Doua educatoare, doua stiluri ...
Salutare,
Anul acesta Eric a inceput gradinita. S-a adaptat bine deoarece e un copil foarte sociabil. Are, evident, doua dne educatoare de care, in mare, sunt multumita.
Una dintre ele este foarte severa, administreaza usor pedepsele (ex. la baie un copil s-a plans ca Eric l-a stropit cu apa, iar dna ed. l-a pedepsit la gradi si mi-a cerut si mie sa-l pedepsesc in ziua aceea acasa). Cealalta dna ed. este mult mai permisiva, nu-l pedepseste decat daca a facut ceva grav (ceea ce slava Domnului nu s-a intamplat).
Eu sunt genul de om care spune ce gandeste, nu-mi place sa m-ascund dupa deget. Dna ed. cea severa este mai in varsta si pare sa accepte mai greu o parere ce nu coincide cu a sa ("sunt de 40 de ani in invatamant si m-au cerut parintii prin memoriu la ministru", asa ca nu-mi spuneti Dvs. cum sa procedez -pare ca ar vrea sa spuna). La inceput am fost de acord cu dansa sa-l pedepsesc pt traznaile pe care le face, insa atunci cand e dansa in tura ar trebui sa-l pedepsesc aproape zilnic. Nu mi-a trecut prin cap sa stabilesc pt CARE traznai il pedepsim si pt. CARE NU, ar fi foarte greu daca nu imposibil, pt. ca imaginatia copiilor e bogata ...
Problema e cum o determin eu pe dna ed. sa nu-l mai pedepseasca din orice, fara a o face sa se simta lezata?
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
Raspunsuri
ina_nz spune:
Nimeni nu are voie sa-mi pedepseasca copilul. Asta o fac eu si tatal lui dupa cum credem noi de cuviinta si dupa gravitatea faptelor. Educatoarele trebuie sa ne informeze despre fapte si noi actionam.
Asta cred ca ar trebui sa fie si atitudinea ta.
Ce fel de pedepse aplica "doamna"?
Ina
diana21 spune:
Nici eu nu sunt de acord ca altii sa-mi pedepseasc fetita. Insa, sunt situatii, de ex. cand copilul tau ii bate pe ceilalti, le ia cu forta jucariile din mana, etc. (si daca pitikul are peste doi ani jumate, trei, doar), e necesar sa-i faci cumva sa inteleaga ca gresesc. Iar pedepsele sunt de doua feluri. pedepse constructive, cu care sunt de acord (adica suporta consecintele faptelor sale, cu doua avertizari inainte ca o sa se intample....daca....) si pedepse negative, cele care umilesc copilul (de ex. statul la colt, bataia la fund sau la palma, trasul de urechi, pusul la colt).
Pedepse constructive, exemple:
-daca iti lasi jucaria afara, o sa ramai fara ea si nuai primesti prea curand alta
-daca il mai bati pe x, o sa te lasam singur in camera sa te joci
-daca le mai pui nisip in cap copiilor, plecam acasa (asata am facut-o si da rezultate, dar trebuie sa te tii de cuvant si sa fii consecvent. Adica, daca l-ai dus azi acasa pentru asta, o s-o faci mereu, altfel iti pierzi credibilitatea si e mai rau
Cu astea sunt de acord, insa trebuie sa-i explici copilului de fiecare data de ce lucrul pentru care va fi pedepsit, este gresit si nu trebuie sa-l mai faca.
Ianca Printesica si Super Mamica
Poze strumfesti
Poze mai vechi
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=78981" target="_blank">Povestea Burticii
Cristina_C spune:
Pentru o singura greseala de ce sa fie pedepsit de 2 ori?! A gresit la gradinita, acolo trebuie reglate conturile.
Si, chiar, ce pedeapsa aplica educatoarea "stie-tot"?
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
numeioana spune:
E usor de zis ca nu vrei sa iti fie pedepsit copilul... Cine spune asta inseamna ca nu-si da seama ce poate face un copil la gradinita... La inceput nici eu nu-i pedepseam si se intampla de multe ori sa nu imi pot desfasura activitatile si sa nu-i pot stapani. Am citit mai multe carti si am hotarat ca pedeapsa ar trebui privita ca un lucru constructiv, pana si la gradinita. Am discutat cu parintii si multi dintre ei chiar m-au rugat sa apelez la aceasta metoda de disciplinare, pentru ca este in beneficiul micutilor. Si, credeti-ma, metoda mea da rezultate foarte bune. Copiilor nu le e frica de mine (mi-am dorit expres sa ma considere un prieten) si stiu ca daca gresesc vor fi pedepsiti. Bineinteles, niciodata nu am fost absurda sa-i trag la raspundere daca scapa o bucatica de paine pe jos sau daca lovesc pe cineva din greseala. Din 10 copii, 4-5 nu au fost niciodata pedepsiti, 2 au fost pedepsiti de cel mult o data... iar restul mai des. Pedepsele nu sunt umilitoare, dar sunt vizate activitatile pe care copiii le iubesc cel mai mult, activitati pe care le interzic celor care nu asculta, se bat sau vorbesc urat. Eu una nu sunt exagerata... sunt mai mult tipul educatoarei blande din descrierea Danei si mi se pare normal ca orice copil sa se simta liber, oriunde ar fi. Nu accept sub nici o forma sa se loveasca unul pe altul sau sa-si vorbeasca urat. Stiti ca micutii sunt usor influentabili si obisnuiesc sa se copieze unul pe celalalt.
