Mentionez ca n-am luat nici o zi de prenatal, am nascut toamna asta. Ma asteptam ca pot lua 126 de zile postnatal, dar dr de familie zice ca am dreptul la maxim 63 de zile, restul s-au pierdut!
Am gasit textul legii dar nu stiu sa-l interpretez. E corect ce zice medicul de familie, nu am dreptul decit la 63 de zile
ART. 43 (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice
In cazul in care are relevanta: eu am fost in cic1 pentru primul copil pina pe 4 oct 2006, iar copilul 2 s-a nascut pe 12 sept 2006 (de-aia nici n-am consumat zile din prenatal pentru al 2lea)
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele.
Singura limitare e ca postnatalul nu poate fi mai mic de 42 zile. Altceva nu se specifica. Deci poti lua cele 126 zile de concediu dupa nastere.
anneoprea, doc tau e un neinformat.
Dupa cum zice legea , se pot compensa oricum cele 126 zile.
Eu am avut 4 zile inainte sa nasc si 122 zile dupa ce am nascut!
Deci nu se pierde nici o zi!
Eu si Raducu (22.04.2005)
ei, l-ai luminat pe doctor???si mie imi dadea la fel....majoritatea prefera sa intre mai repede in CIC si sa aiba doar cele 42 zile postnatal obligatoriu, din cauza banilor....eu l-am lamurit pe dr meu; nu te poate obliga sa renunti la el...
Gata s-a rezolvat - mi-a dat concediu in cele din urma! Inca o data mersi pentru raspunsuri!