Scolile Waldorf

Scolile Waldorf | Autor: toocool

Link direct la acest mesaj

Sistemul de invatamant Waldorf e de stat. Adica fara taxa si e foarte interesant desi contradictoriu . Cel mai mult imi place ca la Sc. Waldorf merg cu placere copiii . Ceea ce nu imi place - la clasele 5-8 lucrurile nu mai sunt asa de "roz"

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela-p spune:

am fetita la gradinita Waldorf. sunt super,super multumita
peste 2 ani va merge la scoala.
as vrea sa stiu mai multe despre scoala Waldorf.este tot ca si gradi?
sunteti multumiti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns toocool spune:

Am lucrat la scoala waldorf timp de doi ani. Ceea ce va pot spune dine xperienta este ca la waldorf, invatatorii sunt foarte bine pregatiti si se ocupa mult de copii. Apropierea aceasta ii face pe copii sa se simta foarte bine, incurajati, si fac totul din placere. Dar ca efort al invatatorului este incomparabil mai mare decat la traditional. In primul rand pentru ca nu are manuale pe care sa se sprijine. In aldoilea rand ca acel calificativ nu este " de ajuns" copilul primeste o caracterizare, se face consiliu in fiecare saptamana si se discuta despre copii cu toti profesorii si invatatorii. Se invata pe epoci . Ca satisfactie profesionala .. nu se discuta aspectul salariului care este acelasi .... scoala Waldorf, iti ofera tie ca educator sa iti folosesti tot potentialul de care dispui, parintelui un sprijin real in educatia copilului, copilului un loc unde sa invete de drag - si asta la varsta lor este foarte important. Compromisurile din sistemul romanesc insa nu au permis asa cum e in strainatate continuarea cu acelasi invatator pana la clasa a 8-a. Si asa ... unele clase de 5-8 sunt mai norocoase de profesori mai buni, altele nu....

In schimb la clasele mici este tot ce poate visa un parinte pentru copilul lui. Acum predau in traditional dar folosesc muult din ceea ce am invatat cat timp am fost la Wladorf. Si multe invatatoare preiau si in traditional anumite metode. Insa sistemul diferit nu permite aplicarea principiilor de baza .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teo1970 spune:

Toocool,

ai predat in sistem Waldorf in Bucuresti sau la Constanta ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cinta spune:

buna

eu am o piersicutza de 3 luni si deja ma preocupa subiectul gradinitei, de vreme ce aici trebuie inscrisa inca de la nastere pt a prinde un loc.

din fericire, am prins loc la gradinita de langa noi. insa, am inteles cum ca in Riga exista si scoala si gradinita Waldorf. Am auzit diverse opinii, cum ca sistemul Waldorf e recomandat pt copii care nu se acomodeaza in sistemul clasic si nu dau randament.

TOOCOOL, te rog sa ne spui si noua [ sau mie]
1) cand si in ce conditii se recomanda sistemul Waldorf. sau e valabil pt toti copilasii.
2) daca reusesc sa imi dau printesa la gradinita Waldorf, in ce masura o va afecta in acomodarea la o scoala in sistemul traditional?

exista ceva site'uri oficiale care pot fi folosite ca susrsa de documentare si combatere a stereotipurilor?

multumesc pt raspunsuri

cinta

http://foto.inbox.lv/levicss/MadaraAleksandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Eu numai am citit depre Waldorf (cartea se numeste Educatie pentru libertate) pentru ca am de mica o pasiune nebuna pentru educatie si citesc tot ce-mi pica in mana fara sa am o cariera in domeniu.
Mi s-a parut ca sistemul are totusi o salbiciune: matematica. Pare sistemul ideal pentru un copil cu o fire de "umanist" dar nu prea m-as aventura daca da semne ca ar putea sa vrea sa se faca inginer. Cum in scoala romaneasca matematica e "de baza" este posibil sa aiba foarte mult de recuperat la trecerea intr-un sistem clasic.

Mi s-a parut mie sau chiar asa este?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cortez spune:

Toocool, pentru ca ai experienta in domeniu poti sa-mi spui si mie ce ai recomanda unui parinte : sa-si dea copilul la step-by-step sau la Waldorf, ma refer ca tactica de lucru (fara sa fii subiectiva). Am inteles ca Waldorf se adreseaza copiilor cu probleme si ca invata literele mici in clasa Ia si cele mari in clasa a IIa, e adevarat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arboria spune:

quote:
Originally posted by cortez
...Waldorf se adreseaza copiilor cu probleme si ca invata literele mici in clasa Ia si cele mari in clasa a IIa, e adevarat?

nu e adevarat
in clasa I invata litere mici si mari de tipar, fiecare litera fiind interiorizata de copil prin sunet (poveste), imagine (desen) si miscare (exercitii sau jocuri)
in clasa a doua invata sa scrie aceleasi litere, dar scrise de mana.
din experienta, pot sa iti spun ca inca din clasa I copiii vor sa invete si cum se scrie de mana.
o sa caut cateva desene cu literele

edit: copiii sunt normali, ca la orice scoala

Daca esti Pārācios

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vichi spune:

Nu vreau sa intru in polemici cu sustinatorii Waldorf, dar explicati-mi si mie ce se intampla cu copii absolventi de scoli Waldorf, la ce licee se duc, la ce facultati?...
Pentru gradinita acest sistem este ok, dar dupa scoala am auzit ca nici unul dintre copii nu reusesc sa faca fata sistemului din liceele traditionale... Ce se intampla?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Persis spune:

