note la grupa anteprescolara?

note la grupa anteprescolara? | Autor: vrabiuta

Link direct la acest mesaj

as avea o intrebare pentru educatoare, dar si pentru mamici.
este normal ca piticii din grupa anteprescolara (1,8 - 3 ani) sa primeasca note? azi dimineata am vazut lucrarile copiilor din ziua precedenta si trei dintre ele aveau nota 10, celelalte nu erau notate. as vrea sa stiu parerea unui cadru didactic.

multumesc.

cele mai frumoase

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Notele alea sunt date asa... de stimulare a copiilor si pentru ochii parintilor. Nu au valoare oficiala, normal. Sunt , probabil , o modalitate de evaluare alternativa a floriceleor, bulinutelor si ce mai primesc piticii de la gradinita. Astea din urma sunt de preferat notelor.

Claudia
Poze parinti
Poze Mara si Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vrabiuta spune:

pai exact la asta ma gandeam si eu. ce rost au notele?
de impactul psihologic la grupa atat de mica, nici nu mai vorbim... cand un copil care coloreaza primeste nota, iar cel de langa el nu, eu nu cred ca il ambitioneaza ci mai degraba il descurajeaza.
dar poate aflam mai multe de la educatoare.

multumesc.

cele mai frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Nu au nici un rost, cu atat mai mult cu cat nici in ciclul primar nu primesc note ci calificative.

Claudia
Poze parinti
Poze Mara si Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magnolia spune:

Ma tot intreb daca am sau nu dreptul sa raspund la acest subiect... Intrucat nu am trait eu aceasta experienta , ci mi-a fost povestita de un prieten , arhitect , (se intampla in grupa fetitei lui) , va rog sa nu ma contraziceti prea mult , ci doar sa cititi.La o gradinita cu renume(?eu una , nu prea am inteles in ce consta renumele respectivei gradinite , si , din rautate, inclin sa cred ca criteriul era doar cel financiar-al parintilor), una dintre educatoarele fetitei in cauza ,selecta lucrarile "copiilor talentati" de cele ale copiilor"anosti", asta in ideea in care , o data pe an , veneau la gradinita mai multi artisti plastici sa recruteze copii cu potential pt. exprimarea prin arta , pentru liceul de arta din localitate(de fapt , pt. clasa 1)Au venit artistii , li s-au aratat lucrarile de "nota 10", pusa de educatoare , iar artistii plastici nu au selectat nici macar una dintre lucrari . Dar cand au fost observate lucrarile"rebut" , au fost selectati cam 80% dintre copiii care le-au "produs", ca dovada ca realitatea este cu totul alta decat o percep educatoarele. Ele se pricep la educatie , dar la arta se pricep mai bine-pictorii , sculptorii , ceramistii etc.Asa ca , atunci cand copilul meu a fost atentionat la gradinita ca ursuletii se deseneaza OBLIGATORIU cu maron , eu l-am laudat (excesiv chiar) , ca el desenase un ursulet mov, ceea ce m-a pus in relatii destul de proaste cu educatoarea , dar MUUUUUULT MAI BUNE cu copilul ! . Dar fiecare alege varianta pe care o considera potrivita... Eu , una , prefer sa-i dezvolt si sa-i apreciez copilului creativitatea , viziunea originala , si nu " drumul batut"... Dar nu este o regula general valabila...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Magnolia, fiecare percepe arta intr-un mod personal... In alta ordine de idei, educatoarele la gradi "lucreaza" cu "locuri comune", adica reprezentarile copiilor trebuie sa redea cat mai fidel realitatea. De aceea nu trebuie sa pui etichete, pentru ca un copil care face luna verde poate fi un viitor artit sau nu... poate nu a retinut ca luna este galbena, sau asa se vede ea pe cer...
Nicoleta

Mergi la inceput

multumesc tuturor pentru raspunsuri.
situatia la care ma refer nu avea referinte in perceptia artistica, ci strict in abilitatea de a controla miscarile mainii. aveau de colorat pe o plansa, unii au colorat mai intens, altii mai putin intens. avand in vedere diferenta de varsta intre copii, diferentele in manuirea culorilor erau firesti. in plus, unii sunt mai "energici" in general, si se vede si in felul in care coloreaza.
intrebarea pe care o pun eu este daca este normal sa primeasca note la o grupa atat de mica, mai ales in conditiile in care unele desene au fost pur si simplu ignorate. asa este normal? este o practica general adoptata?
multumesc.

cele mai frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magnolia spune:

Draga Nicoleta, departe de mine de a critica educatoarele pentru munca pe care o presteaza , si care mi se pare , sincer , foarte grea.Dar cele care dau note pt. o lucrare artistica fac tocmai ceea ce nu este indicat in activitatea artistica:eticheteaza.Eu chiar am studii de specialitate(desi nu foarte aprofundate) , si una dintre primele lectii invatate la cursul de arta decorativa a fost necesitatea de A RESPECTA viziunea artistului , chiar daca ea nu corespunde cu a privitorului... Si , daca-mi e permis sa pun o intrebare , care ar putea fi scopul real al lucrarilor copiilor la gradinita , daca nu tocmai dezvoltarea creativitatii?*Si da, ai dreptate , faptul ca un copil deseneaza un ursulet mov nu este o garantie ca s-a nascut un nou Picasso , ( intre timp , copilului meu chiar i-au disparut ideile originale si s-a indepartat de arta plastica), dar asta nu inseamna ca noi , adultii , trbuie sa intervenim in "viziunile" lor de moment , ca si astea fac parte din dezvoltarea lor, iar faptul ca noi le dam NOTE... nici nu stiu cum sa comentez... Nu ar fi mai potrivit sa le admiram doar munca?

Mergi la inceput

nicoleta - ca si sistem de evaluare, se folosesc note/calificative in gradinite? sau se incep evaluarile de acest fel in clasa I?

cele mai frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miruta spune:

In mod normal , la gradinita nu se dau note , nici calificative , atunci e logic ca nici la anteprescolar nu se poate .La ultima sedinta cu inspectoarea am fost atentionate sa nu mai dam copiilor note , un simplu bravo pe lucrari e de ajuns . Recunosc , si eu am mai dat calificative ( F.B. , B etc .) , dar fiind grupa pregatitoare , am vrut sa se obisnuiasca un pic cu sistemul de notare la scoala .Si , referitor la arta ....urmarim mai ales perceperea corecta a mediului inconjurator pentru ca e greu sa-i explici unui copil ce inseamna cu adevarat arta si viziune artistica .Binenteles ca toti copiii sunt laudati pentru munca lor .

Sunt o visatoare ,Imi place sa visez la o viata mai buna .Treziti-ma , va rog , daca gresesc .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Servus.
La gradi nu se dau note. Nici in clasele I-IV nu se dau note. Ce s-a intamplat a fost un exces de zel...
Ca urmare a ceea ce se intampla la gradi copilul meu refuza sa mai coloreze si sa deseneze, desi nici inainte nu o facea prea des... Copiii au ras de el ca depaseste, probabil i s-a spus si de catre altii ca nu este bine si acum este copilul frustrat si nu mai vrea sa tina creionul in mana (sau foaaarte rar). Are aproape 4 ani. Eu il laud permanent, dar incerc sa il determin sa respecte si niste reguli (adica daca la colorat i se spune sa respecte un contur dat, sa incerce sa il respecte), atunci cand se impun...
Nicoleta

Mergi la inceput