Dana, educatoarea ta se va simti lezata oricum daca ii vei spune sa nu-ti mai pedepseasca baiatul. Stiu cum sunt cele care muncesc de o viata in gradinitele de stat. Datoria ta este sa-i spui ca esti nemultumita ca il pedepseste pentru orice fleac. Pana la urma sunt copii, ce Dumnezeu!
Ioana
V. Erica spune:
Eu sunt de acord cu pedepsele constructive. Iar dna ed. cea severa aplica doar astfel de pedepse. Altfel eram ... Problema e ca nu-s de acord sa-l pedepseasca pt orice shotie.
Eric e genul de copil energic, nu sta locului o clipa, propune jocuri tot timpul, ii antreneaza si pe ceilalti, se imprieteneste repede cu oricine. Imi dau seama ca e un copil mai greu de "modelat"/disciplinat decat unul mai timid, mai retras, mai rusinos sau caruia ii plac activitatile/jocurile statice. As vrea sa tina cont de temperamentul lui atunci cand aplica pedepsele.
Cand a impins un copil pe tobogan a fost pedepsit de dna la gradi si l-am pedepsit si eu in continuare acasa (interzicandu-i o activitate preferata) pt ca mi s-a parut un lucru grav. Insa sa-mi ceri sa-l pedepsesc pt ca l-a stropit cu apa pe colegul la baie, mi se pare absurd. Imi imaginez ce greu trebuie sa fie pt o educatoare sa tina in frau 20-30 copii, bine ca nu-s toti ca fiu-miu ...
Ioana, eu nu ma gandeam sa-i spun sa nu-l mai pedepseasca, ci sa nu-l mai pedepseasca pt orice fleac. Sau, ma rog, sa aplice o pedeapsa conforma cu fapta, ca sa zic asa.
Intr-o zi, dna ed. l-a chemat pe Eric sa-mi spuna singur ce prostie a facut, si mi s-a parut ca Eric o priveste pe dna asa cu o teama (la faza cu stropitul)... Apoi, vreo 2 zile dupa aceea, acasa, a facut pishu pe el la somnul de pranz. Si mi s-a parut firesc s-o intreb pe dna ce fel pedepse aplica. Mi-era teama ca l-a batut sau c-a bagat spaima in copil. Bine ca n-a fost asa, insa dna a parut deranjata de subiect.
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
magnolia spune:
Nu vreau sa fiu criticata de mamicile care sunt si educatoare , dar daca educatoarea despre care vorbeste Erika are o varsta mai inaintata , nu ar fi normal sa se ocupe de alte aspecte din gradinita , si sa ia contact cu copiii un numar mai mic de ore? Sa nu-mi spuneti ca toate educatoarele iubesc copiii , ca de aceea si-au ales aceasta meserie-eu sunt de acord , pana la un anumit punct- , totusi , va rog sa fiti cinstite si sa recunoasteti , ca de la un anumit nr. de ani , nu mai ai aceeasi rabdare ca in tinerete , daca esti foarte bine pregatita si ai mai multe cursuri de specializare sau poate chiar cursuri post-universitare , sigur ca ar fi pacat sa nu ai ocazia sa impartasesti experienta ta si generatiei mai tinere , dar eventual ca si consultant , sau expert , nu neaparat in contactul direct cu "nazdravanii" de 2-6 ani.In privinta pedepselor , cred ca educatoarele nu au nici un drept sa impuna prelungirea pedepsei si acasa , decat daca este mama copilului respectiv , altminteri , eu , ca mama , (eventual impreuna cu tatal copilului), hotarasc educatia copilului meu.Ca sa nu vorbesc despre faptul ca nu e normal ca educatoarea sa-mi umileasca sau sa-mi bata copilul la gradinita , pe motiv ca acum 50 de ani asa era moda si ministerul de resort inchide ochii pt. ca parintii au facut cerere de prelungire a activitatii. Nu vreau sa par rautacioasa , dar exista , intr-adevar , parinti care fac asemenea cereri si chiar le depun la ministerul invatamantului?-ca , totusi , parca nu-mi vine sa cred asa ceva , mai ales ca exista nenumarate promotii de educatoare in fiecare an...Iar despre cursurile de specializare , eu inclin sa cred ca personalul tanar le urmeaza mai des dacat cel care mai are "cativa ani pana la pensionare", si eu , personal , as vrea ca de educatia copiilor mei sa se ocupe, mai degraba , o persoana tanara , cu rabdare de fier si nervi de otel( daca nu cumva or fi existand si materiale mai rezistente, care citeste(inca) noutatile din domeniu, are o minte deschisa si este informata la zi cu metodele folosite si in alte locuri , dar , desigur , n-as avea nimic impotriva sa fie "coordonata" sau "indrumata" de o fosta educatoare cu experienta de 30 de ani in domeniu, daca aceasta a avut , intr-adevar , rezultate de exceptie in cariera. Sper ca n-am fost prea incoerenta si ati inteles ce am vrut sa zic. Cu drag , magnolia.
