Ciorba lu' peste

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jazz spune:

Si eu o intrebare:
Ce peste recomandati pentru ciorba?

Multam frumos!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Scarmanus la tinem in cipru sunt alti pesti ( astia de Mediterana ) care difera de crap ( peste de apa dulce) si alti pesti folositi in Romania ... Tu trebuie sa te duci la magazin ( la pescarie ) si sa ii zici vinzatorului ca vrei sa faci supa ( ciorba nu cred ca stie el ce este aia ).. si sigur iti va da pesti mai mici ( maxim de 20 cm lungime cu tot cu cap si coada ) .. astia mici sunt mai gustosi .. si deci dau gust bun supei...


Eu iti scriu aici denumirea latineasca si tu sa cauti cu google in greaca cum se numesc acolo la tine ...

- upeneus /mullus barbatus ( asta e un peste rosu .. care are denumire diferita dc traieste in nisip pe fundul marii sau pe linga stinci ... are si niste mustati ... )
- scorpaena scrofa ( asta are niste tepi pe spinare .. insa la magazin vinzatorul ii taie ,il curata .. e cel mai bun pt supa .. chiar dc e indicat sa cureti de oase carnea si sa o pui la sfirsit in supa iar )
- zeus faber ( si asta are tepi .. )
- serranus
- diplodus (vulgaris )
- dentex ... si pe urma urmat de alte nume .. oricum il recunosti ca are niste dinti maricei si ascutiti ... de aici si numele in italiana (dentice)

dar sunt si alti pesti pe care ii poti adauga la supa ... astia sunt cei mai apreciati in Italia pt zuppe ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

quote:
Originally posted by crista-s

Scarmanus la tinem in cipru sunt alti pesti ( astia de Mediterana ) care difera de crap ( peste de apa dulce) si alti pesti folositi in Romania ... Tu trebuie sa te duci la magazin ( la pescarie ) si sa ii zici vinzatorului ca vrei sa faci supa ( ciorba nu cred ca stie el ce este aia ).. si sigur iti va da pesti mai mici ( maxim de 20 cm lungime cu tot cu cap si coada ) .. astia mici sunt mai gustosi .. si deci dau gust bun supei...


Eu iti scriu aici denumirea latineasca si tu sa cauti cu google in greaca cum se numesc acolo la tine ...

- upeneus /mullus barbatus ( asta e un peste rosu .. care are denumire diferita dc traieste in nisip pe fundul marii sau pe linga stinci ... are si niste mustati ... )
- scorpaena scrofa ( asta are niste tepi pe spinare .. insa la magazin vinzatorul ii taie ,il curata .. e cel mai bun pt supa .. chiar dc e indicat sa cureti de oase carnea si sa o pui la sfirsit in supa iar )
- zeus faber ( si asta are tepi .. )
- serranus
- diplodus (vulgaris )
- dentex ... si pe urma urmat de alte nume .. oricum il recunosti ca are niste dinti maricei si ascutiti ... de aici si numele in italiana (dentice)

dar sunt si alti pesti pe care ii poti adauga la supa ... astia sunt cei mai apreciati in Italia pt zuppe ...





Baaa, ce perversi is pesti astia de Mediterana, auzi tu la scrofaala de peste care inoata cu vulgarisu' ala de barbatus si lu' zeus nici ca-i pasa!!!


Crista

pisici, flori si jucarele


When the heart is full of love, the world is full of beauty

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

sa vezi si ce uriti sunt ... dar sunt super buni la gust...
Dupa parerea mea insa e bine sa-l intrebi pe vinzator ( aici asa se procedeaza .. ) si el iti zice cam ce se poate pregatii din fiecare ... E pacat sa strici somon sau mai stiu eu ce alt peste in general astia mari pe ciorba.. mai ales ca un peste mare e si gras de obicei si deci nu lasa gust ci grasime .. merge mai bine la gratar sa se scurga acolo grasimutza ..
mai poti cauta pe google.gr retete de supe de peste si vezi cum ii cheama, ce folosesc doamnele alea localnice .. in felul asta te duci la magazin cu lectia invatata ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marusia spune:

Scarmanus,m-a amuzat expresia ta...aia cu "datul cu caciula in caini.."Desigur poti face si din fileuri...iese bun.Ca sa-ti iasa o ciorba buna sunt niste reguli generale.In primul rand scoti osul amar,asta daca este crap ,pestii de apa sarata nu-l au.Speli pestele cu apa rece in care ai pus un varf de cutit de sare de lamaie sau o lingura de otet,clatesti cu apa rece si pui pestele intr-un castron.calculezi capa cat sa acopere pestele...dar o pui separat la fiert intr-o oala cu o ceapaorcovi ,un pastarnac,o radacina de patrunjel si o bucatica mica de telina.adaugi sare dupa gust si fierbi legumele la foc mic ,pana sunt fierte.Cand sunt fierte le scoti si adaugi in supa strecurata ,o ceapa mica tocata marunt,o jumatate de ardel gras rosu,o fasie ardel verde,un morcov ras pe razatoare,un patrunjel radacina tocat marunt si lasi sa fiarba iar.Cand sunt fierte,adaugi pestele,lasi 20 minute sa fiarba tot la foc mic ,apoi scoti pestele pe un platou cu o paleta.Acum adaugi borsul fiert cu un pic de sare ,sau daca nu ai,zeama de lamnie si acresti dupa gust.opresti focul dupa 5 minute,lasi acoperit inca 5 minute si adaugi parunjel si leustean tocat marunt.Pui o bucata de peste in farfurie si deasupra torni ciorba...borsul,cum ii zic eu.Asta e retzeta generala....dar eu fac din pestele fiert si dezosat ,in amestec cu morcovul ,ceapa fierte,un ou si pesmet,mici perisoare pe care le prajesc in ulei si le adaug in borsul pregatit dupa retzeta ce ti-am dat-o.E mult mai gustos.

Mergi la inceput