herpes circinat
Ma nunesc Oana si am o fetita de 5 anisori.Fetitei mele i-au iesit niste pete,am fost la medicul de familie care mi-a dat trimitere la clinica Hipocrat,dar cei de acolo m-au programat tocmai vineri.Cand am sunat la clinica sa le aduc la cunostinta ca acele pete(herpes circinat)s-au inrosit rau si ca o doare mi-au spus ca sa-mi astept programarea.Bineanteles ca am renuntat la serviciile lor si nici nu voi mai apela la aceasta clinica, dar va rog din suflet daca e cineva care a mai trecut prin asa ceva sa-mi explice si mie ce este acest herpes circinat.
Raspunsuri
sanziana72 spune:
Am gasit aici ceva despre herpes circinat:
http://www.med-online.ro/simptome/100/100_003.php
Patologia produsa de ciupercile filamentate ( keratinofile )
Denumirea latina generica pentru toate aceste micoze superficiale ale pielii este de "tinea" ( sau epidermofitii ).In functie de frecventa localizarilor intalnim urmatoarele forme :
- tinea interdigitala a picioarelor : localizata cel mai frecvent in spatiile interdigitale IV si III, se manifesta printr-un discret eritem, insotit de descuamatie care poate lua aspectul unui depozit alb-cremos, de regula fisuri interdigitale si subiectiv prurit;
- tinea plantara : localizarea frecventa si initiala este pe bolta plantara, unde se manifesta ca o pata eritematoasa difuza si discreta pe suprafata careia apar recurent vezicule pruriginoase.In lipsa tratamentului epidermofitia se cronicizeaza si se extinde pe toata planta, care devine eritematoasa si hiperkeratozica, eventual fisurata.Deoarece tinde sa se extinda pe fata dorsala a degetelor si pe fetele laterale ale piciorului, aceasta forma a luat denumirea de tinea "in mocasin".
- tinea inghinala : unilaterala sau bilaterala, are un aspect caracteristic arcuat, cu o margine eritematoasa, cu descuamatie fina, furfuracee, uneori si microvezicule in timp ce zona centrala a arcului tinde sa recapete un aspect normal ( in acest sens se vorbeste despre "activitatea marginala" ca fiind foarte caracteristica pentru epidermofitii ). Netratatata persista ani in sir, eritemul arcuat largindu-se treptat.Tratamentele eronate cu dermatocorticoizi produc remisiuni aparente temporare, dupa care eruptia recidiveaza mai extinsa decat prima data si asociaza leziuni micronodulare relativ rezistente la terapia antimicotica.
- tinea manum : aproape intotdeauna este unilaterala, una din palme devenind uniform mai eritematoasa si cu o descuamatie lamelara discreta.Unilateralitatea este unicul argument clinic pentru diagnosticul de tinea, altfel necesitand examen micologic.
- tinea corporis : ia de regula un aspect complet inelar, uneori mai multe inele eritemato-scuamoase concentrice ( ceea ce corespunde mai multor pusee de activitate, aspect care prin traditie se mai numeste, gresit, herpes circinat ) cu localizare pe trunchi sau coapse.
- tinea fetei, axilara, submamara sau interdigitala la maini : sunt localizari posibile dar rare si dificil de diagnosticat in lipsa unui examen micologic.
Ca diagnostic diferential toate formele clinice amintite implica eczemele vulgara, atopica sau de contact , psoriazisul vulgar si intertrigourile de orice etiologie.
Se pare ca este vorba de o micoza care nu are de fapt nici o legatura cu herpesul.
Dar trebuie sa vada un medic care sa ii dea un tratament adecvat pentru ca antimicoticele sunt destul de toxice si nu prea se dau copiilor.
Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina...
"We can do no great things - only small things with great love."
("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")
Mother Teresa (1910 - 1997)
robotel22 spune:
Multumesc pentru raspuns,sunt niste pete albe care pe margine sunt rosii,cu diametru de circa un cm. sunt localizate pe maini ,pe brat si antebrat ,ii dispar si apar. spun asta pentru ca acum cateva saptamani i-a aparut una si am dat-o cu crema de rostopasca si i-a disparut iar acum i-au reaparut mai multe pe ambele mani si m-am speriat si m-am dus la medicul de familie care a pus dianosticul de herpes circinat dar eu nu stiu exact daca este diagnosticul exact nevazand-o un dermatolog.Pana maine cand merg la dermatolog as vrea din suflet daca stie cineva sa-mi spuna daca este transmisibil si cauzele acestei eczeme,avand in vedere ca este un copil ingrijitsi daca nu cumva e posibil sa-l fi luat de la gradi.