File de jurnal - Canada ... si inapoi!...

File de jurnal - Canada ... si inapoi!... | Autor: CORNELIAP33

Link direct la acest mesaj

File de jurnal: Canada
Un episod adevărat din jurnal ul unui emigrant român in Canada.

12. Aug.
- Ne-am cumpărat o casă nouă in Canada. Sunt foarte emoționat. Aici e atât de frumos. Munții sunt de o splendoare nedescr isă. Abia aștept să îi văd acoperiți de zăpadă.

14. Oct.
- Canada! E cea mai frumoasă țară de pe Pământ. Frunzele au primit toate acele minunate nuanțe de culoare galbenă și portocalie. M-am plimbat cu mașina prin natură și am văzut câțiva cerbi. Sunt atât de grațioși. Cerbii sunt cele mai frumoase animale.Cred ca am ajuns in paradis. lubesc Canada.

11. Nov.
- Ziua sărbatorii naționale. In curând începe vânătoarea cerbilor. Nu îmi vine să cred ca cineva poate să ucida un animal atât de frumos. Sper ca va ninge în curând. E atât de frumos aici !

2. Dec.
: -Azi noapte a nins pentru prima oara. M-am sculat și am văzut ca este alb peste tot ca în cele mai frumoase vederi. Am ieșit afară, am curățat in fața casei și apoi ne-am bătut cu bulgări de zăpadă (eu am câștigat). Când a trecut mașina de curățat zăpada am curățat din nou în fața curții. Tară deosebită! lubesc Canada!

12. Dec.
: -Azi noapte a nins iarăși. Mașina a curățat zăpada din nou. Ne-a blocat intrarea în curte. Aici e splendid.

19. Dec.
- Azi noapte a nins iarăși. N-am putut să scot mașina să merg la lucru. Aici e într-adevar foarte frumos numai că sunt obosit de curățat zăpada (lopătărie). Din nou mașina aia blestemată.

22.Dec.
- Căcatul ăsta alb nu s-a oprit toată noaptea! Am bătături la mâini de la lopată și mă doare spatele. Această maimuță cu mașină parcă se ascunde după colț și doar așteaptă să termin de curățat in fața curții. La naiba!

25. Dec.
- Crăciun Fericit pe naiba! A nins din nou zăpada asta nenorocită! Dacă îl prind pe obsedatul ăla cu mașina îl omor. Fu.. le ..... că nu aruncă mai multă sare (pt. topit zăpada) pe șosele.

27. Dec.
- Azi noapte iarăși zăpada. Nu ies de trei zile din casă doar că dau cu lopata într-una după ce trece mașina. Nu pot pleca nicăieri, auto este blocat sub un deal de zăpadă și mai e și foarte frig pe deasupra. Au spus că la noapte va mai cădea încă 30 cm din căcatul ăsta de zăpadă.

28. Dec.
- Prognoza a fost proastă. S-au mai depus 50 cm nu 30 cm! Dacă se continuă așa nu se va topi până la vară. Mașina de curățat a rămas blocată și maimuțoiul a venit la mine să îmi ceară lopata. I-am spus că am rupt deja 6 curățind rahatul ce mi l-a aruncat în fața curții. Era cât pe ce să îi dau în cap cu lopata.

4. Jan.
- Am ieșit din casă în sfârșit. M-am dus până la alimentara să cumpăr de mâncare și la întoarcere am lovit un cerb. Auto avariat în valoare de $3000. Bestiile de cerbi trebuie omorâte! Sunt peste tot. De ce oare nu i-au omorât vanătorii toamna trecută?

3. Mai
- Am dus mașina la mecanic. Incredibil cât de mult a ruginit de la sarea aia nenorocită care se aruncă peste tot, tot timpul iernii, ca să topească zăpada și tot degeaba.

10. Mai
- Mă mut înapoi în Romania. Nu îmi pot imagina cum cineva normal poate trăi în Canada asta!!!!!"

File de jurnal: Canada II (întoarcerea)

Un episod adevărat din jurnalul unui emigrant român în Canada, întors în țară:

8 Decembrie 2000
- Aterizez pe frumosul Otopeni! Nici nu ies bine că sunt înconjurat de co-naționali romi-români care îmi smulg bagajele din mână: "Lasă-mă boierule să te ajut la mașină". Vai ce primitoare țară! Imi dau lacrimile! Nu am lei așa că le dau dolari. Cu siguranță privatizarea în România e pe cale bună.

15 Decembrie 2000
- Nici urmă de zăpadă! Cald și bine! Umblu în canadiana (șic) subțire! Ca iubitor de animale, aici e pentru mine: un grup de 10 câini mă înconjoară de fiecare dată când ies din bloc și mă conduc spre tramvai (adevărul e că mă cam fugăresc!). Nu mai duc viața sedentară din Canada când mă urcam imediat în mașina din garajul subteran. Ce era să fac! Tentația era mare căci benzina era mult mai ieftină! Sunt fericit ca m-am întors! Cel mai bun pas făcut în viață! Imi caut un apartament!

31 Decembrie 2000
- Aproape am uitat cum arată zăpada! Ce frumos e! Mâine e Anul Nou! Am făcut aceleași aprovizionări ca în Canada dar m-a costat dublu! Ce bine că am strâns destui bani în Canada!!! Incă mai stau cu restul familiei într-un apartament de 2 camere. In Canada i se spunea "one bedroom apartment" dar aici nu avem încotro și folosim și sufrageria ca dormitor! E sublim! Cu toții ne simțim așa aproape unii de alții (și la propriu și la figurat)!

