functionarii publici si salariul bonus la nastere
Buna!
Am o colega de birou care va naste recent. Este functionar public si vrea sa stie daca are dreptul la salariul bonus pentru nastere.
Mentionez ca e functionar public!! deci nu are contract individual de munca ci raport de serviciu. Prima tendinta a fost sa ma bazez pe art. 93 din Legea 188/1999 Statutu Functionarului Public rep. care spune ca legea se completeaza cu prevederile legislatiei muncii.
Dar art.12 alin.(1) din Legea 130/1996, republicata spune clar ca, ... contracte colective de munc#259; se pot īncheia #351;i pentru salaria#355;ii institu#355;iilor bugetare. Prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale c#259;ror acordare #351;i cuantum sunt stabilite prin dispozi#355;ii legale.
Salariul bonus pentru nastere este un drept salarial, iar drepturile de natura salariala pentru functionarii publici ca si pentru ceilalti bugetari sunt stabilite prin acte normative si nu negociate prin contracte colective de munc#259;.
Din acest motiv sunt tentata sa zic ca nu are dreptul...
Dar pentru a nu o sfatui gresit vreau sa stiu daca printre voi este cineva in aceasta situatie (functionar public) care a beneficiat de acest drept?
PS. Mai exista o varianta... In art.51 lit.c din CCM national se mentioneaza "Īn afar#259; de ajutoarele prev#259;zute de lege, la care au dreptul, salaria#355;ii vor beneficia #351;i de un salariu de baz#259;, pl#259;tit de unitate mamei, pentru na#351;terea fiec#259;rui copil; dac#259; mama nu este salariat#259;, so#355;ul acesteia beneficiaz#259; de plata unui salariu de baz#259;;
Cum functionarul public femeie nu este salariat poate primi sotul? si sa dovedeasca faptul ca nu a beneficiat de acest drept printr-o adeverinta acordata de institutia publica pt. care lucreaza prin care se mentioneaza statutul juridic diferit si prin urmare ca nu este salariata?
Astept cu interes raspunsurile voastre
Deni
Raspunsuri
Tino spune:
Buna si "La multi ani!".
Eu sunt in situatia asta si " am luat-o in buba" cum se zice.
M-am oprit ca nu aveam chef sa mai continui si sa ma cert cu ei in conditiile in care tot acolo ma intorc.
Pana la un anume moment eram in stare sa fac un adevarat taraboi, dar am mai vb cu fetele de pe forum si m-am linistit cand am vazut ca pt. functionarii publici ... nimic.
Nu am inteles partea asta finala a discutiei tale, dar nu se poate afirma ca nu e salariata si sa primeasca sotul. cum nu e salariata, daca e? chiar daca e functionar public, este salariata unei institutii si basta!
Din punctul meu de vedere este tot o forma de discriminare, dar parca e prima la noi in Romnaia.
Pt. mai multe detalii citeste la "salariu bonus pt. nastere", tot aici la "Probleme legislative", acolo discutandu-se si acum despre acest subiect.
numai bine!
mamitza lui Papitza
daniella4 spune:
Eu am nascut in noiembrie 2004. Prin martie 2005 mi-am depus actele pt minunatul salariu bonus si dupa 2 saptamani l-am si luat. Nu mai retin daca m-au intrebat unde lucrez. Si sunt functionar public. S-o fi schimbat legea de atunci?
Denii mic spune:
Tino, prin salariat Codul Muncii intelege persoana angajata in baza unui contract individual de munca. Functionarul public are raport de serviciu a carui natura e una administrativa, deoarece nu negociezi absolut nimic, spre deosebire de un salariat al carui contract de munca are 2 izvoare de drept (unul legal, bazat pe prevederile legislatiei muncii si al doilea conventional bazat pe negocierea partilor atat individuala cat si colectiva).
Din acest punct de vedere afirm (si e o intreaga controversa doctrinara pe tema asta)ca functionarul public nu e salariat. Sigur exista elemente comune cu un salariat, dar actul de numire al functionarului public (care e semnat doar de conducatorul institutiei) precum si activitatea desfasurata (aceea de materializare a puterii publice) determina mari deosebiri fata de salariatii incadrati cu contract individual de munca.
Varianta finala propusa era o solutie "avocateasca"... daca doctrinar nu e salariata atunci poate primi sotul.
Astept parerile voastre ca poate gasim impreuna o solutie!
Mercedes spune:
daniella4- cred ca faci o confuzie intre indemnizatia data de la primarie si bonusul dat de institutia in care lucrezi tu sau sotul tau.
Prima este legiferata si anul asta a ajuns la aprox 190 lei iar cea de a doua este in functie de sal. de baza cu care esti incadrat.
Tino spune:
draga mea, cunosc f. bine polologaia, dar, dupa cum vad sti foarte bine ca doctrina e una si ceea ce se intampla in practica e alta.
asa ca eu nu cred ca vreodata sa poata fi considerat un functionar public ca ... nefiind salariat, tocmai datorita complexitatii acestui raport de munca.
chiar "avocateasca" solutia ta trebuie sa aiba un suport legal real, ceea ce eu, personal, nu vad in cazul de fata.
daca esti asa de convinsa ca ai putea merge pe asa ceva (in sensul de a primi sotul salariul bonus), chiar sunt curioasa ce raspuns va primi persoana in cauza si tine-ne la curent.
succes!
daniella4 spune:
quote:
Originally posted by Mercedes
daniella4- cred ca faci o confuzie intre indemnizatia data de la primarie si bonusul dat de institutia in care lucrezi tu sau sotul tau.
Prima este legiferata si anul asta a ajuns la aprox 190 lei iar cea de a doua este in functie de sal. de baza cu care esti incadrat.
Da, asa e, am incurcat borcanele.
..si, da, nici vorba de salariu bonus de la institutie!
Denii mic spune:
Solutia avocateasca se intemeiaza pe doctrina si pe principiul nediscriminarii in munca, stipulat de Codul Muncii.
Colega mea s-a dus la noi la resurse umane si a discutat cu cei de acolo...deocamdata nu putem vorbi de o concluzie pt. ca ea inca nu a nascut (evenimentul va fi la sfarsitul lui ianuarie) iar pana atunci nu vorbim decat despre lucruri ipotetice. Dar totusi cei de acolo au zis ca nu vad nici un motiv sa nu ii dea o adeverinta din care sa rezulte ca nu ii pot acorda acest drept pe care sotul sa o foloseasca ca dovada la el la serviciu.
Va voi tine la curent ce se va intampla cand fata va naste.
aka spune:
Buna. Si eu sunt in aceeasi situatie. Am nascut in decembrie 2006 si am lucrat ca functionar public. Inca nu am facut cerere pentru salariul bonus acordat pentru nastere. Dar am facut o adresa la ministerul finantelor, sa imi spuna daca am dreptul la acest salariu. Daca imi vor spune ca nu am dreptul nici nu mai fac cerere la mine la servici. Va tin la curent cu ce mi se va raspunde.
Denii mic colega ta a luat acest salariu?
Monica de Maria Cristina (20.12.2006)
Maria Cristina luna 1, luna 2, luna 3
printesa noastra
www.geocities.com/mami_nov_dec_06/" target="_blank">site fulguleti
aka spune:
Denii ce a facut colega ta? A primit salariul bonus?
Mie inca nu mi-a venit raspunsul de la minister.
Monica de Maria Cristina (20.12.2006)
Maria Cristina luna 1, luna 2, luna 3,luna 4
printesa noastra
www.geocities.com/mami_nov_dec_06/" target="_blank">site fulguleti