Concediata dupa CIC

Concediata dupa CIC | Autor: amu

Link direct la acest mesaj

Buna .Am terminat CIC pe data de 20 noiembrie si tot in ziua aceea m-au anuntat de la firma unde lucrez ca nu mai au nevoie ca s-a ocupat postul si ca altcineva a facut treaba mea pe aceasta perioada de 2 ani.Mentionez ca am pastrat legatuura cu firma in aceast timp si nimeni nu a spus nimic. Ce pot face ? S-a mai confruntat cineva cu aceasta situatie?
Va multumesc anticipat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ligia13 spune:

20 noiembrie anul trecut sau ai gresit data de fapt?!

Eu si Raducu (22.04.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amu spune:

A scuze m-am tacanit 20 octombrie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmens spune:

Conform Ordonantei de urgenta 96/2003 - aprobata si modificata de Legea 25/2004 da dreptul angajatorului de a te concedia.
"ART. 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii."

In Ordonanta initiala aliniatul (2) era asa :
"(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singura data cu pana la 6 luni, dupa revenirea salariatei in unitate."

Ce poti face tu :
"ART. 22
(1) Salariatele prevazute la art. 21 alin. (1), ale caror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii.
(2) Actiunea in justitie a salariatei prevazute la alin. (1) este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.
ART. 23
In cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare."

Sper ca nu gresesc.

carmen

Mergi la inceput

Multumesc mult Carmens pentru raspuns.
Dar totusi am o nelamurire; nu era corect sa ma anunte mai devreme?
Pentru angajator nu e nici un termen,preaviz ceva 15 zile ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmens spune:

Atata vreme cat ai fost in CIC contractul de munca a fost suspendat, deci nu puteau sa-ti dea preaviz. Dupa ce te-ai intors la munca trebuia sa primesti o decizie de concediere care sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele :
- motivele care au determinat concedierea
- durata preavizului
- ce criterii s-au avut in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere
- lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care poti opta pentru a ocupa un loc de munca vacant.
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.

Nu ne-ai spus ce faci tu acum, mergi la serviciu ?

carmen

Mergi la inceput

Nu ,nu mai merg.Caut .Ma gandeam totusi ca puteau sa-mi spuna ceva , nu era nevoie sa astepte pana in ultima zi.
Asa aveam si eu timp berechet sa-mi gasesc altceva.Merci oricum de raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rapsody spune:

Si eu am patit la fel..dar am primit preaviz 1 luna si acum sunt in somaj. Ai dreptul la somaj. Sa nu mai zica nimeni ca nu te pot concedia dupa CIC, gasesc ei motiv sa-ti desfiinteze postul...restructurari..alte chestii...Mai rau, la o firma mare, care se respecta, nu m-au angajat pe motiv ca am stat acasa 2 ani si "am pierdut contactul" cu munca, dupa ce m-au intrebat de 10 ori daca mai am de gand sa mai fac copii.....cu cine las copilul, daca e sanatos, daca bunicii sunt sanatosi si il tin, si culmea ca nu barbatii intreaba ci femeile sef...niste nemernice care au uitat ca au copii si ele....De acum nu mai spun de CIC la interviu, in cartea de munca nu e trecut, e vechime neintrerupta, doar n-o sa sune sa intrebe la firma....Daca spui adevarul nu te angajeaza...La directori barbati nimeni nu a avut tupeu sa intrebe asa ceva. Daca ma duc sa-i reclam sigur n-o sa recunoasca ce intrebari au pus...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tino spune:

nu au voie sa desfiinteze postul tau cat esti in CIC, dar dupa ce te intorci nu ii mai poate opri nimeni.
tu oricum trebuie sa te intorci la munca cand face copilul 2 ani. ei in acest interval trebuie sa iti pastreze postul, fiind obligati prin lege, dar, in acelasi timp, din lipsa de personal, pot angaja pe perioada determinata pe altcineva.
probabil ca arunci cand te vei intoarce iti vor da o decizie de desfacere a CIM sau cel putin asa ar trebui sa procedeze.
daca procedeaza nelegal ii poti da in judecata. depinde de modalitatea in care o fac sa ai sanse in justitie.

numai bine tuturor!

mamitza lui Papitza

Mergi la inceput