Peste 3 luni in spatiul Schengen?

Peste 3 luni in spatiul Schengen? | Autor: alinah

Link direct la acest mesaj

Nu mai este posibil nici macar cu invitatie? In iarna stiu ca se putea. Am sunat la Consulatul Austriac din Ro si mi s-a zis ca incepand cu august (parca 4 sau 7) s-a schimbat si nu mai e posibil. Am zis, pai da, si daca vreau sa stea mama sa ma ajute la copii jumatate de an chiar nu se poate? Mi s-a zis ca pot face reintregire de familie, dar nu ne intereseaza pe niciuna asta acum. Voi ce stiti? In principiu e lege comuna pentru tot spatiul Schengen, poate si fetele din alte tari decat Austria stiu ceva...

Merci mult.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Alina,
Pai incepind cu 1 ian 2007 nu se poate ramine nelimitat intr-o tara din UE daca te intretine cineva?Eu cel putin asa am inteles de la functionara de la Landratsamt.

Cu reintregirea familiei aici nu merge,stiu sigur ca am intrebat si eu,cica asta era demult-demult,se reintregeau familiile ale caror membrii au venit aici cerind azil politic.A!Cred ca si in cazul etnicilor nemti se mai putea...acum nu cred,stiu un caz concret unde nu a functionat...

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

fara un motiv intemeiat nici cetatenii celorlalte tari Schengen nu pot sta in alta tara din Schengen mai mult de 3 luni. Intemeiat inseamna constract de munca. Si NU, de la 1 ian 2007 Romania NU intra in Schengen, ci doar in UE, sunt 2 chestii diferite. Si chiar daca ar intra, s-ar aplica regula de mai sus.

PS: in care iarna se putea ca asta cu 3 luni e veche tare?

Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by tinatache

fara un motiv intemeiat nici cetatenii celorlalte tari Schengen nu pot sta in alta tara din Schengen mai mult de 3 luni. Intemeiat inseamna constract de munca. Si NU, de la 1 ian 2007 Romania NU intra in Schengen, ci doar in UE, sunt 2 chestii diferite. Si chiar daca ar intra, s-ar aplica regula de mai sus.

PS: in care iarna se putea ca asta cu 3 luni e veche tare?

Cristina
Explica-mi, si am sa uit
Confucius

Daaa,Cristina ai dreptate,is doua chestii diferite,am scris aiurea,cred ca ma gindeam la altceva,corectez acum.
Deci eu am intrebat in vara la Lanstratsamt de chestia asta si tipa mi-a zis ca ea crede ca daca Ro intra in UE,se poate ramine si peste alea 3 luni,fara drept de munca desigur.Bine,nu era ea prea sigura,mi-a zis sa mai merg la alt birou sa intreb dar nu am mai fost.
Am o vecina italianca a carei mama ramine mult mai mult la ei.Mi-a zis ca nu are alte acte,e ca turist si isi creste nepoatele...Oare?!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Intre Italia si Germania( amindoua in Schengen ) nu exista granite si deci nimeni nu poate demonstra ca mama vecinei ( italianca) a intrat ieri sau acum 6 luni in Germania, din cauza asta poate sta mai mult fara probleme. Important e sa nu ii faca nimeni reclamatie.. dar cine ce treaba are cu o bunica linistita. Nu poate sa munceasca in Germania, sau sa studieze ( nu e cazul oricum.. ) pt asta i-ar trebui permis/carte de sedere.. Asa o sa fie si pt romani dupa 2010 incolo .. nu vor mai fii granite interne si deci mai greu de dovedit cind ai iesit si cind ai intrat intruna dintre tari. Pina atunci vor fii insa controale si stampile pe pasaport la granita, va exista o baze de date.

In decembrie cu siguranta fiecare dintre tarile UE va da o circulara care sa faca referire la modul si perioada maxima de sedere a unui neocomunitar ( roman sau bulgar ) in tara respectiva. Asa a fost in Italia in 2004 la ultima aderare pentru neocomunitarii de atunci. ( incercari o cautare google dupa cuvinte cheie: neocomunitare, sedere, 2004, si tara dupa caz... si sigur gasiti ceva .. eu asa am gasit pt Italia.. )

Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinah spune:

Va multumesc, de asta am intrebat de spatiul Schengen, ca noi chiar daca intram un UE, tot nu suntem in Schengen si se aplica cele 3 luni maxime ca si turist.
Cristina, in iarna 2006, adica in februarie, eram in tren cu o "bunicuta" care venea la fata ei sa o ajute si mi-a spus ca fata ei ii facea invitatie, motivul pentru care mergea la ea (ajutat ingrijire copii), mergea cu ea la Consulatul Austriac din Ro si acolo ii aplicau, cum era pe vremuri, o visa colant cu perioada de timp valabila.
Si mi-a zis ca i-a dat si chiar 8 luni (ceruse fata ei 8 luni), ca e in functie de starea functionarului si ca ar da chiar mai mult de cele 6 luni, care erau permise.

Ce sa spun, si cu reintregire asta...daca astea la de Consulat iti zic ce vor ele (or sti cu adevarat cum e legea?), daca le-ai intrerupt de la o cafea, cine stie? Mi s-a acrit de de la primele acorduri ale cucoanei:"Daaaaa vorbiti duuuamnaa!!!" Stiti tonul ala. Nu ma auzea prea bine duduia, ca-i paraia telefonul si mi-a trantit o flegma de voce de parca ea era consulul.

Efectiv nu stiu pe unde sa intreb cum sa fac sa aduc pe cineva 5-6 luni aici sa ma ajute la copii.

Aici, la Fremdpolizei, mi-a dat o invitatie, nu ca cea pe care o faci la notariat sau la primarie, na, am uitat cum se numeste (ceva in genul ca iau persoana in custodie) si cu ea sa mearga in Romania, la Consulatul Austriac de acolo, unde ii av aplica visa aceaa autocolant. In schimb in Ro, m-am lovit de alta "lege".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

alina, o fi posibil in Austria, in Germania nu am auzit inca pe nimeni sa primeasca asa de mult.

Cristina
Explica-mi, si am sa uit
Confucius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cici spune:

Fetelor ma bag si eu ca musca-n lapte pentru ca as avea nevoie de cateva lamuriri.
Fratele meu ,in 2007 primeste ,sau cel putin asa spera ,cetatenie italiana.Ideea e ca ,ar vrea din tot sufletul sa-si gaseasca un loc de munca in Austria,deoarece a mai lucrat acolo si considera ca austriecii te respecta ca om,etc .Ce sanse ar avea dupa 1 ianuarie 2007 ca cetatean roman, si ce sanse ca cetatean italian.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

cici,
e f simplu- ca cetatean italian poate munci oriunde- nu exista discriminare- caci italia e in schengen
ca roman- e mai dificil romania e numai in UE(din ian) si nu si in spatiu sch asa ca din pct de vedere administrativ e mai greu
succes

Mergi la inceput