scoala - oaia neagra a societatii romanesti

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

cI. N-are nimic de-face frigul. Ne varsam si noi focul pe unde putem - vai de capul nostru.

Eu am vazut insa la TV ca profesorii din scoala respectiva, impreuna cu directorul nu voiau sa dea drumul la caldura (desi scoala avea lemne) pentru ca NU LI SE PAREA DESTUL DE FRIG.

Mergi la inceput

Cand am postat comentariul despre masurarea calitatii muncii profesorilor am vrut sa completez mai tarziu -dar am uitat - ca ar trebui totusi introdusa o modalitate de masurare si in cazul lor.

S-a vorbit acum cativa ani de stele sau puncte acordate tuturor scolilor din tara pe baza rezultatelor la evaluari semestriale (lucrari de control), rezultate la olimpiade si concursuri diverse, rezultate la testele nationale, numar de plangeri adresate de parinti la inspectorat, baza materiala, etc. Primii care nu au dorit o astefel de evaluare au fost, evident profesorii. Si nici nu s-a mai discutat despre asta de atunci.

Nu vreau sa se inteleaga ca eu cred ca profesorii, ca si categorie socio-profesionala, sunt toti slabi si iresponsabili. Vreau numai ca noi, finantatorii si beneficiarii sistemului sa avem mai multe puncte de reper si mai multe modalitati legale de a trage la raspundere atunci cand ceea ce primim nu este conform "contractului".
Ca daca te duci la protectia consumatorului cu copilul nestiutor la matematica nu-ti da nimeni banii inapoi, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Este foarte greu sa evaluezi calitatea unui profesor luand in considerare rezultatele elevilor sai. Cum sa compari rezultatele la matematica de exemplu de la un liceu bun de matematica-fizica, unde poate 80 la suta din elevi au meditatii, elevi care intra toti la facultate cu medii mari, in ciuda profesorului care citeste ziarul la catedra, cu rezultatele unui profesor dascal pasionat intr-un satuc mic, profesor multumit ca a reusit sal determine pe unul din copii sa iubesca matematica, in ciuda faptului ca elevul sarac munceste cot la cot cu parintii.

Mergi la inceput

pis-pis. Si totusi trebuie sa se inceapa de undeva reforma. Iar ca sa stii ce sa reformezi ai nevoie de o radiografie cat mai buna a starii de fapt.
Fardarea realitatii nu duce nicaieri. Daca o scoala de la tara ia un punctaj sub orice critica, macar stii unde sa investesti si ce programe ai nevoie sa derulezi pentru a indepta situatia. Nu cred intr-un sistem de evaluare coercitiv in exces. Nu ar face deact sa sperie lumea si nu ar duce decat la o si mai mare "fardare" a realitatii. Dar ceva trebuie sa existe.
O buna prietena a mea, profesoara de matematica la tara, a reusit in numai 2 ani de la venirea in scoala respectiva sa creasca cu 40% numarul copiilor care au trecut examenul de capacitate. Daca un manager intr-o firma ar reusi cresterea cifrei de afaceri sau a profitului cu 40% in 2 ani ar beneficia cu siguranta de un bonus din pareta companiei. Astfel de rezultate ar trebui evidentiate undeva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angy11 spune:

