Ce ne invata povestile
Citeam eu ieri niste povesti copiilor si brusc m-a "lovit" inspiratia. Ce ne invata pe noi povestile?
In afara de clasicul "binele invinge raul", unele dintre ele au invataminte secundare si amuzante.
Ce am invatat eu
Cenusareasa - sa nu pierzi prea mult vremea prin discoteca, la 12 noaptea sa te intorci acasa
Cei trei purcelusi - casele solide sunt cele traditionale, din caramida. Casele usoare sau din materiale ecologice nu sunt demne de construit. Se darama la prima provocare.
Alba ca Zapada - nu mancati fructele nespalate si nici nu impartiti aceiasi bucata de mancare cu cineva.
Lista este deschisa...
Raspunsuri
Cristina_C spune:
Scufita Rosie: sa nu ne trimitem nicaieri copii singuri
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
zana spune:
Ce ne invata pe noi ca si adulti povestile sau pe copiii nostri?
Eu de exemplu constat pe zi ce trece ca invatamintele difera si spun si de ce.
Scufita Rosie- gandul meu merge la "sa nu te abati din drum","sa nu vorbesti cu strainii" dar intorcandu-ma la varsta gradinitei copilul vrea doar sa ajunga la bunica sa-i duca de mancare si/sau sa-i dea binete si sa fim sincer carui copil nu-i plac bunicii si povestile spuse de ei.
Citind zilele trecute Degetica, fetita mea s-a gandit automat la flori si aripi si imi spune : e super sa zbori! daca o pun sa dezvolte ajunge la ceea ce vreau eu adica daca faci o fapta buna(ajutor pentru randunica) si ajuti un prieten , ajutorul oferit se intoarce cumva(randunica o ajuta sa zboare) si bla, bla... ajunge la print si scapa de broscoi.
Personajele din poveste sunt tot timpul "o alta lume" unde poti evada si poti sa-ti imaginezi multe,poti vorbi cu prietenii imaginari, te poti lupta cu balaurii poti descoperi palate de clestar pe care nu le vezi de ex. privind pe fereastra.
Si daca suntem in poveste uneori e trist/uneori e vesel dar gasesti si modele pe care le admiri/urasti asa ca si povestile au rolul lor.
Hai in lumea lor, a povestilor sa descoperim partea amuzanta si educativa si sa-i lasam pe copii sa patrunda acolo unde ai voie sa fii copil, unde binele invinge raul ca au timp sa vada ca viata e un pic altfel.
Gata ca m-am intins cam mult si habarnam sa visez .
desene @
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=76746" target="_blank"> Povestile forumului
kasemada spune:
quote:
Initial creeata de irinai
Citeam eu ieri niste povesti copiilor si brusc m-a "lovit" inspiratia. Ce ne invata pe noi povestile?
In afara de clasicul "binele invinge raul", unele dintre ele au invataminte secundare si amuzante.
Ce am invatat eu
Cenusareasa - sa nu pierzi prea mult vremea prin discoteca, la 12 noaptea sa te intorci acasa
Cei trei purcelusi - casele solide sunt cele traditionale, din caramida. Casele usoare sau din materiale ecologice nu sunt demne de construit. Se darama la prima provocare.
Alba ca Zapada - nu mancati fructele nespalate si nici nu impartiti aceiasi bucata de mancare cu cineva.
Lista este deschisa...
Niste invataturi la care nu oricine s-ar gandi!