Romanii si dreptul de munca in UE - CAND?
Cunoaste cineva care sunt estimarile privitoare la data aproximativa la care Romanii ar capata dreptul automat de munca in UE?
Tot ceea ce stiu este ca acest lucru NU se va intampla odata cu aderarea la 1 Ianuarie.
Credeti ca este o chestiune la nivel de 1-2 ani sau ar putea fi o poveste care sa se intinda pana la 5-10 ani?
Am nevoie urgenta de niste informatii in sensul acesta si multumesc anticipat tuturor celor care m-ar putea ajuta in acest sens.
Incerc de multa vreme sa parasesc Statele Unite si sa ma reintorc in Europa cu familia mea (un lucru mult mai greu decat am crezut ca va fi, dat fiind ca sotul este American).
Am primit recent o oferta de post in Belgia pe care imi este insa greu sa o accept din cauza ca sotul, American, nu va avea drept automat de munca acolo. Daca ar fi fost casatorit cu un cetatean UE cu drept de munca, ar fi avut. Insa asa cu toata lumea stie deja, Romanii nu vor avea drept de munca de la 1 Ian.
Daca as stii ca am mai putea astepta un an doi si apoi Romanii vor capata drept de munca in UE (deci indirect si sotul meu), as avea curajul sa refuz acest post, sperand ca o alta oportunitate se va ivi la vremea respectiva (desi oportunitatile de posturi in Europa mi se par ca farfuriile zburatoare, mai ales pentru cei din afara continentului).
In cazul contrar, imi este groaza sa refuz acest post chiar si in pofida riscului mare la care mi-as supune familia in acest proces.
Insa in acest moment sunt dispusa sa risc ca sa ma pot intoarce in Europa.
Va multumesc anticipat pentru orice informatie privitoare la dreptul de munca al Romanilor in UE.
Raspunsuri
Charlie spune:
Syracuse draga mea, depinde de fiecare tara in parte. De exemplu tarile nordice membre Eu primesc muncitori romani de la 1 ianuarie 2007. Pe langa astea mai sunt vreo doua Cehia si inca una. In rest fiecare a impus anumite restrictii muncitorilor de origine romana si bulgara. Germania 7 ani, Italia vreo 3, Frantza ajisterea,. De Belgia nu stiu nimic. S-ar putea sa nu fi decis inca nimic.
Eu stiu insa ca familia ta primeste automat drept de lucru dupa tine - daca pe tine te angajeaza si se rezolva permisul de munca.. sau ?
Sper sa-ti fi fost de folos.
------------------------
My motto - sans limites ! (Isadora Duncan)
bozo spune:
Uite aici: http://www.rombel.com/modules.php?name=News&file=article&sid=665
Din cate stiu eu nu pot restictiona direct pe 7 ani, trebuie mai intai pe 2 ani, au dreptul sa prelungeasca cu inca 3, si abia pe urma cu inca 2 daca sunt indeplinite niste conditii speciale.
Oricum, si eu stiu la fel, ca din moment ce tu obtii dreptul de munca, sotul tau primeste si el automat. Cel putin in Germania asa e.
Bafta!
http://photos.yahoo.com/turcanlaura
syracuse spune:
Multumesc pentru informatii.
Se pare ca nu este asa. Am contactat ambasada Belgiei si mi-au spus acelasi lucru ca si cei de la Resurse Umane din compania care ar fi urmat sa ma angajeze: si anume ca daca eu lucrez acolo pe o viza de munca nu inseamna ca sotul meu se califica automat pentru permis de munca. Ar trebui sa gaseasca un angajator care sa ii ofere un post si sa fie dispus sa aplice pentru permis de munca in numele lui.
Dat fiind ca sotul nu vorbeste decat Engleza, sansa ca acest lucru sa se intample ar fi fost infima.
Din pacate a trebuit sa refuz oferta (cu mare inima grea) insa nu imi dau seama ce sa fac mai departe - fiindca problema cu permisul va ramane.
Vom incerca Anglia - dar asta este un fel de "coada din toata vaca". Din toata Europa, Anglia este ultimul loc in care as dori sa ne mutam fiindca seamana prea mult cu America.
Dar se pare ca nu avem alta sansa din cauza sotului.
Multumesc inca odata.
motanik spune:
Anglia accepta self-employed ca si pana acum, precum si aplicanti prin Highly Skilled Migrant Programme, work permits si studenti.
Pt drept de munca/employed restrictiile se pare ca vor exista pt un an, timp in care noii veniti, romanii si bulgarii, vor trebui sa aplice pt un work authorisation document la Home Office. Detalii nu stiu dar nu-i draq asa negru cum pare.
--------------------
Andra
mariana_1976 spune:
quote:
De exemplu tarile nordice membre Eu primesc muncitori romani de la 1 ianuarie 2007.
Doar Finlanda si Suedia se pare...
(Da de ce credeti ca ii lasa ei pe romani?
Raspuns:fiindca atit in Suedia cit si in Finlanda romanii au destule de putine sanse sa-si gaseasca un job bun din moment ce nordicii stau prost la capitolul somaj.Iar pe piata neagra...no way!)
Asa ca...tarile astea sunt "smechere":deschid piata muncii si...asteapta sa ne vada cum ne gasim job cind nici ai lor calificati si vorbitori de limba nu-si prea gasesc !
Mariana 28+
mama de Monica, Matei si Markus