Elevul care ia meditatii,profesorul din micul satuc uitat de lume care isi face treaba,profesorul care citeste ziarul la catedra,au devenit clisee.
Am intalnit elevi care iau meditatii de dragul de-a se lauda parintele cu "cat investeste" in copil,copil de care nu "se prinde" nici scoala,nici meditaiile,am intalnit suprprofesori care dupa ce si-au facut treaba au fost pusi la punct de mai marii lor,ca erau deranjanti,profesori carora li s-a inscenat tot felul de oribilitati,ca sa stea cuminti in banca lor,pentru aceea sprijinul parintilor era vital,dar nu-l aveau doarece parintii erau prea ocupati ca sa mai vada ca exista si un profesor bun.A ajuns sa citeasca ziarul deoarece se temea sa mai faca ceva,mai bine apuca pensia decat sa mai treaca prin tot felul de probleme.
am intalnit si profesori din satucul uitat de lume,pe cale de disparitie,caruia un director destept i-a dat mana libera sa ridice scoala.
Am intalnit si profesori "bezna" care si-au cumparat postul pe mii de E,nu stiu cu ce se mananca materia lor,asa ca dau conspecte la greu,ca nu-s in stare sa predea.
Am intalnit si parinti care au impresia ca daca au ban li se cuvine totul si ei dicteaza in scoala,fac legea...
Am intalnit profesori buni,dar corupti,care cred ca banul e totul si incearca sa scoata de la meseria asta tot ce se poate.
Elevii....ce sa zic despre ei,daca au ora libera,sau nu au nimic de invatat sunt cei mai fericiti,asa e de cand lumea....daca iau o nota proasta,profesorul are ceva cu ei.
Directiunile:in general au painea si cutitul in mana,au comisioane de la fiecare matura cumparata in scoli,nu acceseaza fonduri pentru invatamant ca acolo nu le "pica"nimic si e multa bataie de cap,daca sunt bine intentionati si incearca sa o faca se lovesc mai departe de aceeasi problema,numai ca la nivelul inspectoratelor,ministerului.
Exista in fiecare scoala un comitet al parintilor,el este fie "subordonat" directiunii,pentru ca,copilului sa-i mearga bine,fie cuiva din inspectorat,ca a intrat pe pile la acea scoala,fie e slab de inger,fie nu vede anumite lucruri.
Evaluarea profesorilor:eu as fi prima care as opta pentru rezultate,imi da mana,ca am muuuulte,asta e pasul care il astept,dar nu mai vine,gradele se iau cum se iau,sunt o injosire pentru profesorii buni,un mod de capatuiala pentru o categorie descrisa mai sus.Vreau evaluare pe baza rezultatelor,am colegi profesori in scoala,care predau de cand m-am nascut eu,de atunci n-au nici un rezultat.si mai au tupeul sa-si depuna dosar la salarul de merit,unde trebuie sa-si sustina depunerea,iar sustinerea lor consta in: "mi-am facut orele,am efectuat serviciul pe scoala" si alte penibilitati.
Parintii:am avut ocazia sa fiu in comitetul de parinti,le explicam ca multe lucruri care se intampla nu sunt in regula.Raspunsul a fost,dar merge?Copilul meu nu o sa aiba probleme daca eu semnez ca nu e ok?mai bine lasa asa.....
Cam asa vad eu invatamantul,reforma....aiurea,privat:o sursa de venit a romanului capatuit,care nu stie,nu-l intereseaza de calitate,banii sa curga...
Eu cred ca atunci cand scolile vor fi conduse de un manager,care nu are alta profesie decat manager,cand guvernantii nostrii vor realiza ca invatamantul e prioritatea numarul unu al nunei natii,asa cum a vrut Eminescu,vom reveni la normal,dar credeti-ma smecheria romaneasca o sa mai pacaleasca Europa inca cativa ani de acum incolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gripo spune:

Tre sa recunosc ca ma mananca degetele sa scriu si eu, pentru ca se pare ca se vb mult, ca de obicei si nu se propune nimik. Sanctionari in alte domenii? Vorbe in vant. ingineri sanctionati? pai priviti strazile din romanica, de exemplu, doctori sanctionati? unde e ala ca-i dau eu premiu, s.a.m.d. Profesori sanctionati? la fel ca in celelalte domenii, dar, dupa mine, si eu lucrez in domeniu, problemele sunt mai multe, si ca sa nu para ca tin partea cuiva o sa incep asa:

1.retestarea profesionala si psihologica a tuturor profesorilor care nu au mai fost evaluati de cel mult 5 ani.
2.sa se infiinteze cursuri cu numele de "scoala parintilor" pentru ca 90% habar n-au de ce au nevoie copiii lor si cum sa procedeze.
3.dotarea scolilor cu material didactic, calculatoare, etc, dar toate scolile(si cadrele didactice care nu pot face fata noii tehnici sa zboare)
4.desfiintarea titularizarii.
5.sanctiuni mai severe in regulamentul scolar, care sa se aplice inca din clasele primare.
6.sancituni adevarate pentru profesori.
7.reforma adevarata a invatamantului: si aici e mult de vorbit, dar trebuie intr-adevar renuntat la muuulta materie, trebuie evaluati copiii inca din timp si vazut care la ce se pricepe, ca nu e necesar ca toti sa fie buni la mate si romana, si facute cursuri care li se potrivesc inca de mici, nu un invatamant generalizat, pana la clasa a 9-a.
8.crestere economica a tarii si a puterii de cumparare, pentru ca numai asa pot evalua profesorul dupa calitatea muncii lui( mi s-a intamplat pe la inceputul carierei mele sa intru intr-o clasa si sa le cer socoteala ca nu au invatat ce aveau, la care raspunsul lor a fost:"noi nu am mai mancat paine de 5 zile si vreti sa mai si invatam?"-tragic dar adevarat).

Daca imi mai vin chestii prin minte mai adaug, si supun dezbaterii punctele de mai sus, precum si faptul ca astept si de la voi completari.

DORI, mami lui RADU ANDREI 11 septembrie 2006

www.totsites.com/tot/raduandrei" target="_blank">poze
VARSTA RADU ANDREI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cocutica spune:

Intr-adevar sunt multe probleme...ieri au am vazut la stiri ca 10% dintre eelvi abandoneaza scoala, iar nu stiu cate mii de profesori(parca 9 000, dar nu sunt sigura) au plecat din invatamant. Asta m-a cam pus pe ganduri...va dati seama ca fara sa existe sanctiuni tot se pleaca din invatamant? De ce? pentru ca pe langa faptul ca nu ai un salariu care sa iti permita sa traiesti onorabil, mai esti si desconsiderat pt meseria pe care o profesezi (pentru asta de vina suntem cu totii...masmedia, "exceptionalii" nostri guvernanti, parintii si nu in cele din urma cadrele didactice), iar ca tanar profesor nici nu esti luat in seama de cei mai cu experienta si nici nu ti se apreciaza valoarea si rezultatele pe care le obtii. Intr-adevar se vorbeste mult si se face putin...

