Taiem motul sau dam de grinda? Ce si cum?

Taiem motul sau dam de grinda? Ce si cum? | Autor: livia_sampetru

Link direct la acest mesaj

Buna seara tuturor si Craciun Fericit!
Deschid acest subiect acum pentru ca finii nostri ne-au anuntat astazi ca in noaptea de Revelion ar trebui sa ´´ dam bbul de grinda´´.Eu nu stiu cam nimic despre asta, pentru ca in Arges nu este acest obicei, si de aceea as dori sa-mi spuneti ce trebuie sa fac,ce trebuie sa daruiesc micutului, daca se ia motul in acelasi timp,cam ce se face pas cu pas, pentru ca as vrea ca totul sa iasa bine.Va multumesc si astept raspunsurile voastre... ca mai am putin timp pentru a pregati totul.Aaaa, bb are acum 8 luni.
Pupici si toate cele bune.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Carmena spune:

Buna Livia,

Vad ca nu a raspuns nimeni mai documentat asa ca am sa spun ce stiu eu despre acest obicei.Nu are legatura cu taierea motului. Acela este cu totul alt obicei.
Pe scurt, in Arges, de unde este si sotul meu si se practica acest obicei, in prima zi a anului(sau in noaptea de Revelion, dar dupa 12 noaptea), copilul este "dat de grinda" de catre moasa.Acum nu stiu daca tu esti moasa sau nasa,dar moasa copilului il da de grinda.

Pentru asta trebuie ca moasa sa cumpere hainute noi copilului, il imbraca, dupa care il ia in brate si il duce la usa , il ridica in brate facand semnul crucii in dreptul usii. In timp ce il tine in brate facand semnul crucii ii "urzeste" adica ii ureaza sa fie sanatos, sa fie norocos, sa aiba bani, etc.
Cam asta stiu eu. Probabil sunt zone ale tarii unde obiceiul este mai bine incetatenit, nu stiu. Dar daca nu gasesti si alte pareri, fa asa cum ti-am spus, ca restu ti se mai explica pe parcurs.

Bafta!
Carmen

http://new.photos.yahoo.com/carmenion2003/albums/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns livia_sampetru spune:

Ms Mult Carmen!
Da, este asa cum spui tu, mi-au explicat din nou parintii bb-ului.Ei voiau ca eu, finnd si nasa si moasa, sa iau motul si sa ´´ dau la grinda ´´ baietelul de Revelion, insa bbul are doar 8 luni, si nu cred ca se pot face cele 2 lucruri deodata.Multumesc din nou pt raspuns si toate cele bune.Liv

Mergi la inceput