu reprezinta Biserica Ortodoxa per ansamblu, ci...umilele mele pareri de crestin ortodox. E o diferenta, nu?

Mary si Anna Maria- 08.04.2006
Poze cu Anna http://new.photos.yahoo.com/marilenavladoianu/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

E randul meu acuma, da?
a zis Irina:

quote:
Originally posted by irina.c.

pentru simplu fapt ca Biserica Ortodoxa nu prevede obligativitatea ,,reclamarii,, preotilor care fac nereguli,asta ramane la latitudinea credinciosilor.Iar aici fiecare procedeaza cum crede de cuviinta,si probabil ca si modul de a fi are o influenta.

apoi si Marilena a spus:
quote:
Originally posted by Marilena12

Unde este puiule diferenta intre parerile mele si ale Irinei? Iti spun eu care e diferenta: a reclama sau nu pe cineva, ca nu respecta canoanele bisericii, este o optiune personala, si nu ceva impus din partea bisericii ortodoxe.

..si totusi...totusi amandoua suntetzi contrazise, caci iata ce s-a spus mai inainte:
quote:

Am mai spus,daca fiecare face in Biserica ce-l taie capul,unde se ajunge?

...caci din raspunsurile astea doua DIFERITE! la aceiasi una intrebare despre aceiasi unica "cauza", asa cum a spus deja Denizel:
quote:
Originally posted by denizel

Pentru a nu stiu cata oara, mi se confirma credinta ca fiecare rezoneaza diferit la aceleasi informatii si invataturi. ...la detalii mai delicate fiecare are un alt tip de produs rezultat din prelucrarea aceleiasi informatii.

...tot asa am inteles si eu: pana la urma si "capul" asta ne-a fost "insurubat pe umeri" nu doar ca sa avem ce aranja in oglinda, iar la intrarea in biserica(respectiv in "faith mode"!!!) sa-l "taiem" din functzie si sa-l inlocuim cu un 'ordinator' cu "programul Religia _"! ciiiiiii rolu-i e sa ALEGEM fiecare din noi...cu mintea si cu inima, cu inima si cu mintea alegem, fiecare PERSONAL sa distingem si sa alegem intre bine si rau ! (iar nu doar legumele din piatza!!)

...asa ca, la ce spui tu:
quote:

de unde a inceput discutia asta si unde s-a ajuns ...Si...haideti sa revenim la topic.

= mie nu mi se pare c-am fi pe dinafara vreun pic, ca la inceput discutam despre neplacute presiuni(io cel putin asa am inteles), despre "de ce asa si nu invers?", iar aici&acum, in alta "interpretare" shi din alta "intriga", tot la "drama ALB sau NEGRU" suntem! nu?

Din punctul meu de vedere, nu are nici o legatura ce vorbim acum cu statutul in sine al vostru "ca suntetzi voi doua,Irina si Marilena,ortodoxe", dimpotriva! ca putea sa fie o pereche sau tripleta sau cvartet sau...de la oricare alta religie si diferentza la fel sa se arate(ce am si raspuns intaia data cand se intreba despre "penticostalii de ce_?", ca si cum ar fi totzi/toate trasi/e la xerox!!! ceea ce e imposibil), ci faptul ca apartzinetzi voi impreuna si sustinetzi ca nu exista diferentze de principii, ci un unitarism desavarsit de credinta intre voi,DAR totusi marturisitzi curent diferit = e evidenta discrepantza asta la raspunsul respectiv, pe care voi o explicatzi(desigur!)...asa cum o facetzi si probabil a-tzi vrea s-o matur io sub pres? sa nu iau in seama? sa nu fac caz? ... pai n-ash face, chiar n-ash face deloc, da cineva a tot repetat-o p-aia cu "taiatu capului"...si am vrut si eu sa arat nu cu neluatele mele in seama soapte, ci chiar cu cuvintele...cele mai potrivite si cu cea mai mare autoritate, ca nu poate fi chiar asa ! ci si mintea ne-a fost data cu rost s-o folosim si sa alegem...
...da sa alegem BINELE si facerea de bine! ca asta ne e inspre folos vietilor noastre !

Cineva insa p-aici, DESI alege si alege si alege si tot alege si judeca si gandeste si chibzuieste si distinge PERSONAL, nu o recunoaste aproape niciodata; abia daca o admite la "un caz de fortza majora" (ca si asta).

DE CE ? de ce oare? e asta un pacat? e ceva rusinos? e ceva necuvenit?

