Grupul celor care vrem sa plecam in Australia
Raspunsuri - Pagina 8
cinta spune:
quote:
Originally posted by bird70
Depinde ce meserie ai, pentru unele meserii echivalarea consta in verificarea actelor, alte meserii cer examene, cursuri, niste eseuri.
Indraznesc sa revin cu o intrebare, Bird:eu am diploma de economist, specializarea Tranzactii Internationale, la o universitate din Romania. Sotul meu are atat diploma de economist, specializarea Management cat si studii de master in economie - nu mai stiu ce specializare.
Ai idee cum se face echivalarea in cazul asta?
Multumesc mult!
cinta
http://foto.inbox.lv/levicss/MadaraAleksandra
Zenobia spune:
Cinta, uite aici: http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf
Iti cauti meseria in lista si in dreptul ai este mentionata si institutia care face echivalarea.
Zenobia
www.snugglepie.com/ezb/701399.png" target="_blank">Vine Mos Craciun!!!
Cununia civila
Deja casatoriti
-----------------------
Love, think, help
cata14 spune:
Cu bebelusul o sa stea soacra mea vreo 6 luni si o sa ii dea lapte de-al meu cu biberonul. Oricum o sa lucrez numai 3 zile pe saptamana.
Catalina, mamica de Erik (17.09.06)
ERIK-poze, si alte poze si metamorfoze
Zenobia spune:
Informatii despre sistemul de invatamant
Scolile in Australia sunt impartite in doua mari categorii: scolile publice , adica cele finantate de guvern si pentru care ca parinte platesti foarte putin: ex: 125 de dolari pe an pt. clasa a 3-a in care intra toate rechizitele pe un an si scolile private. Categoria scolilor private se imparte in 2 subcategorii: scolile religioase si scolile independente ( adica proprietatea cuiva). In categoria scolilor religioase cele mai cunoscute sunt scolile catolice. De fapt nu stiu daca mai sunt si scoli de alte religii. Din cate stiu eu taxa de scolarizare pe care o plateste parintele din buzunar e cam 1500 de dolari pe an la scoala primara. Nu bag mana in foc dar cred ca trebuie sa te si dai catolic daca iti inscrii copilul acolo.
Scolile independente cum am mai zis sunt proprietatea cuiva si sunt cam prea scumpe dupa parerea mea: am auzit ca ar fi in jur de 20 de mii de dolari pe an. Ca si faima, scolile independente au cel mai bun renume, urmate de scolile religioase si apoi de cele publice.
Totusi exista si scoli publice bune. Ramane la latitudinea fiecaruia sa decida ce i se potriveste mai bine. Scoala aici incepe cu asa zis-a clasa Prep adica un fel de clasa pregatitoare intre gradinita si scoala. Clasa asta Prep este in cadrul scolii si copii pot fi inscrisi acolo incepand cu varsta de 5 ani. Scoala primara tine pana la clasa a 6 inclusiv . In general deci copii termina scoala primara la 12 ani. Dupa scoala primara se incriu la liceu. Nu se da examen de intrare la liceu. In general ( ma refer la liceele publice) copii sunt admisi pe baza de adresa ( fiecarui liceu ii este arondata o anumita zona).
Liceu are 6 clase: dintr-a 7-a pana intr-a 12. Unii elevi aleg sa termine scoala in clasa a 10 ( 10 clase sunt obligatorii in Australia) si sa se apuce de lucrat pe la McDonalds sau sa fac o scoala profesionala. Altii continua scoala, termina 12 clase si pot apoi urma o facultate. Si aici conditia ca sa te poti inscrie la facultate e sa fi terminat 12 clase sau echivalent.
Nu e o tragedie nici daca copilul tau nu face facultate ci se orienteaza spre o meserie bine platita. De exemplu un electrician bun poate castiga lejer mai mult decat un inginer mecanic.
Pun mai jos cateva statistici:
1. Procentul elevilor care au terminat clasa a 12:
- Scoli publice= 45%
-Scoli catolice= 52%
-Scoli independente=60%
2. Arata situatia celor care au terminat clasa a 12-a:
-Urmeaza facultate- de la scoli publice, 40%
- de la scoli private, 60%
-Urmeaza cursuri post liceale- de la scoli publice,20%
-de la scoli private, 17%
-Urmeaza alte studii- de la scoli publice, 3%
- de la scoli private, 6%
-Se angajeaza in munca- de la scoli publice, 28%
-de la scoli private, 13%
-Someri- de la scoli publice, 5%
-de la scoli private, 2%
-Nu fac parte din forta de munca ( nu stiu ce inseamna asta), - de la scoli publice, 4%
- de la scoli private, 2 %
Pana la urma cred ca depinde cel mai mult de mediul familial in care creste copilul. Bineinteles ca la scolile private majoritatea elevilor fac parte din clasa mai sus de medie si foarte probabil din parinti educati. Daca as face o alta statistica, procentul de copii din parinti educati care merg la facultate , probabil ca ar fi egal intre scolile publice si private. Pana la urma exemplul parintesc cred ca e cel care conteaza cel mai mult si atentia cu care fiecare isi urmareste copilul si progresele pe care le face ( sau nu).
