Taietei de casa

Taietei de casa | Autor: roxica

Link direct la acest mesaj

fetelor vreau sa fac si eu taieteii de casa pentru ciorba, adica fideaua taraneasca..stiti cumva cum se fac?dar exact? nu asa..din ochi ca eu nu ma prea pricep si trebuie sa mi se spuna cantitatile exacte..dar tare as vrea sa fac acasa asa ceva pentru copilasi mai ales dar si pentru noi....
multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

Asa ii fac eu :
-3 oua , sare ,faina cat cuprinde .
Intind foaia subtire ,o las cateva ore sa se usuce putin apoi rulez foaia si tai cat de subtire/gros vreau sa iasa taiteii .
Din aceasta compozitie imi ies taitei pentru a gatii de doua ori ,acum depinde cat de multa mancare faci ......

"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camy062004 spune:

faina oua ,sare.2 oua le bati pui putina sare si faina cat cuprinde,adica pana se leaga bine,in compozitie poti sa pui si o lingurita de unt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amira781 spune:

Draga Roxica, desi nu iti pot spune cu exactitate cantitatea de faina sunt convinsa ca o sa-ti iasa pentru ca sunt foarte usor de facut.De obicei eu fac o compozitie din 2 oua pe care le bat ca la omleta, cu un praf de sare. Apoi adaug faina "cat cuprinde", adica sa rezulte un aluat suficient de tare ca sa poata fi intins. Aluatul rezultat il las sa se odihneasca la frigider timp de 15 minute dupa care il impart in doua si intind doua foi subtiri (1-2 mm)pe care le las la uscat cam jumatate de ora presarate cu putina faina (ideea este ca atunci cand rulezi foaia pentru taiat sa nu se lipeasca). Cand foaia este uscata o rulez si apoi tai taieteii cat de lati dorescsi apoi ii desfac (in momentul in care ii tai arata ca niste melcisori care se desfac daca ii "ciufulesti" putin). Astfel taiati se intind pe masa presarata cu faina cat mai rasfirati pentru a se usca bine, astfel incat sa nu se lipeasca intre ei in momentul in care sunt pusi la fiert. Daca ii usuci foarte bine dupa taiere, eventual in cuptor, poti face o cantitate mai mare din care sa folosesti cand ai nevoie fara sa mai fii nevoita sa ii prepari pe moment.

Amira

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

pt 1 ou cantitatea de faina e de cca 80-100 grame , pui 80 gr si apoi daca mai e nevoie pui faina pe plaseta si framinti peste .. isi ia cit e nevoie sa nu se lipeasca de miini si nic nu risti sa pui prea multa faina .

Amira a explicat super bine... eu vreau insa sa iti mai adaug ca e important sa framinti cit mai bine si apasind cu podul palmei, prin framintat aluatul devine elastic. Aluatul il lasi la odihnit cum zice si Amira, insa eu il invelesc in stergar de in sau in folie transparenta ca altfel se intareste. Si foaia intinsa si pudrata cu faina eu o las la uscat intre doua stergare de in ( asa se face aici si am descopit ca e buna metoda lor). Atentie sa nu lasi foaia la uscat prea mult caci nu o mai poti rula, se va rupe..


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Vin si eu cu o sugestie: din aluatul framantat cum au zis fetele se mai poate face tarhana (e un regionalism din Banat, habar n-am cum sa-l traduc). Adica iei aluatul (trebuie sa fie ceva mai tare) si il razi pe razatoarea mare. Lasi la uscat si il fierbi in supa.

Avantajul e scapi de intins foaia...procedeu care mie de ex nu-mi iese intotdeauna..


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirelaispir spune:

quote:
Originally posted by daniella4

Vin si eu cu o sugestie: din aluatul framantat cum au zis fetele se mai poate face tarhana (e un regionalism din Banat, habar n-am cum sa-l traduc). Adica iei aluatul (trebuie sa fie ceva mai tare) si il razi pe razatoarea mare. Lasi la uscat si il fierbi in supa.

Avantajul e scapi de intins foaia...procedeu care mie de ex nu-mi iese intotdeauna..


Daniella si Alexis 18 nov 2004

"Da-mi Doamne puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, taria sa accept ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea sa fac diferenta"



interesanta chestia asta! cred ca o s-o aplic foarte curand ca nici mie nu-mi place sa intind foaia, imi iese ba groasa, ba se rupe, ca sa nu mai spun ca nu am rabdare sa-i tai subtirei.

ca o completare, mie imi place foarte mult budinca de taitei. la fel ca spaghetele cu branza, dar in loc de spaghete ... taitei facuti in casa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura72 spune:

1 ou,sare si daca vrei un pic piper ies mai gustosi,2 linguri ulei(asta de curand dupa ce am vz in emisiunea lui Kissu).faci un aluat,il framanti bine cu podul palmei.sa nu fie f tare ca se intinde greu.apoi bati coca de cateva ori o dai de masa cu putere si o lasi la odihnit cam 20 min.in timpul asta ea se intareste putin .pui faina pe masa intinzi foaia cat poti de subtire.pui foaia pe vergea la uscat apoi tai fasii.

Dana super ideea ci datul pe razatoare,economisesti timp.incercsi eu data viitoare.

Poze:http://pg.photos.yahoo.com/ph/ciotica/my_photos
LAURA SI GEORGE STEFAN 22.04.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxica spune:

multumesc tare mult pentru raspunsuri...imi sinteti de mare ajutor..va pup

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roberta04 spune:

Daca vreti un "truc" sa va iasa perfecti taiteii de casa, dupa ce intindeti foaia, o puneti 3-4 minute (cate 1-2 pe fiecare parte)intr-o tigaie incinsa, fara ulei, sa se usuce. Eu asa fac si, dupa ce-i tai, ii bag la microunde cateva minute la temperatura medie. Astfel, nu se mai umfla excesiv in mancare si sunt foarte buni!

Mergi la inceput