dependenta de cumparaturi
Raspunsuri - Pagina 3
Ira spune:
Exista mai multe solutii, bineinteles. Da' daca nu esti motivat, dupa cum vazui p-aici, geaba mai discutam
. Daca plecam de la principii precum ca murim maine, banii nu aduc fericirea, apocalipsa e la orizont, tre' sa fac impresie vecinului si imi pun termopane in rate...vine soacra in vizita si n-am portelanuri de Delft sa-i pun in fata, mai bine incheiem aici discutia
. Deci solutiile ar fi :
Deschiderea unor conturi de economii, din salariu sa-ti fie trasi bani automat si blocati acolo o perioada. Greu e pana incepi, cand vezi ca se aduna, chiar si cate 200 pe luna, nu conteaza, peste ceva timp incepi sa te autofeliciti si ai satisfactie ca ai avut rabdare si ca iti poti cumpara ceva important sau poti avea o vacanta super fara sa te imprumuti.
Cumparaturi numai cu lista. Inainte de a scana obiectul pt cumparare sa ne intrebam daca chiar merita cumparat, daca chiar ne foloseste cu adevarat, indiferent de reducere, oferta, reclama. Sa nu cadem in capcanele financiare pt. golit buzunarele oamenilor.
Pusculite in casa.
Stabilirea unor obiective precise intru economisirea banilor : pentru vacante, pensii private, studiile copiilor, mobila, casa, etc. Nu economisim ca sa avem conturi si dupa ce-om muri, dar fiecare are obiectivele lui. Lipsa motivatiei conduce catre risipa, evident.
Liste permanent actualizate in excel sau pe hartie, ca sa existe satisfactia permanenta si "palpabila" a economiilor.
Cumparaturi in ultimul moment. Unii dintre noi au tendinta de a stoca, de a-si face provizii de marfa/mancare/bauturi, cosmetice, detergenti si alte consumabile in casa, cumparandu-le in avans, pentru a nu ramane cumva in pana de produse. Insa cine se gandeste cate dobanzi anuale aduce acest lucru bancilor ? Banca din momentul in care ti-a dat banul, mai ales de pe cartea de credit, incepe sa te taxeze, evident. Azi un dolar, maine 2, si asa, daca facem un mic calcul, ajungem la concluzia ca lasam anual o caruta de bani absolut degeaba bancii, banii de dobanda, bani care ar fi putut fi salvati cu un pic de atentie.
Nu in ultimul rand pot sa va dau si un link :
http://www.redflagdeals.com/deals/main.php/articles/savings2/
Bafta la economii !!!
bogdidicris spune:
spunea cineva ca occidentalii nu se valorizeaza cumparand lucruri, etc. ba din contra. din ce am citit eu sunt persoane care fac asta. si in afara procentul din pop. care este dependenta de cumparaturi este intre 5-10%.eu zic ca este destul de mult. si apoi nopi am vazut doar varianta oferita in filme: mari bogatasi cu conturile doldura de bani. noua nu ni s-au prezentat familii normale, care au un salariu ce le permite sa duca o viata normala, cu tot ce le trebuie.
si apoi femeile din afara care mai au si card sunt mai cheltuitoare decat barbatii. la noi totul tine cred de puterea de cumparare. cam asta ar fi explicatia.
cris si bebe bogdanel
Lemoni spune:
Apoi eu soacra nu am si nu vreau sa impresionez pe nimeni, ca imi place sa maninc in farfuri de portelan si nu de hartie, ca beau din pahare de cristal si nu de plastic ,asta este alegerea mea.
Cont am si eu deschis si ma platesc in primul rand pe mine asta fac de cativa ani, dar nu are nimic bani pe care ii pun deoparte cu dependentza mea de a cumpara.
Ieri spre exemplu am fost intr-un magazin si am vazut un colier foarte frumos de argint pretul era excelent ,la inceput am trecut pe langa el si ma gandeam la vorbele voastre ca nu am nevoie de el deci nu il cumpar. Dar cand sa ies din magazin mi-am amintit ca e ziua prietenei baiatului meu pe la sfarsitul lui ianuarie si trebuie sa il iau , normal m-am intors si am cumparat again!!!!!
Deci nu rezist tentatiei !!!!! Iar daca nu este ziua prietenei , ma gandesc ca ii trebuie mamei sau sorei sau eu mai stiu cui si tot voi gasi o persoana care ii se potriveste.Cand erau copii mei mici ce sa mai zic cate toale le cumparam eram obsedata .
Pot sa am eu 10 liste facute, dar poate voi nu stiti cum se fac cumparaturile la mine, fiecare cu cosul lui suntem 4, fiecare cumpara ce vrea (la mancare ma refer) si ne intilnim la casa sa platim. Daca preferintele sunt diferite la mancare ce poti face??
Deci ce putem face fetelor?
In primul rand sa rezistam tentatiei si sa ne intrebam de mii de ori am nevoie ??????Iar daca raspunsul e negativ sa punem lucrul inapoi in raft.Normal ne trebuie vointza pt asta si suportul intre noi poate ajuta.
Hai sa descriem urmatoarele experinte la cumparaturi in viitor si sa vedem daca macar la un lucru am putut renunta pt ca si asta este un inceput.