Lemoni spune:
Nu va aduceti aminte in scoala generala ca era mereu" Dumitrescu si Popescu "care nu lasau profesoara sa predea ca ei aveau cate ceva de facut? Ce ii mai tragea de perciuni si ii puneau la colt si totusi ora viitoare faceau alte nazbati.Mamele lor erau in fiecare zi chemate la scoala si tot o luau de la capat dimineatza urmatoare.
Noi acum exageram nu vrem ca, copii nostri sa nu fie pedepsiti dar eu zic ca uneori mai merita si pedeapsa este buna cateodata.
numeioana spune:
Dana, Magnolia, am uitat sa precizez ca educatoarea nu ii impune parintelui sa il pedepseasca la randu-i pe copil acasa. Asta e o aberatie!
Intr-adevar, sunt parinti care nu sunt de acord sa le fie pedepsiti copiii la gradinita, dar ii bat ei insisi la greu acasa. Am un astfel de parinte in grupa. Copilul lui m-a suparat rau zilele astea, nu m-a ascultat deloc, nu l-a interesat decat joaca, i-a lovit pe colegii lui, i-a insultat... I-am spus parintelui sa vorbeasca cu el, sa-i atraga atentia, sa-i explice cu calm si tact ce trebuie sa faca la gradinita... si el ce credeti ca mi-a raspuns?? "Lasati, doamna, ca vede el acasa ce bataie ii trag!!" Eu ii spun sa nu-l bata, ca de-aia are si el un comportament agresiv fata de ceilalti copii, ca bataia nu rezolva nimic, ba chiar complica lucrurile si el cica altfel n-are cum sa-l invete. Nu va spun ce rau mi-a parut ca i-am spus parintelui ca e copilul neastamparat...
Ioana
magnolia spune:
Draga Numeioana , eu am dat doar un exemplu cum NU mi-ar place sa se intample cu copiii mei , adica nu as vrea sa fie pedepsiti cu bataia sau cu pedepse umilitoare , sigur ca sunt de acord sa fie privat de o anumita activitate pe care o prefera , pt. un anumit timp , ca pedeapsa pt. o fapta antisociala,dar Erika spunea ca doamna educatoare "mai severa" i-a recomandat sa-l pedepseasca si acasa pt. nu's ce facuse la gradi , adica se implica , neintrebata , in educatia copilului extrascolara, ceea ce nu cred ca ar conveni nici unui parinte . Daca n-am inteles eu bine situatia , imi cer scuze, nu am vrut sa isc o polemica pe aceasta tema, singurul lucru pe care am vrut sa-l subliniez a fost ca eu , personal (si asta nu constituie o parere avizata) nu sunt de acord cu pedeapsa prin bataie sau umilire , nici la gradi sau scoala , nici acasa.Dar DA, doresc sa fiu informata de catre doamna educatoare-sau oricine supravegheaza copiii- de comportamentul si actele copilului meu ,iar eu voi lua acasa masurile pe care le consider eu potrivite si care dau rezultate in cazul copilului meu , ca eu il cunosc mai bine , nu-i asa? Cu drag , magnolia.
numeioana spune:
Nu, magnolia, scuza-ma tu daca ai crezut ca m-am referit la tine cand am povestit despre copilul pe care il am eu in grupa. Aveti dreptate in ceea ce spuneti, sunt de acord cu voi. Voiam doar sa semnalez ca exista parinti care nu stiu sa se poarte cu copilul lor.
Ioana