Simbolurile religioase in scolile publice

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by denizel
Avand in vedere faptul ca aici, la Sufletul credintei, am scris ultimul meu mesaj inainte de a cere inchiderea contului, consider ca tot aici trebuie sa il scriu si pe primul de dupa revenirea mea :-)
Deci, mi-am dat seama de faptul ca e o copilarie sa ma supar pe niste nick-uri, care nick-uri nu inseamna forumul si...cam atat. De-acum incolo las tipul ala de manifestari in seama lui fi-mio :-)))pai, cam atat! La subiectul asta nu ma bag :-))" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Denizel,bine ai revenit!Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by inaioana

Ai dreptate dar problema este prost pusa. In cazul nostru nu este vorba despre ce "ingaduie" statul ci despre ceea ce organizeaza/expune el, in mod oficial. Ceea ce este expus in scoala publica, de stat cade sub incidenta "oficialitatii informatiilor", ca sa zic asa. Statul nu poate face propaganda pentru nici o religie, oricare ar fi aceea, el fiind LAIC.Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004) pozici

pai asta e ideea,ca nu statul a dat vreo reglementare sa se puna icoane in scoli sau sa se faca slujba la inceput de an,nu e vreo lege in sensul asta;ci asa au hotarat copiii si cadrele didactice,de comun acord,sa se faca,avand in vedere ca majoritatea sunt ortodocsi.Eu nu incalc nici o lege cand la mine in clasa pun o icoana pe perete,si nu a deranjat pe nimeni pana acum.Sau daca impreuna cu cateva colege am hotarat sa chemam preotul,sa ne sfinteasca in clase,n-a fost nimeni impotriva,si nici vreo lege n-am incalcat.De fapt,cum spuneam,scoala noastra poarta numele unui mare Sfant ortodox,si e de stat.Si sunt multe scoli,licee,etc. care poarta nume de sfinti.Eu nu cred ca se poate face asa o separare intre laic si religios,ar insemna sa ma obligi pe mine,cetatean al statului,sa traiesc intr-un mod schizoid,adica sa nu-mi permiti sa-mi manifest si sa-mi traiesc religia,asa cum faceau comunistii.Daca ortodoxul,musulmanul,protestantul,etc. vrea sa inceapa anul scolar cu rugaciune,nu vad cu ce ar fi deranjat statul de treaba asta.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

-------------
Ai dreptate dar problema este prost pusa. In cazul nostru nu este vorba despre ce "ingaduie" statul ci despre ceea ce organizeaza/expune el, in mod oficial. Ceea ce este expus in scoala publica, de stat cade sub incidenta "oficialitatii informatiilor", ca sa zic asa. Statul nu poate face propaganda pentru nici o religie, oricare ar fi aceea, el fiind LAIC.
-------------
Acum, hai sa lamurim cum au aparut icoanele in scoli. Au fost ingaduite sau impuse? S-a dat un oridin ministerial, sau decizia s-a luat la nivel local, de catre conducerea scolii in colaborare cu comitetul de parinti si consiliile locale?
Nu s-a dat ordin ministerial, deci nu au fost impuse, ci ingaduite.
Este gresit sa spui ca in scop propagandistic, pentru ca nu iti cere nimeni sa faci matanii, sa te rogi la icoane, sau chiar sa te opresti in fata lor, sa le admiri sau chiar sa le privesti. Poti linistit sa le ignori, daca nu reprezinta nimic pentru tine. Dar e abuz sa protestezi impotriva prezentei lor, este abuz sa ii privezi pe altii sa isi exprime sentimentele religioase, pentru ca tu ai altele. Ele sunt acolo ca sa ingaduie celor care le cinstesc sa ramana crestini ortodocsi si la scoala, sunt acolo ca sa garanteze libertatea religioasa si de decizie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Art. 317. - Instigarea la discriminare

Instigarea la ură pe temei de rasă, nationalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenentă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 318. - Împiedicarea libertătii cultelor

Împiedicarea sau tulburarea libertătii de exercitare a vreunui cult religios, care este organizat si functionează potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează fapta de a obliga o persoană, prin constrângere, să participe la serviciile religioase ale vreunui cult, sau să îndeplineasă un act religios legat de exercitarea unui cult.

Ceea ce am subliniat cu rosu, sunt incalcari ale codului penal, prezente in orice scoala unde se fac slujbe religioase, se tapeteaza cu icoane sau se preda religie ortodoxa dupa normele Evului Mediu.

Irina, daca statul nu a dat vreo reglementare, ce legitimeaza niste angajati ai statului (profii) ca intr-o institutie a statului, publica (scoala) sa organizeze servicii religioase?????????
Nu poti spune ca nu i-ati constrans pe copii, pentru ca autoritatea profesorilor e constrangatoare. Ei pot spune da, doar ca sa nu aiba belele. Poate ca ei, realmente nu au fost constransi, dar nimeni nu poate proba asta.

Denizel, bine ai revenit! Dar nu-mi duce subiectul pe campiile off-topic!

