Grupul celor care vrem sa plecam in Australia
Raspunsuri - Pagina 6
bird70 spune:
quote:
Originally posted by Zenobia
daca punctajul va fi sub 120, puteti obtine o viza temporara (SIR 495) pe 4 ani. In acest caz puteti solicita viza permanenta dupa 2 ani de sedere in Australia, cu conditia sa indepliniti anumite criterii: sa locuiti numai int-una din zonele indicate de ei si sa fi lucrat cel putin un an intr-un job calificat ("skilled").
Problema cu SIR visa este ca te forteaza sa locuiesti in zone in care este foarte dificil sa gasesti de lucru calificat. E o varianta foarte riscanta ca sa nu mai vorbesc ca este si scumpa, trebuie sa-ti faci asigurare de sanatate si sa platesti scoala de stat pentru copii si nu beneficiezi de ajutoarele de care beneficiaza rezidentii permanenti (gen family tax benefit). Ca sa poti aplica pentru rezidenta permanenta trebuie sa fi lucrat pe meserie un an dar in zonele in care ai voie sa locuiesti nu prea gasesti de lucru .
quote:
Cealalta posibilitate este de a veni la studii (unul din voi, celalalt va veni ca sot/sotie). In acest caz veti primi viza pe durata studiilor (2 ani, 3 ani sau cat dureaza studiile) si cand se apropie expirarea puteti aplica pentru rezidenta. Aceasta varianta este mai scumpa (trebuie sa dovediti ca aveti destui bani ca sa platiti pentru studii si sa va intretineti pe perioada cat veti sta in Australia).
Asta este o varianta foarte scumpa, un an de studiu incepe pe la 10000 dolari, pe viza de student poti munci doar 20 ore/saptamana, ai nevoie de asigurare de sanatate privata. Foarte important, nu poti aplica la rezidenta permanenta doar pentru ca ai studiat 2-3 ani in Australia, cum reiese din ce zici tu, ci poti aplica daca indeplinesti toate conditiile, adica cele 120p doar ca nu este nevoie sa ai recent experience, recunoasterea meseriei este automata si primesti cateva puncte in plus pentru ca ai studiat aici. Totusi ceea ce studiezi trebuie sa fie una din meseriile de pe SOL si sa faci punctajul.
Zenobia spune:
Dodo, pasajul este dintr-n e-mail primit de la un prieten din Australia care ne cunoaste f. bine. Atata eu, cat si sotul meu, suntem lectori de lb engleza la Universitate, asa ca ma gandesc ca nu ar trebui sa ma ingrijoreze acest examen. Stia el de ce spunea de meserie, pentru ca profesorii de ESL nu primesc nici un punct in acea grila. Din fericire, mai avem o optiune. Din experienta mea de profesoara pot sa iti spun ca de cele mai multe ori, atunci cand se confrunta cu un test (examen) oamenii se evalueaza ca fiind mult mai slabi decat sunt in realitate, asa ca nu ar fi fost o problema pentru cei ce citeau ceea ce am scris - in sensul ca nu trageau concluzia ca IELTS-ul este un examen usor (desi este destul de usor )
Bird70, multumesc foarte mult pentru informatii, sunt foarte utile pentru toti cei care vor sa emigreze in Australia. Noi nu ne punem problema sa emigram in orice conditii. Din fericire, atat eu cat si sotul meu obtinem punctajul in conditiile in care vrem sa ne depunem actele ca traducatori, eu fiind aplicantul principal pentru ca am mai multe puncte la varsta.
In alta ordine de idei, am nevoie de mare de niste informatii: noi am vrea sa locuim in Brisbane. Imi poate spune cineva cum e orasul, cum sunt oamenii, cum sunt casele, job-urile si orice alta informatie despre acest oras?
Va multumesc.
Zenobia
www.snugglepie.com/ezb/701399.png" target="_blank">Vine Mos Craciun!!!