Cricor spune:
quote:
Originally posted by Ira
Eu nu prea am vazut occidentali care sa se valorizeze prin obiecte extravagante, cosmetice dernière cri, prin haine de firma sau mai stiu eu ce plasme de 1 mm latime, in schimb au conturile doldora de bani si investesc in viitorul lor, programe de pensii, vacante.
Ira, eu cred ca sunt oamenii mai cumpatati in Montreal. Daca va zic pe ce-si cheltuie banii colegii mei, nu va vine sa credeti. Si daca ii auzi cum se vaita ca viata e scumpa si fructele si mai si....
Eu eram complet pe alaturea cu drumul la cumparatul hainelor la copil. Asta pana anul trecut cand am dat de pomana haine nou noute, f scumpe, pentru ca al meu n-a paucat sa le poarte. Asa ca m-am mai calmat, desi cand vad reduceri la hainele de copii, asa ma manca degetele....
Daca intr-adevar cumparaturile sunt o probleme, eu cred ca o metoda de ecomonisire este sa traiesti cu bani cash. Una e dai cu cardul si alta sa numeri la bani cand ii inamnezi. Cred ca te mai tempereaza.
giulia71 spune:
Buna fetelor,
Ma primiti si pe mine in grup?
Si eu am aceeasi problema, am si deschis un subiect asemanator cu ceva timp in urma.
Eu consider deja o problema si ma gandesc inainte de a ajunge la psiholog sa incerc impreuna cu voi sa gasesc niste solutii de ameliorare a problemei!
Ce ziceti?
Mergem impreuna mai departe?
Am dat o cautare pe net, am gasit asta si multe altele nasole http://www.starbreezes.com/11/shopping.html si m-am ingrozit!
Eu sunt pentru formare unui asa-zis club in care sa facem o "terapie de grup".
Eu zic ca primul pas l-am facut, si anume acela de a recunoaste ca avem o problema.
Ei ce zicet, mergem mai departe?
Omul fara dusmani e ca punga fara bani!
Ira spune:
Lemoni, pai daca ai problema asta de cativa ani, inca nu ai dat faliment si pe deasupra iti da un confort psihic si o multumire sufleteasca, nu vad de ce te-ai opri ? Daca pe tine asta te face sa te simti bine, nu vad de ce ai privi dependenta ca pe o problema ? De ce nu te accepti si nu adopti un comportament conform sloganului : Pot, deci cheltui !
Care este de fapt motivul pentru care ai scris ca ai vrea sa te opresti ?
Eu nu cheltui pentru ca nu-mi permit, nu pentru c-as fi sadica
. Nu-mi permit sa-mi cumpar ce vreau, cand vreau, si-n acelasi timp sa nici nu am datorii. Pe mine datoriile ma streseaza foarte mult.
scarmanus spune:
Eu cred ca ar fi utila ideea unui cont de economii, in care sa pui banii la inceput de luna, o suma fixa la care sa nu te mai gandesti, care nu se mai negociaza, si la care nu se atenteaza sub nici o forma. Dar la inceput de luna cand iti intra banii in casa, fara scuza de nici un fel.
Pe urma, ce ramane, Dumnezeu cu mila
. O sa fiti surprinse la sfarsit de an cand pe langa adunarea facuta mai este si o dobanda, mica, cum o fi ea, dar v-o da altcineva ca recompensa pentru efortul facut
pisici, flori si jucarele
When the heart is full of love, the world is full of beauty
grati.ela spune:
Ceva timp in urma cumparam in disperare mancare...mi-am luat un avion de Ariston sa am unde pune. Am trecut pe cruditati si-acum bate vantul in frigider. Am avut mania costumelor, gentilor si pantofilor (pentru mine nu pentru restul familiei)...a trecut. Fetei ii cumpar permanent hainute in mod decent. Acum mai mult sport ca merge zilnic la inot. M-am capacit insa cu shopingareala dupa ...carti si CD-uri. Dacia preistorica, bucurestii mahalalelor, Tezaurul cu povesti, Amalia Rodrigues sunt ultimele achizitii. Am incercat sa plec cu bani putini dar atunci intru in panica. Sotul a renuntat sa ma mai tempereze. E fericit acum ca nu mai infund frigiderul si sifonierul...
felicia74 spune:
Pentru mine cumpar, din pacate, cand ma enervez merg in Cora (ca tot stau langa) si nu ies fara ceva ptre sufletul meu
Chiti e prea mica, dar stiu ca nu voi scapa...
Mie mi se pare trista dependenta de cumparaturi dar nu stiu cum ne vom face bine.
Lemoni spune:
Nu pot sa zic ca sunt bogata sau saraca , dar ce imi doreste inimioara de obicei mi-am cumparat.Ma intrebi Ira dece vreau sa ma opresc.Poi sa incep cu hainele care au inca eticheta pe care nu le-am imbracat sau cu incaltarile pt ocazii speciale pe care nu i-am incaltat nici nu stiu unde sa ma opresc ca ar fi multe.
Normal ca imi dau seama ca arunc niste bani pe geam care ar trebui sa fac ceva mult mai important . Teoretic stim ce ar trebui sa facem dar practic este mult mai greu.
Cineva zicea ca ar trebui sa mergem pe cash poate ar fi un start.