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

quote:

Art. 317. - Instigarea la discriminareInstigarea la ură pe temei de rasă, nationalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenentă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Art. 318. - Împiedicarea libertătii cultelor Împiedicarea sau tulburarea libertătii de exercitare a vreunui cult religios, care este organizat si functionează potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă. Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează fapta de a obliga o persoană, prin constrângere, să participe la serviciile religioase ale vreunui cult, sau să îndeplineasă un act religios legat de exercitarea unui cult.
Ceea ce am subliniat cu rosu, sunt incalcari ale codului penal, prezente in orice scoala unde se fac slujbe religioase, se tapeteaza cu icoane sau se preda religie ortodoxa dupa normele Evului Mediu.Irina, daca statul nu a dat vreo reglementare, ce legitimeaza niste angajati ai statului (profii) ca intr-o institutie a statului, publica (scoala) sa organizeze servicii religioase?????????
Nu poti spune ca nu i-ati constrans pe copii, pentru ca autoritatea profesorilor e constrangatoare. Ei pot spune da, doar ca sa nu aiba belele. Poate ca ei, realmente nu au fost constransi, dar nimeni nu poate proba asta.Denizel, bine ai revenit! Dar nu-mi duce subiectul pe campiile off-topic!
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004) pozici

Draga mea,pe langa a fi profesori si elevi noi suntem oameni,cu sentimente si credinte personale,pe care ni le manifestam si la servici,ca doar nu-ti imaginezi ca acasa suntem un fel de persoane si la scoala ne transformam brusc in altele.Atata timp cat nu incalc nici o lege,daca toata lumea e de acord,nu vad ce m-ar impiedica sa particip la o slujba religioasa de inceput de an,sau sa-mi pun o icoana pe peretele clasei.De obicei serviciile religioase la inceput de an au loc la sfarsitul festivitatilor,asa ca cine nu doreste sa fie prezent se poate retrage.Dar de obicei pe nimeni n-a deranjat o scurta rugaciune de binecuvantare,nu s-a facut prezenta si nimeni n-a fost sanctionat pentru absenta.Asa ca protestul domnului Moise e lipsit de fond,si de altfel nici nu reprezinta interesul propriului copil,care participa la orele de religie,si are si note bune.Am inteles ca nici sotia lui nu e de acord cu protestul cu pricina,asa ca ma intreb ale cui interese le reprezinta de fapt,ca ale fetitei sale,si ale altor copii se pare ca nu.L-am si vazut de altfel la o emisiune televizata,pe care a parasit-o in primele minute,nefiind in stare sa ramana si sa-si argumenteze pozitia,desi chiar as fi fost curioasa sa aud ce are de spus.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput

quote:

[b][green][font=Comic Sans MS]Art. 317. - Instigarea la discriminareInstigarea la ură pe temei de rasă, nationalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenentă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Art. 318. - Împiedicarea libertătii cultelor Împiedicarea sau tulburarea libertătii de exercitare a vreunui cult religios, care este organizat si functionează potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă. Cu aceeasi pedeapsă se sanctionează fapta de a obliga o persoană, prin constrângere, să participe la serviciile religioase ale vreunui cult, sau să îndeplineasă un act religios legat de exercitarea unui cult.
Ceea ce am subliniat cu rosu, sunt incalcari ale codului penal, prezente in orice scoala unde se fac slujbe religioase, se tapeteaza cu icoane sau se preda religie ortodoxa dupa normele Evului Mediu.
nu e nici o incalcare,fiindca nimeni nu e constrans sa participe la slujba de inceput de an(care e de fapt o scurta rugaciune de binecuvantare a elevilor si profesorilor),sau la ora de religie,si nici nu e obligat sa venereze icoanele,sau macar sa le bage in seamaIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Inaioana, citesc si recitesc postarea ta. Sunt peste masura de uimita de cum ai ajuns la concluzia ca religia ortodoxa se preda dupa normele Evului Mediu, si ca provoaca instigarea la ura.
Acum, daca tot ai facut afirmatiile astea, sunt tare curioasa care sunt argumentele prin care le sustii.
As vrea sa stiu care sunt normele Evului Mediu la care te referi si in ce masura le regasesti in planificarea orelor de religie.

Sunt tare curioasa cat de adevarata e obligativitatea prezentei tuturor elevilor la slujbele religioase de la inceputul anului. Aceste slujbe se desfasoara in fiecare clasa, sau e una pe scoala? Se face prezenta? Se pun absente in catalog?
M-ar interesa o prezentare obiectiva a desfasurarii acestor slujbe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Irina, situatia familiala a domnului Moise nu face obiectul discutiei noastre. Si nici cu ce e sau nu de acord nevasta-sa.