La majoritatea scolilor ( daca nu la toate) exista asa numita " Before and After Scool Care". Poti sa-ti duci copilul acolo incepand de la ora 6 jumate dimineata , la ora 9 fara un sfert e lasat la clasa ( sau dus la scoala daca BASC nu e in cadrul scolii). La 3 jumate copilul merge din nou acolo si poate sta pana la 6 seara. Nu costa exagerat de mult si e o facilitate importanta pentru familiile cu copii mici si in care ambii parinti lucreaza full time. Plata pentru BASC este ( la scoala copilului meu) 6 dolari dimineata si 9 dolari seara. Li se da si mic dejun si masa dupa scoala si au tot felul de activitati interesante.
Zenobia
Cununia civila
Deja casatoriti
-----------------------
...iar porcii aduceau a oameni si oamenii a porci, ca nu mai stiai care e care.-> Ferma Animalelor
dodo spune:
quote:
Originally posted by cata14
Dodo, f bine spus "mai intai sa va vedeti cu viza in buzunar". Si noi suntem in Melbourne, oare ne cunoastem?
Catalina, mamica de Erik (17.09.06)
Nu, nu ne cunoastem, desi nu stam departe, noi stam in "rau famatul Dandenong", de unde nu m-as muta decit in casa lui Bracks...Depinde de fiecare cum se adapteaza, noi ne simtim f bine aici si stam de 7 ani. Am cunoscut si alte suburbii, insa pt. mine balanta inclina tot spre Dandy, am totul la indemina, pt ce sa renunt la aceasta facilitate, pt. "blazon"?? No way!!
Btw, zilele astea iar ne afumam, la propriu, voi cum sinteti cu fumurile?
Zenobia spune:
ohohoho.... au aparut fetele!!! sper sa ne cunoastem intr-o zi, ne-am hotarat sa aterizam la Melbourne. Acum am inceput formalitatile pentru echivalarea calificarii. Orice sfaturi de la voi sunt binevenite.
Va pup.
Zenobia
Ne dati ori nu ne dati?
--------------------------------------------
Cununia civila
Deja casatoriti
-----------------------
...iar porcii aduceau a oameni si oamenii a porci, ca nu mai stiai care e care.-> Ferma Animalelor
cata14 spune:
Dodo, cum crezi ca stam cu fumurile? Tinand cont de faptul ca stam la padure, stam tot timpul cu ochii-n 4. Ma bate gandul sa ma mut spre tinuturi cu mai putin pamant dar si cu mai putini pomi.
Catalina, mamica dewww.totsites.com/tot/erik" target="_blank">Erik (17.09.06)
ERIK-poze, si alte poze si metamorfoze
dodo spune:
Mey, aveti grija, oricum, noroc cu ploaia, cred ca a stins totul, chiar si in Gippsland, acum am auzit la stiri ca a inceput in NSW...Parca in nici un an nu a fost asa mare pirjol in Vic. ca acum..Noi numa' ne-am afumat citeva zile...Mai fain a fost sapt. trecuta cind a fost pana de curent la 41 de grade, a fost si la voi?
dodo spune:
Cum vad ca vremea e SUPERBA, toata lumea e plecata la distractii pt. ca e long w/end si nu e nimeni prin zona, o sa ma felicit singura:Happy Australia Day!!![cheers]
Tati lucreaza si n-am putut sa merg singura cu piticotzii la parada, asa ca am ramas cu TV si cu speranta ca vom iesi totusi undeva la pascut miine sau poimiine, ca marti incepe scoala!!! Care mai sinteti pe fir??? E liniste, asa ca am sa ies si eu tiptil...See you!
cata14 spune:
Dodo, la noi n-a fost pana de curent, am auzit doar de ea.
Eu am muncit azi de ziua Australiei ...sarbatorind prin munca.
Plec si eu acasa ca-s obosita.
Catalina, mamica dewww.totsites.com/tot/erik" target="_blank">Erik (17.09.06)
ERIK-poze, si alte poze si metamorfoze