Cine ma poate ajuta?..
Am si eu o "mare"problema si as dori sa imi dati {ma refer la cine se pricepe}mai multe informatii sau chiar recomanda o persoana dispusa sa ma ajute..Am nascut pe primul meu baiat acum 6 ani si 6 luni..S-a nascut inainte de a ma casatori cu tatal lui..deoarece eram minora..Din mai multe motive personale,tatal lui l-a recunoscut dupa 1 an de zile..asa ca:la tata nu mai este liniuta insa baiatul a ramas {acum suntem casatoriti}pe numele meu de fata..ceea ce a inceput sa il deranjeze cumplit pe baiatul meu,care e foarte inteligent si intelege ca el are alt nume,si fata de noi ,parintii si fata de fratiorul cel mic care s-a nascut in timpul casatoriei..deja a inceput sa se recomande cu numele de fam care ar trebui sa il aiba defapt,si de aceea de multe ori ma pune in situatii urate"ex:gradinita"..sau sunt nevoita ca ici-colo sa dau explicatii de ce e pe alt nume..Vreau sa ii schimb numele de familie ,pana sa mearga anul viitor la scoala..ca sa nu se simta prost si nici sa mai fiu nevoita sa dau explicatii..Va rog din suflet sa ma ajutati sa imi pot rezolva aceasta problema..Va multumesc..
mamy_taty
Raspunsuri
Mercedes spune:
Mergeti la primaria de care apartineti la starea civila,sunt convinsa ca va vor spune calea oficiala.
Nu am certitudinea dar cred ca prin tribunal,hotarare judecatoreasca vi se va putea rezolva problema.
Succes!!!
giul spune:
eu cred ca tatal copilului trebuie sa ceara la tribunal,sa te cheme pe tine in judecata ,sa fii de acord ca sa ii dea numele lui copilului.nu eram divortata cand s-a nascut al dolea copil,sotul meu din acte a devenit automat tatal lui,am facut ca din partea lui un proces de tagada a paternitatii,in urma acesteia copilul a fost trecut cu numele meu de familie(de fapt cu cel de casatorie)insa la tata era trecut numele tatalui biologic .apoi tatal biologic m-a chemat la tribunal ca sa fiu de acord ca acest copil sa ii poarte numele.deci avocat si tribunal.
mamy_taty spune:
Va multumesc pentru sfaturi..m-am interesat la primarie si au zis ca nu se rezolva la ei..numai prin tribunal..Dar costasi din lipsa resurselor financiare nu imi permit a angaja un avocat..Daca exista pe aici asa ceva sau cunoasteti pe vreun avocat care ma poate ajuta ....VA MULTUMESC ANTICIPAT!
mamy_taty
crisalida spune:
se poate schimba numele pe cale administrativa.
Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 323/2003.
Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore.
Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.
Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.
Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de urmatoarele acte :
- copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
- un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicat, pe cheltuiala solicitantului, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
- consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie purtat in timpul casatoriei;
- copia de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de art.7 din O.G. nr.41/2003*;
- cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
- orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare;
mamy_taty spune:
[quote]Originally posted by crisalida
se poate schimba numele pe cale administrativa.
Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 323/2003.
Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore.
Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.
Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.
Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de urmatoarele acte :
- copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
- un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicat, pe cheltuiala solicitantului, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
- consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie purtat in timpul casatoriei;
- copia de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de art.7 din O.G. nr.41/2003*;
- cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
- orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare;
ITI multumesc mult..dar tot trebuie sa apelez la un avocat?sau ma pot descurca cu toate astea pe con propriu?Multumesc
mamy_taty
crisalida spune:
nu iti trebuie nici un avocat. mergi la autoritatea tutelara mai intai si ti se vor comunica actele necesare. este necesar si publicarea unui anunt un monitorul oficial dar sreviciul de evid a pop din cadrul cons jud iti poate da o scutire de publicare, depinde daca te incadrezi in situatiil;e in care se acorda o astfel de scutire. restul e simplu. toate actele nu-ti iau mai mult de doua zile. apoi trebuie sa astepti. nu se plateste nici vreo taxa speciala; doar publicarea in m.o.(daca nu ai scutire), declaratie la notar, ceva legalizati. de caziere nu se pune problema- e cazul copilului minor, am inteles.
mamy_taty spune:
quote:Iti multumesc frumos..De luni incep sa rezolv problema..
Originally posted by crisalida
nu iti trebuie nici un avocat. mergi la autoritatea tutelara mai intai si ti se vor comunica actele necesare. este necesar si publicarea unui anunt un monitorul oficial dar sreviciul de evid a pop din cadrul cons jud iti poate da o scutire de publicare, depinde daca te incadrezi in situatiil;e in care se acorda o astfel de scutire. restul e simplu. toate actele nu-ti iau mai mult de doua zile. apoi trebuie sa astepti. nu se plateste nici vreo taxa speciala; doar publicarea in m.o.(daca nu ai scutire), declaratie la notar, ceva legalizati. de caziere nu se pune problema- e cazul copilului minor, am inteles.
mamy_taty