Cununia civila
Deja casatoriti
-----------------------
Love, think, help
Zenobia spune:
Dupa calcularea punctajului si completarea formularului 47SK,
acesta si toate documentele anexate trebuie trimise prin posta la:
Adelaide Skilled Processing Centre
Department of Immigration and Multicultural and Indigenous Affairs
GPO BOX 1638
ADELAIDE SA 5001
AUSTRALIA
sau prin curier la adresa:
Adelaide Skilled Processing Centre
Department of Immigration and Multicultural and Indigenous Affairs
1st floor, 55 Currie Street
ADELAIDE SA 5000
AUSTRALIA
email: adelaide.skilled.centre@immi.gov.au
Toate actele trebuie trimise in copie legalizata insotita de traducere autorizata. Actele in original nu trebuie trimise deoarece nu va vor fi returnate.
Zenobia
Cununia civila
Deja casatoriti
-----------------------
Love, think, help
Siminaf spune:
Cam pe la faza cu echivalarea studiilor ma impotmolisem eu acum citiva ani buni. Si apoi am mers pe alte posibile cai, nu spre Oz. In final am ajuns aici. Dar tot acolo-mi e gindul si inima....
Ca cetateni americani putem gasi ceva de lucru, sa ne putem muta acolo? Intreb si eu, doar mai avem si pina la cetatenie vreo 3 ani.....
dodo spune:
quote:
Originally posted by Siminaf
Ca cetateni americani putem gasi ceva de lucru, sa ne putem muta acolo? Intreb si eu, doar mai avem si pina la cetatenie vreo 3 ani.....
Tot un drac e, nu conteaza culoarea pasaportului ci sa intrunesti punctajul (banuiesc ccc ca e acelasi pt. toate tarile)
Zenobia, voi sinteti avantajati dpv al limbii insa am vazut zmei pe care i-a apucat bitziiala la examen si-am auzit cum vorbesc unii din romanii de pe aici, asa ca amindoua avem dreptate. Despre Brisbane nu am prea multe date, doar ce aud la stiri: cald mai tot timpul anului+umiditate ridicata, frecvente inundatii/furtuni. Pe de alta parte, e un oras turistic, cu multe atractii. Dpv al joburilor nu stiu, ca nu ne-a interesat sa ne mutam acolo, noua ne place aici in Melb.
Zenobia spune:
Da, ai dreptate, Dodo, dar sunt simpatici , mai ales romanii care vorbesc engleza cu accent ardelenesc.
Vroiam sa te mai intreb in legatura cu Brisbane daca exista o comunitate de romani, asta pentru ca am auzit ca in acest oras nu sunt foarte multi imigranti. Noi nu suntem foarte hotarati, oscilam intre Brisbane si Melbourne, daca mi-ai da unele argumente pro-Melbourne mi-ar fi foarte de folos.
Zenobia
Cununia civila
Deja casatoriti
-----------------------
Love, think, help
Siminaf spune:
Dodo, nu ma gindeam la o a doua imigrare dupa inca 3-5 ani de acum incolo, nici nu-ti mai vine de la o virsta. Dar ma gindeam ca am putea doar sa locuim acolo, daca avem joburi. De asta si intrebam.
bird70 spune:
Daca vreti doar sa munciti aici o vreme trebuie sa te uiti aici: http://www.immi.gov.au/skilled/skilled-workers/sbs/index.htm , long stay bussiness visa se acorda pe pana la 4 ani, ai nevoie de un employer care sa-ti ofere un job, ambii parteneri pot lucra cat doresc dar partenerul sponsorizat trebuie sa lucreze DOAR cu employerul care il sponzorizeaza, nu ai asigurare medicala (trebuie sa-ti faci privat) si nu beneficiezi de scoala gratuita pentru copii. Problema este ca jobul pe care vii trebuie sa se regasesca pe o lista si trebuie sa ai calificare in jobul ala. De exemplu daca aplici ca bucatar trebuie sa ai fie calificare (un curs) fie experienta relevanta in domeniu. Daca aplici pe o meserie care are nevoie de atestat de libera practica atunci trebuie sa-l obtii inainte sa aplici la viza. Lista este ceva mai lunga decat cea pentru emigrare si viza e mai usor de obtinut, dar exista dezavantaje. Pe linkul de mai sus gasesti bookletul 11 unde ai toate informatiile.
dodo spune:
quote:
Originally posted by Zenobia
Vroiam sa te mai intreb in legatura cu Brisbane daca exista o comunitate de romani, asta pentru ca am auzit ca in acest oras nu sunt foarte multi imigranti. Noi nu suntem foarte hotarati, oscilam intre Brisbane si Melbourne, daca mi-ai da unele argumente pro-Melbourne mi-ar fi foarte de folos.
