Am primit o ratza

Am primit o rata de la tara (ma rog, e tanara
) dar miroase oribil, si are pielea neepilata, e ea jumulita dar in piele au ramas tuleie, radacini cum sa le zic...
Ar trebui s-o spal si s-o pun la fiert sa se mai "degreseze"? Apoi s-o bag la cuptor cu varza.
Altceva ce as mai putea face cu ea? Si cu ficatul si celelalte maruntaie ce sa fac? E prea "grea" sa le dau si copiilor sa pape? Of! Ca alta treaba nu aveam...
Claudia
Poze parinti
Poze Mara si Matei
Raspunsuri

akella spune:
Rata cu masline
Ingrediente: 1 rata taiata in bucati, 4 lg. ulei, 200 g masline, 1 lg. bulion, 1 lingurita faina, 3 cepe, 1 lingurita otet sau un paharel de vin, 1 lingurita zahar, sare, 1 foaie de dafin
Se prajesc bucatile de carne in 2 lg. ulei, se adauga 3-4 lg. apa si se lasa sa fiarba inabusitla foc mic. Din cand in cand se intorc bucatile adaugand cate 2-3 lg. de apa. Cand carnea este pe jumatate fiarta, se adauga maslinele, spalate si intepate cu acul. Se taie ceapa pestisori si se prajeste cu 2 lg. ulei pana incepe sa se ingalbeneasca, se adauga faina, se lasa sa se prajeasca putin si se stinge cu un pahar de zeama de carne (supa instant) sau, in lipsa, cu apa, se adauga bulionul, sarea, zaharul, foaia de dafin si vinul sau otetul. Acest sos se toarna in cratita cu carne si se lasa sa fiarba pana ce carnea este gata. Se poate servi calda sau rece.


Luna75 spune:
Nu mi-o trimiti mie ?
Am salvat mai demult o reteta ,dar n-am rata.
RATA LA CUPTOR
1 Rata
2 Cepe marisoare
2-3 morcovi marisori
2-3 catei de ustroi
5-6 frunze de salvie
6-8 frunze basilikum
1 crenguta mica de rosmarin
sare,piper,un praf de boia/chili macinat fin
1 cana apa
1/2 cana vin alb
Cepele,morcovii,cateii de ustroi ,se curata de coaja se spala si se taie mai mare/grob īn bucati/felii..cum doriti.Se pun īntr-un vas termorezistent (la care aveti si capac).Frunzele de salvie,cele de basilikum si crenguta de rosmarin,se spala si se pun peste legume.
Rata se spala bine si se lasa īntreaga.
Se condimenteaza ,pe toate partile cu sare,piper si praful de boia/chilli si se aseaza peste legume.Se toarna o cana de apa ,se acopera cu capacul si se da la cuptor cam 60-90 minute(aici depinde de vas si de cuptor..si mai ales de rata )Īntre timp se si īntoarce.Dupa acest timp,o mai lasati 30-40 minute la cuptor fara capa,dar mai reduceti ceva din temperatura.Īnainte cu 20 minute de a scoate rata din cuptor, se pune vinul.
Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.


akella spune:
Rata cu castraveti acri
Ingrediente: 1 rata taiata bucati, 8 castraveti potrivit de mari, 2 lg. untura, 1 lg. bulion, 1 ceapa, 1/2 lingurita faina, 1/2 lingurita zahar, sare, marar tocat
Bucatile de carne se prajesc in untura pana se rumenesc, se adauga ceapa tocata si faina si se lasa sa se mai prajeasca putin, apoi se sting cu atata apa calda, cat sa acopere carnea. Se lasa sa fiarba acoperit la foc mic, jumatate de ora. In acest timp, se aleg castravetii tari, se taie in bucati de 5-6 cm lungime, si se spala. In cazul in care sunt prea sarati, se tin in apa calda timp de o ora. Se pun castravetii peste carne, bulionul, zaharul, mararul tocat, si se lasa sa fiarba la foc mic, pana ce scade zeama si carnea este fiarta. Se poate prepara si cu ceapa cruda. In acest caz se pune o data cu apa calda.


claudia_a spune:
E buna ideea cu castraveti murati... mmmm...
Eu as face o ciorbiotza din partile cu oase multe (cobie, aripi..), as face pulpitzele pe varza si pieptul cu castraveti murati in saramura - mancarica...deja lesin de pofta...
Mami si www.babiesonline.com/babies/n/nasturica" target="_blank">Ioana nasturica


roxanaz spune:
daca au ramas tuleie cred ca trebuie parlite. asa cureti si pielea. dupa aceea o speli bine si o transezi. din labe, aripi si gat poti face super ciorba. si din picioare cu piept...la cuptor cu varza!
Roxana


claujro spune:
Multumesc tuturor pentru retete. Ideea de ciorba nu ma incanta. Am avut o experienta nefericita cu o ciorba foarte grasa ( a trebuit sa adun grasimea cu lingura de deasupra ca sa o putem manca). Am pastrat aripile, gatul, pipota si inima pentru o ciorba (totusi!) dar pe care am s-o fac in cantitate mai mare si am s-o combin cu carne de pui. Mancare cu castraveti murati nu am mancat niciodata si eu sunt reticenta la nou... poate daca ar face-o altcineva...as gusta sa vad cum e.
Si pentru ca nu aveam vas atat de mare si cu capac sa incapa si rata si varza, am facut varza separat pe aragaz si rata e (inca) la cuptor cu mirodenii si am sa le reunesc in ...farfurie. Oricum, mirose demential. cred ca am sa le dau si copiilor sa pape.
Va pup si va multumesc inca o data.
Claudia
Poze parinti
Poze Mara si Matei