3 lanuarie 2001
- Gata! E cazul să-mi caut de lucru. Bine că e soare afară și chiar stăm cu geamurile deschise căci termostatul termocentralei și-a pus în gând să ne usuce ca pe mumii! Aici nu-ți poți regla căldura după voie. Ce dor îmi era de transportul în comun! Aproape uitasem de mirosurile îmbietoare! Noroc cu câinii căci am prins și eu tramvaiul! Noroc că l-am prins și am scăpat de câini dar ghinion că m-am urcat căci am fost jefuit în aglomerație. Parcă era mai bine cu mașina!

9 lanuarie 2001
-Mi-am găsit un servici cu 400$. Pe lângă media de 150$, sunt meseriaș! Nu găsesc nimic de închiriat. Chiriile sunt scumpe, mâncarea e scumpă, telefonul mă usucă iar benzina tocmai s-a scumpit! Dar ce-mi pasă mie căci oricum nu mai am mașina! De doua zile nu mai avem nici apă caldă, nici rece. Cică e secetă! Mai bine ningea când trebuia sau se luau măsuri când s-a anunțat seceta!

3 Februarie 2001
- Mi-am luat mașină și sunt fericit! A trebuit să caut în dicționar cuvântul "șpaga" și l-am găsit ca slang. Inseamnă trip or gratuity cu diferența că aici nu poți obține nimic fără așa ceva. Cred că toate șpăgile la un loc fac cât 1/2 din mașină. Nu mai menționez lupta pentru înregistrarea mașinii și nenumăratele birouri la care a trebuit să mă duc cu tramvaiul. Nu a fost o idee bună cu mașina căci benzina iar s-a scumpit. Parcă și în Canada fluctua prețul dar și în jos nu numai în sus!

10 Martie 2001
- Azi a plouat în sfârșit! Mi-am schimbat deja amortizoarele la mașină din cauza străzilor. Apa acoperă găurile și nu ai cum să le ocolești. Nu există canalizare! Ba da, căci am văzut o tanti luând apa dintr-o baltă cu cana și o punea într-o galeată! Asta da privatizare! Cam ineficientă, e adevărat, dar să mai zică Vestul că nu avem inițiativel Am călcat într-o groapă și cred că mi-am rupt glezna. M-am urcat în mașina și, pentru că nu e automată am apăsat pe ambreiaj cu umbrela. M-am îndreptat spre Urgență urmărind o Salvare care, la un moment dat, și-a deschis ușile și a dat drumul la un om să cadă pe stradă. Nimeni nu a băgat de seamă! Am ajuns la urgență de unde a trebuit să fug la farmacie să-mi cumpar radiografii, bandaje și un sac de ghips. A început să arate cam lugubru pe aici!

9 Aprilie 2001
- Incă nu pot merge la servici din cauza gleznei așa că îmi voi deschide un business de acasă! Nu se poate căci îmi trebuie prea multe hârtii care se obțin de la 5 birouri localizate în 5 cartiere diferite. Nu am cum să o fac prin internet ca în Canada! Da noroc că am mașina! Stiam eu că nu am luat-o de pomană!

10 Aprilie 2001
- Mă uit pe geam la mașina mea din fața blocului și observ că arată cam ciudat. Cobor și constat că era șchioapă de o roată și oarbă de oglinzile retrovizoare și violată la portbagaj. Chem miliția (pardon, poliția) și îi aștept în stația de tramvai căci nu aveau benzină pentru mașinile lor Renault recent achiziționate. Voi vinde mașina!

1 Mai 2001
- Cald afară iar în casă și mai cald! Acum nici nu pot deschide geamurile căci la colțul blocului e un câine mort intrat în putrefacție de aproape o săptămână care miroase rău și nimeni nu îl ia. In schimb, mașina mi-a dispărut aproape complet. Numai caroseria mai stă mărturie a ceea ce a fost odată "mașina mea". Dacă știam, băgam câinele putrezit în ea și poate dispărea și el! Trebuie să fi venit primăvara în Canada! Mâine îmi iau bilet.

2 Mai 2001
- Am încercat să-mi iau bilet dar cel mai curând e pe 15 lunie 2001. Doamne, câți români pleacă! li înțeleg.

13 lunie 2001
- Imi dau seama că ACASA e acum Canada unde e zăpadă când trebuie să fie zăpadă, unde e soare când trebuie să fie soare, unde îmi pot lăsa mașina deschisă și cu cheile în ea pe stradă, unde câini găsesti doar de cumpărat sau pe gratis de la magazine, unde nu sunt înjurat pe stradă, unde nu sunt gropi să-mi rup picioarele, unde îmi pot controla temperatura în casă, unde am aer condiționat, unde vânzătoarele au plăcerea de a mă servi și nu obligația de a îmi face un serviciu, unde soarele se reflectă în geamurile zgârie-norilor și nu în gunoaiele de pe stradă, unde "șpaga" nu există decât printre grupurile de emigranți care vor să transforme Canada în România, China, Uganda, unde lumea îți spune "Yes, please", "No, please" și "Excuse me" în loc de "Da nu vezi, de ce mai întrebi?", "Nu bă!" și "Uită-te bă pe unde mergi, băi ochelaristule", unde în caz de urgență sosesc poliția (în mașini), pompierii și salvarea în același timp. Poate nici Canada nu e perfectă dar măcar acolo mai sunt încă oameni care luptă pentru acest lucru.

1 Decembrie 2001
- E clar că toate greșelile se plătesc! Nu am realizat că am depășit cele 6 luni cât aveam dreptul să stau în afara Canadei și prin urmare mi s-a refuzat intrarea.

(Primit pe mail)

Cornelia si taurasul Rares Costin (nascut in 22.04.2002)
Fotografii

Ajutati-l pe George!
www.cuzuc.netfirms.com