Sindrom Asherman

Sindrom Asherman | Autor: darleena

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor,
ma alatur si eu acestui forum pe care il consider foarte activ si educativ.
Am si eu o problema, pe care nu stiu de unde sa o apuc, ca sa o apuc mai bine.
In urma cu un an jumatate am avut un chiuretaj prin aspiratie. Dupa acest chiuretaj, menstruatia s-a lasat asteptata, drept pentru care la doua saptamani de la intarziere m=am prezentat la medic.Mi s-a facut o ecografie, insa nu parea sa fie nimic neinregula. Dupa un tratament cu .... (nu mai tin minte) CM nu-si facea aparitia.
M-am intors la doctorul meu, care mi-a pus diagnosticul "sindrom Asherman" - sinechie uterina totala - si a procedat la debridare, instalarea unui sterilet si administrare de anticonceptionale pentru refacerea endometrului.
Acum, in intentia de a face un bb, am dat jos steriletul (anticonceptionalele le-am intrerupt din luna a 3-a de la tratamentul mentionat), si de doua luni am inceput incercarile.
Nu au fost ele foarte decise,...dar...eu din prima luna m-am alertat cand am vazut ca nu raman (stiu ca s-ar putea sa radeti, dar atunci cand ramai si atunci cand nu vrei, ai impresia ca poti ramane oricand).
Dr. mi-a spus ca abia dupa un an de incercari se poate pune diagnostic de infertilitate secundara si sa incep sa-mi fac pb., dar, pe de alta parte mi-a explicat si ca s-ar putea ca sinechia sa fi fost rezolvata doar in partea inferioara a uterului, si ca poate mai exista ceva prin partea superioara, la intalnirea cu trompele, drept pentru care m-a trimis sa fac un HSG.
Pentru ca atunci cand mi se pune pata, trebuie sa o rezolv in orice fel, o sa ma duc sa fac HSG-ul, dar as dori sa stiu daca voi aveti o astfel de experienta, daca este posibil sa mai fi ramas pe acolo niste "urme" care sa blocheze drumul lin al si daca HSG-ul e o metoda mai buna decat histerioscopia.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adelamaria spune:

Darleena, eu nu stiu nimic de diagnosticul pe care il ai, dar iti pot spune ca din ce am mai citit si eu, HSG si histeroscopia sunt diferite si ca procedura si ca obiectiv. Adica eu stiam ca la HSG se vizualizeaza trompele, se introduce o substanta de contrast si se face o radiografie. In felul asta se vad trompele si medicul isi va da seama daca sunt ok, daca sunt sau nu infundate, cam ce forma au...
La histeroscopie se introduce o sonda (cred) cu o camera micuta si medicul vede pe un ecran uterul si structura acestuia. Nu stiu daca poate vedea si trompele...habar n-am...
Eu HSG am facut, urmeaza histeroscopia; ambele mi-au fost recomandate de acelasi dr. Banuiesc ca nu mi-ar fi spus sa le fac pe amandoua daca erau acelasi lucru...zic si eu...Poate mai stiu si alte fete sa-ti raspunda...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

Eu in locul tau as merge la mai multi dr sa le aflu parerea. Dr buni cu rezultate pe infertilitate.
Despre HSG eu personal (opinie propie) am o parere f proasta (pe langa faptul ca este inuman de dureroasa, din punctul meu de vedere nu rezolva mare lucru).

Oricum uite niste thread-uri pe care cred ca ar tb sa le citesti:

Sinechie uterina
Cum se verifica trompele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dj_mama spune:

HSG pe mine nu m-a durut ABSOLUT DELOC.
Spuneu fetele ca doare daca sunt ceva probleme pt. ca, evident, se produce presiunea aceea si n-are pe unde sa treaca lichidul
altfel, n-ar trebui sa doara; desigur ca fiecare fata are un anume grad de suportabilitate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lauravoinicu spune:

HSG , pt mine a fost extrem de dureroasa si stiu ca nu este nici relevanta si extrem de periculoasa , la aceasta procedura doar se vizualizeaza trompele si uterul pe cand la histeroscopie se vede uterul si se pot rezolva si anumite anomalii sau sinechii . Eu zic sa faci direct hisperoscopie fiindca daca este sa ai ceva la uter tot ajungi la aceasta procedura , ce rost are sa le faci pe amandoua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns darleena spune:

Multumesc mult pentru raspunsurile voastre.

Cam la ce zicea laura ma gandeam si eu. Pai daca e sa descopere ceva la HSG tot la histeroscopie ajung, asa ca de ce sa ma mai chinui si cu HSG-ul? Pentru mine nu frica de durere e o pb, ca nu ma chinuie acest gand, ci faptul ca as putea sa o fac asa, mai mult de amorul artei, ca sa am o poza la uter, cand acelasi lucru, sau chiar cu rezultate mult mai bune, as putea obtine prin histeroscopie.

Acum, ca am si o a doua opinie, ma voi duce la dr. si ii voi "sugera" sa trecem peste HSG si sa intram direct in miezul problemei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns noela_carmen spune:

darleena, nu ma pot abtine sa fac si eu un mic comentariu/;
histeroscopia NU poate verifica trompele(doar intrarea in trompe), singurele solutii pentru asta sunt laparoscopia si HSG(histerosalpingografia).
succes, indiferent ce metoda vei alege

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

darleena sper ca dr la care mergi acum nu e acelasi dr care te-a curetat atat de dur de ai facut sinechie uterina totala.
Oricum eu iti doresc mult succes

Mergi la inceput