Discutia noastra este strict despre ceea ce se organizeaza oficial de catre stat. Si care sunt atributiile statului in privinta religiilor.Tot ceea ce se intampla intr-o scoala de stat trebuie sa reprezinte pozitia oficiala a statului, sa se regaseasca in legi si , in final, in Constitutie (si sa nu fie contrar acestora).Angajatii statului (profii)isi pot exprima opiniile religioase etc in spatiul public atata vreme cat nu intra in contradictie cu drepturile cetateanului, cele ale copilului si cu codul penal.
Cu alte cuvinte , poti sa te manifesti la serviciu cat vrei , daca nu cumva ma discriminezi sau instigi la discriminare, intoleranta etc. Daca spre exemplu opinia ta este ca homosexualii ar trebui lapidati, nu poti exprima asta in sptiul public. Ar fi o fapta penala. Samd.

Tot ceea ce se intampla in scoala are caracter oficial, ca sa zic asa. Daca nu statul a impus icoanele pe pereti, slujbele la inceput de an(si nu a facut-o, din cate stiu), atunci este vorba despre un abuz din partea unor persoane. Daca ele reprezinta angajati ai statului (profii), cu atat mai rau.
Daca ortodocsii care intamplator sunt in aceeasi scoala publica vor sa se adune sa cinsteasca cu o slujba inceperea noului an scolar, sunt liberi sa o faca in cadrul comunitatii lor si NU INTR-UN SPATIU PUBLIC (curtea scolii), lasandu-i ceilalti ( cu cata ingadiuntza!) sa plece.
E ABSURD!

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

pozici

Mergi la inceput

quote:

Irina, situatia familiala a domnului Moise nu face obiectul discutiei noastre. Si nici cu ce e sau nu de acord nevasta-sa.Discutia noastra este strict despre ceea ce se organizeaza oficial de catre stat. Si care sunt atributiile statului in privinta religiilor.Tot ceea ce se intampla intr-o scoala de stat trebuie sa reprezinte pozitia oficiala a statului, sa se regaseasca in legi si , in final, in Constitutie (si sa nu fie contrar acestora).Angajatii statului (profii)isi pot exprima opiniile religioase etc in spatiul public atata vreme cat nu intra in contradictie cu drepturile cetateanului, cele ale copilului si cu codul penal.
Cu alte cuvinte , poti sa te manifesti la serviciu cat vrei , daca nu cumva ma discriminezi sau instigi la discriminare, intoleranta etc. Daca spre exemplu opinia ta este ca homosexualii ar trebui lapidati, nu poti exprima asta in sptiul public. Ar fi o fapta penala. Samd.Tot ceea ce se intampla in scoala are caracter oficial, ca sa zic asa. Daca nu statul a impus icoanele pe pereti, slujbele la inceput de an(si nu a facut-o, din cate stiu), atunci este vorba despre un abuz din partea unor persoane. Daca ele reprezinta angajati ai statului (profii), cu atat mai rau.
Daca ortodocsii care intamplator sunt in aceeasi scoala publica vor sa se adune sa cinsteasca cu o slujba inceperea noului an scolar, sunt liberi sa o faca in cadrul comunitatii lor si NU INTR-UN SPATIU PUBLIC (curtea scolii), lasandu-i ceilalti ( cu cata ingadiuntza!) sa plece.
E ABSURD!
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004) pozici

Draga mea,se pare ca uiti de fapt ca scoala "statului" e finantata si de mine,si de toti cetatenii.Deci ar fi contra legii ca statul sa-mi interzica sa-mi manifest credinta intr-un spatiu care imi apartine si mie intr-o oarecare masura,fiindca si eu am participat la finantarea lui.Atunci cand ma angajeaza ca profesor statul imi plateste un salar ca sa-mi foloseasca competentele profesionale,dar nu are cum sa-mi interzica a-mi manifesta personalitatea,sau credinta,ca nu ma cumpara ca pe-un sclav.Asa ca repet,daca eu vreau sa-mi fac cruce inainte de a incepe ora,daca pun o icoana pe perete sau particip la o rugaciune cu alti colegi si cu elevi,statul n-are ce sa-mi reproseze,atata vreme cat nu oblig pe nimeni sa faca la fel ca mine,iar in rest imi fac meseria asa cum mi se cere.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
Originally posted by irina.c.
L-am si vazut de altfel la o emisiune televizata,pe care a parasit-o in primele minute,nefiind in stare sa ramana si sa-si argumenteze pozitia,desi chiar as fi fost curioasa sa aud ce are de spus.

Dar cine nu s'ar fi retras cand de partea cealalta Razboinicul Luminii incepuse sa vada diavoli si actiona in consecinta.
Nu voi lasa insa curiozitatea ta nesatisfacuta si'ti indic emisiunea de aseara de la TVR1 'Intre bine si rau' care a avut chiar aceasta tema.
Poate fi urmarita online (cu realplayer ) la adresa:
rtsp://212.54.100.33/video/DATA-2007-01-09-22-57.rm

Cand ma refeream la Anele si Caiafele sufocate de indignare nu credeam ca voi vedea una atata de repede in persoana lui Tatoiu avertizandu'l pe Moise ca va plati timp de 7 generatii pacatul de hula. Asta'i retrograd chiar si pentru Evul Mediu care stabilise la 3 numarul descendentilor vanati de mania celui de sus.

Alin

Orgel's second rule: "Evolution is cleverer than you are."

Mergi la inceput