Cred ca trebuie sa privim problema si dintr-un alt unghi...se tot vorbeste de sanctiuni impotriva celor care nu isi fac treaba, dar cei care au rezultate exceptionale sunt uitati( nici macar amaratele alea de salarii de merit nu le primesc, din diverse motive mai mult sau mai putin subiective). Eu cred ca pe langa sanctiuni bine meritate ar trebui stimulati profesorii care merita prin recompense, nu neaparat prin bani, dar si prin cursuri de perfectionare gratuite si alte oportunitati pentru imbunatatirea experientei si valorii lor. Iar recompensele ar trebui sa ajunga la cei care au rezultate, nu la cei care au ani la catedra sau functie (de obicei directorii isi atribuie si meritele cadreleor pe care ii au in subordine...ceea ce e o tampenie)

Mi-e teama ca in cativa ani va mai avea cine sa ne invete copiii, din lipsa de profesori sau pentru ca profesorii care mai exista sunt prea slabi.

Cocutica si Elena (4 iunie 2006)

Mergi la inceput

simali, nu este vorba despre fardarea realitatii, dar atunci cand vrei sa analizezi munca cuiva (adica a profesorului), nu este corect sa iei de fapt in considerare rezultatele altcuiva (adica a elevului).
Nimeni nu zice ca scolile nu trebuie sa fie comparate intre ele si sa se actioneze in consecinta, dar mi se pare incorect sa se afirme ca daca o scoala are rezultate slabe asta e din vina profesorilor. Nu este corect si logic sa fie sanctionati profesorii pentru rezultatele scolii in general, din moment ce sunt multi alti factori care contribuie: realitatea socio-culturala, calitatea elevilor, conditiile economice. Mi-e greu sa cred ca la un liceu slab din Bucuresti toti profesorii sunt inconpetenti si rau-voitori, in timp ce la un liceu bun toti profesorii sunt excelenti.

Cl, pai tocmai asta e problema, ca n-are nici o vina profesorul ca e frig in scoala. E doar tap ispasitor, saracul. Problema invatamantului e ca toata lumea are impresia ca stie si isi da cu parerea, doar am trecut toti prin scoala, nu? Ce dumnezeu e asa de greu sa fii profesor, isi zice lumea.

Angy si Gripo au punctat excelent problemele invatamantului. As mai adauga doar faptul in momentul in care societatea romaneasca isi va trata cu respect profesorii si-i va recompensa dupa masura, nu s-ar mai ajunge la absurdul la care sa ramana in invatamant cei care nu-si gasesc de lucru prin alta parte. Pentru ca sa fim seriosi, in afara de profesorii cu adevarat pasionati, care sa aiba si norocul de a avea un sot care sa castige ceva mai bine astfel incat sa-si intretina familia, scolile romanesti sunt pline de oameni care n-au ce cauta acolo. Cati profesori excelenti nu renunta pentru ca nu au ce sa le puna pe masa copiilor sau mai rau din cauza batjocurei colective a societatii. Ii obligam pe cei cu adevarat buni sa iasa prin usa din dos. Tare trist.

Mergi la inceput

cocutica, uite ca am postat in acelasi timp .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gripo spune:

9. marirea salariului, pentru ca nu poti avea pretentia ca cineva sa-ti super educe copilul, iar el sa ia nimik la salariu (eu iau dupa 8 ani de munca 6 mil juma in mana, bani cu care iti platesti o bona si asta n-are grija decat de un copil nu de o calsa intraga).Pe langa faptul ca am salariul mic, mi se mai cer si chestii de genul: serviciul pe scoala, de parca ziaristii pazesc cladirea cu randul ziua, sau doctorul sectia. Pe deasupra, dupa incidentul de aul trecut cu injunghierea de la Scoala Centrala, vine o circulara prin scoli, de la ministru, ca, in cazul unei asemenea intamplari, sa ne asezam intre cutit si victima. Pe bune? la 6 mil? s-o creada el, sa stea el intre cutit si victima, poate la el se merita.

10. sa se incheie un contract cu fiecare elev fff bun, cum ca nu pleaca sa se stabileasca in afara tarii dupa terminarea studiilor, si va lucra un nr. de x ani in tara, pentru ca chiar asa putini cum sunt, banii investiti intr-un copil, totusi, tara plateste si profita occidentul, care ne mai si desconsidera.

Nu mai calculati atata cati bani dati la invatamant din salariu, pentru ca acesti bani conteaza doar de la contribuabilii din capitala si cateva orase din provincie, in rest, cum somajul e imens, profesorii din celelalte localitati se tin tot pe contributia primilor, deci, cei din capitala platesc proasta gestionare a economiei de pretudindeni. Ar trebui sa se gandeasca mult inainte de a se arunca cu rosii in cei care ti se par mai vulnerabili, si mai aproape de ochii si mintea ta.

DORI, mami lui RADU ANDREI 11 septembrie 2006

www.totsites.com/tot/raduandrei" target="_blank">poze
VARSTA RADU ANDREI

Mergi la inceput