Buna seara,
Eu mi-am dat copii intr-o clasa Waldorf, dar cand s-a inceput scoala nu s-a mai facut clasa Waldorf..... Sistemul este bun, din cat m-am informat eu si am vb cu persoane care au facut Colegiul Waldorf. Si cunosc copii care au terminat 8 clase in sistem Waldorf si au intrat printre primii la liceu. Mai stiu pe cineva in Baia Mare care are "un mic geniu" la Waldorf. Eu sunt satula si nemultumita de sistemul traditional,dar ce sa fac??? In sistemul traditional se pune accentul ca copilul sa rezolve repede un ex la mate, sistemul Waldorf puncteaza copilul pt ca a rezolvat exercitiul, nu cat de repede l-a terminat. Si sunt multe lucruri bune, pe care si eu am observat ca invatatorii din traditional le mai copiaza. De exemplu notarea din clasele 1 -4 cu calificative, "FB", "B", "S" sunt luate din sistemul Waldorf. Dar la noi, in tara asta, nu prea este deschidere pentru "nou", se inabuse cand e vorba de un sistem nou de invatamant plafonandune in cel vechi, care vedem cu totii cum este.
Daca aveti posibilitatea dati-va copii la Waldorf!! Acolo merge "elita", va spun sigur.
Persis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ruxel spune:

Salut,

Am 2 fete: una de 8 ani si 4 luni-Alexandra- si una de 1 an si 5 luni-Bianca.
Pe Alexandra am dat-o la gradinita la 3 ani...la o gradinita normala, ca oricare alta. Era foarte incantata, pana aproape de sfarsitul anului scolar cand pur si simplu nu a mai vrut sa puna piciorul acolo. Nici pana in ziua de azi nu am aflat ce s-a intamplat. OK....trece vara si vine iar septembrie si trebuia sa inceapa gradinita. Auzisem de sistemul Waldorf, dar nu gasisem loc la nici una din gradinitele din Bucuresti. In fine, prin niste prieteni, ajungem la gradinita Waldorf de la Piata Romana. Reusim sa o inscriem, si incepe anul. Ca sa nu ma lungesc acum, a fost DE VIS !!!! A mers inca 3 ani la gradinita Waldorf, de la 4 la 7 ani, si a fost o minunatie. Alexandra este o fire mai sensibila, calda, apropiata de familie si de oameni, iar sistemul i s-a potrivit perfect. Mergea cu atata placere si dorinta la gradi....
Sistemul Waldorf este bazat pe intelegere, caldura, lucru manual, indeletniciri practice... Ei acolo nu au jucarii cum avem noi (si voi banuiesc) acasa sau cum sunt in gradinitele clasice. Jucariile sunt facute din lemn, papusile sun facute (si le fac si ei acolo cu manutele lor) din carpe, umplute cu lana. Cand merg sa se spele pe maini inainte de masa sau cand vin de-afara, se tin de manute in frunte cu educatoarea, si aceasta ii cheama si ii conduce la baie printr-un cantecel suav. Educatoarea nu are o catedra sau o masa la care sta. Ea sta pe jos alaturi de copii si confectioneaza tot felul de lucruri.
Acolo au zile cand fac paine: le aduce in sala de curs faina, drojdie si ce mai trebuie, le pune sortuletze si se aseaza la o masa mare unde fiecare incepe sa faca coca. Apoi la bucatarie, bucataresele coc o paine mare din care la sfarsit mananca toti copilasii.
Au multe serbari minunate. Fiecare serbare simbolizeaza ceva: de haloween au serbarea lampadarelor, unde se confectioneaza niste lampadare dragutze in care se pun lumanarele si se agata in curtea gradinitei de copaci, au serbare cand se termina toamna si intram in iarna....multe, nici nu le mai stiu pe toate.
Nu pot sa nu va povestesc despre cum este serbata ziua fiecarui copil. Este un moment extrem de emotionant. Cand este vreun sarbatorit, toti copilasii si parintii sunt anuntati sa aduca a doua zi pentru copilul respectiv un cadou micutz, neinsemnat...dar sa aduca.
Sarbatoritul (a) este imbracat (de la gradi) cu o pelerina speciala, pe cap i se pune o coroana si este asezat pe un scaun in fatza salii de clasa. Ceilalti copii stau in semicerc pe scaunele in fatza lui. Educatoarea incepe o mica povestioara, bazata si pe un mic teatru de masa (pe o masa este creata o scena de poveste cu personaje de jucarie), de cum un ingeras care a vazut o mamica ce-si dorea foarte mult un copil, a facut in asa fel si i-a daruit acel copil care este...X. Cand a ajuns pe pamant parintii au fost f. fericiti..etc. Apoi copilul a implinit 1 an (in acest moment pe un tortuletz adus de parinti de-acasa educatoarea aprinde o lumanare)...si tot asa pana la varsta pe care o implineste copilul. Apoi sarbatoritul este pus sa-si aleaga Luna, Soarele, Ingerii si Pamantenii...dintre copiii din grupa. El alege evident copii dragi lui si acestia vin si se aseaza de-o parte si de alta a sarbatoritului. Apoi pe rand fiecare copil vine si ii aduce micul cadou si il felicita, iar la sfarsit servesc mici gustarele.

Cred ca m-am lungit foarte mult, si ar mai fi multe de spus, dar pentru doritori, o sa pun poze de la serbari si de la ziua lui Alex de la Waldorf.

Va pup.

P.S.: nu am dat-o la scoala in sistemul Waldorf, pentru ca am vrut ca sistemul clasic sa o zdruncine putin si sa o scoata din visarea de la Waldorf, mai ales ca ea este si prea sensibila, dar la gradinitza indrum pe toata lumea sa mearga acolo. Eu si pe Bia tot la gradi waldorf o sa o dau.

Ruxel

Bia si Alex

Mergi la inceput