De ce ar sustzine cineva sus si tare cum ca noi nu mai avem nimica de ales, ca altzii mai intzeleptzi shi mai priceputzi si mai capabili shi mai vrednici deja au facut toate alegerile de care avem noi nevoie si ca numai trebuie pe incredere si ORBESTE sa le urmam toate alegerile inaintasilor nostrii, fara ca noi sa mai facem personal vreo distinctzie cu propriile capacitatzi mentale&afective...shi o sa ajungem foarte bine, cel mai bine, o sa ajungem tot acolo unde aceia care au ales au ajuns deja !
Este asa? Recunoasteti pe cineva? Pai asa mergea treaba? In asta trebuie sa ne prefaca credinta si religia? in automate? in robotzici? intr-o armata disciplinata care marsaluieste in cadentza? sau fiecare din noi ne alegem pentru noi insine dintre bine si rau? dintre viata si moarte? intre sfintenie si spurcaciune?

DESIGUR CA LUAM SEAMA LA ALEGERILE PARINTILOR NOSTRII! si chiar SA LUAM SEAMA! DA. ...insa asta nu inseamna "sa nu ne mai taie capul" la nimic si pe noi, sa-l pastram numai de decor!!
...si cu inima la fel!

Suntetzi de acord sau suntetzi contra ? Cum votazti propunerea acestei recunoasteri?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

Desigur ... n-am terminat inca ce aveam de spus, alea de mai inainte doar o divagatzie subtziiiire de la ce imi propusesem au fost!

Vreau sa sugerez si eu ceva la intrebarea care am pus-o.
Dintre cele doua DIFERITE si OPUSE raspunsuri la respectiva intrebare, nu va suparatzi va rog pe mine, nimeni sa nu se supere daca e posibil! = eu votez alaturi de Marilena: nu as reclama !

Irina, tu ai spus ca o posibilitate, ca o eventualitate, ca ai face-o, ca ai putea-o face si ai alege s-o faci, ai decide ca e mai bine a reclama decat sa nu...cu evident efectele previzibile, inclusiv caterisirea !
dar NU e bine asa Irina.
Nu eu sunt sa-stzi dau lectzii sau invatzatura tzie, dar nu e drept si nu e bine, asa sa sti !
Da, ai motivele tale, ai justificarile tale, n-ai nici un motiv sa crezi in aprecierea mea sau a Marilenei mai mult decat in ce capul (si inima) itzi spune&dicteaza, nu ma astept sa fi de acord...da mai te gandeste cand si cand la treaba asta...si poate in catva timp ai sa-tzi dai seama TU ca NU e cel mai bine cu alegerea ta anterioara!

De ce? pai sunt sumedeeeenie de argumente, dar n-am sa abuzez, ci doar unul am sa reiterez, pe acesta:

quote:

...sesizate de catre persoane direct afectate...

... caci sa sti tu Irina, ca nici Insusi Iisus Hristos, niciodata nu Si-a iesit din Firea Sa! niciodata nu S-a aflat EL in afara de ale Sale! ci iata ca pana si EL are "granitele Lui" (de pilda NU a primit sa Se faca judecator intre frate si frate pe mostenirea lor, nu S-a amestecat, nu IL privea si S-a tinut de-o parte de la "imparteala dreapta a mostenirii", scrie in Sfanta Evanghelie.)...tu insa... tu insa Irina cateodata te intinzi "dincolo" de ce itzi apartzine, muuult "peste gardul bisericii" te intinzi, iar io cred ca de la asta tzi se trage ca uneori nu apreciezi cel mai bine lucrurile!

Si mai e ceva: probabil cuvintele astea n-or sa-tzi faca placere, desi eu chiar cu buna mea vointza tzi le-am adresat ( si in mod public pentru ca nu numai tu faci asa, ci invatatura asta ar putea fi valabila la mai multa lume!!), insa ia incearca un efort de imaginatzie !
Daca eu tzi-am spus ca nu e bine a alege sa reclami ...probabil (99%) ai sa respingi!
DACA exact acelash lucru l-ai fi aflat scris nu pe DC de userul_, ci pe paginile semnate de Serafim Rose (cel din semnatura ta) sau de alt Sfant Parinte al Bisericii respectat si iubit si ascultat de tine ori daca duhovnicul tau tzi le-ar fi spus, este ca te bucurai de ele si le primeai?
Ar fi fost acelasi cuvinte...sau macar aceiasi esentza, totusi de la mine (presupun io) te-au intristat si le-ai respins, de la _ te bucurai si le primeai ?
Este asa ?...adica ar fi asa? ar putea fi asa ? iar daca cumva da, itzi dai seama de ce ar fi asa ?
(are asta vreo cat de cat legatura cu cele ce le-am vorbit mai sus?)

