vasul roman
dragele mele, ieri am avut a doua tentativa in 3 ani de a folosi vasul roman. l-am primit cadou acum 4 ani de la mama si m-am incumetat greu sa fac ceva in el. prima tentativa a fost iepure cu masline, a iesit ok, nu super. problema e ca a mirosit vasul (si implicit dulapul in care a fost depozitat) a vin si iepure 6 luni dupa eveniment. am avut intentia sa il transform in ghiveci de flori (e mare, frumos, numai bun) dar ieri mi-am zis sa ii mai dau o sansa. ieri am pus in el 2 muschiuleti de porc pe cartofi frecati cu ulei, sare si mirodenii. iar m-a dezamagit. dupa 2 ore la cuptor, carnea era fada, cartofii erau ok dar nu se topeau in gura. aseara chiar ca il vedeam plin de lalele si narcise. m-am gindit sa va intreb pe voi intii. asa ca iata intrebarile:
ce sa fac cu el? ii mai dau o sansa sau nu?
are cineva o reteta testata pe care o poate scrie pas cu pas? (vasul e dreptunghiular si destul de mare) poate sa fie orice fel de carne si legume (mai putin sarmale ca pe astea le fac in slow cooker).
cum il curat? undeva scriau fetele ca nu trebuie folosit detergent. cum scot petele de pe el si grasimea din el daca nu folosesc detergent? merge la masina de vase?
merci mult de tot. stiu ca au mai fost subiecte pe acest topic dar nu e nicaieri nici o reteta detaliata, pas cu pas, pt incepatori. e posibil ca eu sa nu stiu sa il folosesc. in instructiuni in afara de scufundat in apa pt ceva timp nu erau alte indicatii.
Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
****pt. poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala)****
Raspunsuri
miria_cristina spune:
Piept de Pui la Vas Roman
Ingrediente:
500g piept de pui dezosat
1 ceapa mare
1 legatura mica de marar
1 legatura mica de patrunjel
1 ardei rosu
5 cartofi
condimente
ulei de masline
Preparare:
Se taie pieptul in bucati mari si se pune intr-o craticioara incapatoare. Se taie ceapa foarte marunt, mararul, patrunjelul si ardeiul rosu si se pun in acelasi vas cu carnea. Cartofii se curata si se taie si acestia in cuburi mari si se pun laolalta.
Se adauga peste toate o lingurita de condimente si cateva linguri mari de ulei de masline si se amesteca.
Dupa ce vasul roman a stat in apa timp de 20 minute, carnea cu legumele se aseaza in acesta si se dau la cuptor, la foc potrivit timp de 40-50 de minute.
In ultimele 10 minutele se lasa vasul fara capac pt. a se rumeni carnea.
Se serveste cu salata de varza.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
Sarmalele, ardeii umpluti sau dovleceii umpluti sunt buni in vasul respectiv. Se pastreaza bine si sosul este delicios, gratarul pus in vasul roman.
SE pot face paste la cuptor si ies nemaipomenite.
De fapt, se poate face orice in el, doar ca trebuie sa las mancarea mai mult pana este gata. Dar ies toate foarte bune pentru ca temperatura este uniforma, nu vine doar dintr-o parte. Eu am facut si pe flacara de la aragaz, dar am pus sub el o tablita.
Iar la fripturi carnea iese frageda si aromele intra mult mai bine in ea.
Eu zic sa-i mai acorzi o sansa, dar cand ai rabdare pentru ca are timeing-ul lui!
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
crista-s spune:
Lorelai ... eu il spal cu bicarbonat.. pun bicarbonat praf pe burete partea "zgrumtzuroasa" si frec...
Bicarbonatul curata bine , eventual si citeva picaturi de otet dc e prea gras ( otetul e degresant) si iar cu bicarbonat ...asta e bun pt ca nu miroase... ( off topic .. cu bicarbonat se spala si cafetiera pt expreso .. si ea tb sa stea departe de detergenti pt ca prinde miros de la ei si strica gustul cafelei .. )
Cind l-ai spalat .. il lasi sa se usuce bine de tot ... dc e vara il lasi la soare, dc e iarna il lasi linga o sursa de caldura : cuptor, calorifer ... cind e uscat bine de tot eu am pus o bucata de hirtie de cuptor pe fumdul vasului si apoi rozmarin uscat ... sau ce ai tu .. cimbru uscat .. o plata aromatica ... si capacul deasupra...
Asa sta fara probleme si nu va mirosii nici a ultima mincare gatita in el si nici a pamint ( dc nu se usuca bine .. poate avea miros de mil , de lut ... )
Si eu tot de la fetele de aici am invatat anul trecut sa il folosesc... si sa il curat ...
mirelaispir spune:
eu sunt foarte incantata de el, numai ca intradevar, stacam mult la cuptor.
gatesc in el carne de pasare (pui, rata, gasca, vanat - mai rar) cu tot felul de legume, sarmalute (sunt super), ardei umpluti, varza.
cu spalatul este iarasi o problema, eu il oparesc, dar cu bicarbonatul si otetul cred merge bine (voi incerca data viitoare)
mcm spune:
Si eu ma pregateam sa-l arunc pentru ca a prins miros si mancarea gatita in el are gust neplacut. Nu aveam habar cum se curata, eu il spalam cu detergent obisnuit de vase. Nu stiu daca mai reusesc sa-l salvez, deja miroase a mal.
Cristina
Lorelai spune:
uite-l aici in poze. arata exact ca al meu.
http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/pulpe_la_vas_roman-59/
am sa incerc reteta din situl de mai sus. m-am hotarit sa-l mai incerc de citeva ori.
ieri mi-am luat o carte de bucate de vreo 1000 de pagini cu retete pt slow cooker si vase de lut sau ceramica. toate retele au poze. am gasit instructiuni precise despre cum sa gatesti in vasele de lut si retete care par interesante.
daca mai intereseaza pe cineva am sa postez retetele dupa ce le incerc.
Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
****pt. poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala)****
ange spune:
lorelai,nu ne pui si noua retete?
,i-am adus si eu unul anul asta din Ro. sunt tare incantata d eel.
"nimeni nu moare virgin.viata i-o trage fiecaruia cel putin odata."
foto
foto recente
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=12366" target="_blank">povestea Maiei
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=16811" target="_blank">povestea lui Robert
Lorelai spune:
cami, voi posta retete dar vreau sa le testez intii. ar fi bine daca am putea posta si noi imagini pe forum ca sa pot scana retetele ca nu prea am timp de butonat, mai ales acasa.
Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
****pt. poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala)****