Din ce am auzit si eu, comunitatile cele mai mari (de romani, of corz) sint in Melb si Sidnii, urmate de Brisbane si Perth. Personal, nu "am dat piept cu comunitatea" insa avem citiva prieteni si cunostinte, pe care i-am "accidentat" pe parcurs, la inceput nu stiam pe nimeni in Oz si nici familii nu avem aici. A fost o chestie de destin, zic eu, am mare credintza ca undeva asa a fost scris sa ajungem sa ne facem cuibul aici, aici s-au nascut si 2 dintre copiii nostri, ne-am obisnuit si cu vremea, veri nu f. calduroase (sau mai bine-zis caldura de peste 30 grd tine o zi-doua, dupa care da o briza si coboara la 20-25) la fel si frigul, dimineata e mai frig iarna, adica iti trebuie pulover, sint 8-10 grd, dupa care la prinz urca la 16-18-20 grd (nu ai nevoie de palton sau pardesiu iar cizmele se poarta ca accesoriu de moda, nu de necesitate, ai sa vezi fete cu cizme dar cu T-shirt, fara jacheta). In timpul iernii trebuie totusi in casa un pic de caldura, mai ales daca ai copii, insa stiu persoane care nu incalzesc niciodata casa, s-au obisnuit asa si n-au nici o treaba..Noi am pus ducting heating, casa avea numai incalzire in living si nu ajungea ca lumea si in dormitoare, asa ca investitia a meritat din plin si nici nu e f. scump. O alta chestie de "must have" e carnetul de conducere, e o chestie care e ca umbra ta, te urmeaza oriunde, adica tine loc de act de identitate peste tot unde ai nevoie sa te legitimezi plus ca cel putin o masina la usa casei e necesara, datorita distantelor si a jobului, nu poti depinde in totalitate de transportul in comun, ti-ar lua mult timp si in concluzie te costa mai mult decit daca mergi cu masina la destinatie, ca sa nu mai vorbim de faptul ca iesitul la iarba verde e in firea oricarui australian (sau rezident), aici lumea adora sa-si petreaca timpul liber si long week-end-urile in sinul naturii si deci ai nevoie de masina...
Spuneam ca noua ne place aici pt. ca pe parcursul timpului am auzit tot felul de chestii pe la stiri, si de vreme, si de acte sociale, care m-au facut sa cred ca pasii destinului ne-au adus in locul corect (desi sincera sa fiu ne-am fi adaptat si daca ajungeam in alt loc, totul e sa doresti sa te integrezi in viata australiana, nu trebuie neaparat s-o copiezi, insa trebuie sa te comporti in asa fel ca cel de linga tine sa nu se simta ostracizat, pt. ca toti sintem imigranti sau descendenti ai imigrantilor, deci nici unul nu e mai cu motz, desi mai apar "tall poppyies"..). Insa cel mai bine e sa va vedeti cu viza in buzunar, aveti timp suficient dupa aia sa vedeti unde aterizati
Siminaf spune:
Thx pentru informatii. Normal ca noi vrem intii sa avem ceva calificari facute aici. Apoi, avem niste prieteni vechi si dragi care ne-ar putea ajuta prin gasirea unui job. Si daca unul are job fix, celalalt isi poate cauta/gasi altceva acolo. Copiii mai cresc si ei pina atunci.
Eh, vorbesc si eu vise! Mai e pina atunci....... Mai vedem.....
Mult succes celorlalti!