Io m-am cam epuizat cu ce stiam sa spun, din partea mea, daca chiar se vrea inchiderea subiectului, nu mai am nimica contra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by ManyHope..si totusi...totusi amandoua suntetzi contrazise, caci iata ce s-a spus mai inainte:
quote:

Am mai spus,daca fiecare face in Biserica ce-l taie capul,unde se ajunge?

..--------------------------
"Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am obisnuit cu ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!
Las-o ba ca merge-asa,
Ne-am indragostit de ea!
Las-ooooo! Las-ooooo!"

nu e nici o contradictie intre noi,in fraza de mai sus m-am referit la incalcarea voita a regulilor Bisericii de catre preot.Adica,daca fiecare preot cununa ,sau ma rog,altceva,cum il taie capul,si nu cum prevede regula,unde se ajunge?Mi s-a parut destul de clar ce am zis,nu ar fi fost necesar sa dau detalii.
Repet ce a zis si Marilena-canoanele nu prevad obligativitatea ca un credincios sa reclame preotul cand face vreo neregula,fiecare actioneaza in acest caz dupa cum crede de cuviinta.Mai mult de att nu cred ca este de spus.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Este firesc sa avem libertate de a alege, eu intotdeauna am sustinut asta, si nici vointa si amprenta personala in functie de valorile si principiile fiecaruia, nu trebuie sa lipseasca din viata cuiva. Din punct de vedere al dogmelor ortodoxe mie nu mi se par chestii impuse de altii, in fond fiecare Il percepe pe Dumnezeu asa cum poate si cum doreste, eu Il percep si Il vad asa cum este prezent in viata mea, si religia ortodoxa este cea care, dintre religii ,imi ofera mie cea mai buna cunoastere a lui Dumnezeu, asa cum simt eu si cum reusesc sa-L concep. Nu cred ca fidelitatea mea fata de aceasta doctrina inseamna ca nu imi folosesc inteligenta din dotare, ba chiar, in ceea ce ma priveste pe mine, asa cum sunt ca om, ma ajuta sa o folosesc asa cum imi doresc. Fiecare om are in viata lui ceva nativ, mai are ceea ce creaza, ceea ce i se daruieste din jur, etc. Nici nu este normal sa te bazezi doar pe ceea ce altii au hotarat ca este vrednic de urmat, cel putin nu in totalitate, fiecare individ uman hotaraste pentru sine. Unii "iau seama" asa cum spui tu mai mult, altii mai putin, poate din respect, poate pentru ca li se potrivesc ideile inaintasilor, respectiv din lipsa acestei identificari.
In viata reala, in fapt, fiecare face ceea ce il taie capul. Adica alege. Cred ca Irina a folosit expresia respectiva in ceea ce ii priveste pe cei care sunt afiliati la modul cel mai concret bisericii. Pentru ca stim cu totii ca nu poate fi nimeni constrans sa creada intr-un anumit fel sau sa nu creada, daca el asta vrea.
Insa pentru cei care sunt afiliati bisericii, exista niste reguli. Mai ales pentru preoti. Ei Il slujesc pe Dumnezeu impreuna, reprezentand Biserica, un tot unitar, ei nu prea mai au voie sa aleaga (se considera ca au ales deja), in sensul ca nu pot decide singuri reforme in cult, pentru ca nu lucreaza independent ci ca madulare vii ale lui Hristos.Cel putin asa ar trebui sa fie.
Sper ca m-am facut inteleasa. Eu ma bucur de libertatea mea, dar am convingeri si valori morale care functioneaza la fel la toata lumea. Convingerile mele imi limiteaza sau imi ghideaza libertatea in anumite directii care pot fi sau nu comune cu ale altor persoane.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Insa pentru cei care sunt afiliati bisericii, exista niste reguli. Mai ales pentru preoti. Ei Il slujesc pe Dumnezeu impreuna, reprezentand Biserica, un tot unitar, ei nu prea mai au voie sa aleaga (se considera ca au ales deja), in sensul ca nu pot decide singuri reforme in cult, pentru ca nu lucreaza independent ci ca madulare vii ale lui Hristos.Cel putin asa ar trebui sa fie.

Ei, uite, aici ma impotmolesc eu tot timpul, la reguli!
Cum poti sa reglementezi o relatie cu El?
Cine a facut regulile? ( ati mai auzit intrebarea asta de o suta de ori, asa-i?)
Intrebarea mea este plina doar de curiozitate, nu vreau sa sugerez nimic si nu judec Biserica si nici pe preoti.
Mi-ar placea ca cineva sa-mi explice pe intelesul meu de om simplu de ce a fost nevoie ca omul sa intervina cu reguli intr-o relatie atit de intima cu El.
De ce dragostea neconditionata si deplina unui om fata de Dumnezeul lui ar putea deveni lipsita de valoare, atunci cind nu respecta niste reguli? Si cum ar putea fi un alt om capabil sa-i inteleaga si sa-i judece dragostea fara ca sa-i cunoasca sufletul? Cum poti cunoaste sufletul altcuiva?
Uneori, am impresia ca multi oameni au tendinta sa-L asemene pe Dumnezeu cu o persoana, ii dau calitati umane, il vad capabil de pedepse severe si gata sa intocmeasca regulamente prin trimisii Lui pe pamint (daca asa ar trebui sa-i vedem pe cei care ii poarta Cuvintul).
De ce sa simplificam intr-atit, un lucru absolut divin (dragostea), ceva ce ar trebui sa primim cu sufletul si mintea deschise, cine te poate invata sa faci asta? Si cine are curajul sa spuna ca stie Calea atit de bine incit o poate arata celorlalti.
Daca aveti rabdare sa-i ascultati pe cei cu care vorbiti despre religie, o sa observati ca fiecare o trece prin inima lui intr-un anume fel si asta mi se pare mie minunat! Sa-L descoperi tu pe Dumnezeu, fara ajutor si fara reguli, din punctul meu de vedere, este o realizare fara egal!
De fapt, nici nu este asa de greu: El este peste tot, oriunde te uiti, inclusiv in tine
Gresesc daca spun ca Dumnezeu este in frunze, in suris,in pietre, in nori, in durere,in iarba, in bucurie ? Gresesc daca spun ca lumea este casa Lui si ca singurele "reguli" sint cele ale iubirii?

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

quote:
...Uneori, am impresia ca multi oameni au tendinta sa-L asemene pe Dumnezeu cu o persoana, ii dau calitati umane, il vad capabil de pedepse severe si gata sa intocmeasca regulamente prin trimisii Lui pe pamint (daca asa ar trebui sa-i vedem pe cei care ii poarta Cuvintul)...

Da, Daniela, asta ma supara si pe mine...
Observ in biserici tendinta oamenilor de a-L limita pe Dumnezeu, de a trage ca de un elastic de "conceptele" Dumnezeu si vrerea lui Dumnezeu, in functie de ceea ce vor sa obtina sau sa exemplifice intr-un anumit moment sau intr-o anumita epoca :-(
Eu nu cred ca regulile au rea vointa la baza. Probabil ca oamenilor nu le sunt de ajuns regulile date de Dumnezeu si au incercat sa impuna si propriile lor reguli si ritualuri, tocmai din dragoste pentru EL. Numai ca in regulile impuse de oameni nu se vad caracterul sau insusirile lui Dumnezeu, ci numai caracterul si firea oamenilor schimbatori si mereu nemultumiti de ceva.
Eu sunt convinsa ca primii impunatori de reguli Il iubeau foarte mult pe Dumnezeu si probabil ca, in opinia lor, mai multe reguli insemnau o mai buna cinstire a lui Dumnezeu, dar...

Eu iti pun sa mai citesti o data ce a scris ManyHope. Mi-a placut foarte mult cum a vorbit despre alegeri si despre ce ar trebui sa reprezinte credinta pentru noi, oamenii:

De ce ar sustzine cineva sus si tare cum ca noi nu mai avem nimica de ales, ca altzii mai intzeleptzi shi mai priceputzi si mai capabili shi mai vrednici deja au facut toate alegerile de care avem noi nevoie si ca numai trebuie pe incredere si ORBESTE sa le urmam toate alegerile inaintasilor nostrii, fara ca noi sa mai facem personal vreo distinctzie cu propriile capacitatzi mentale&afective...shi o sa ajungem foarte bine, cel mai bine, o sa ajungem tot acolo unde aceia care au ales au ajuns deja !
Este asa? Recunoasteti pe cineva? Pai asa mergea treaba? In asta trebuie sa ne prefaca credinta si religia? in automate? in robotzici? intr-o armata disciplinata care marsaluieste in cadentza? sau fiecare din noi ne alegem pentru noi insine dintre bine si rau? dintre viata si moarte? intre sfintenie si spurcaciune?

DESIGUR CA LUAM SEAMA LA ALEGERILE PARINTILOR NOSTRII! si chiar SA LUAM SEAMA! DA. ...insa asta nu inseamna "sa nu ne mai taie capul" la nimic si pe noi, sa-l pastram numai de decor!!
...si cu inima la fel!

Mergi la inceput