amniocenteza periculoasa ? Si unde se poate face ?

amniocenteza periculoasa ? Si unde se poate face ? | Autor: Ioana Sora

Link direct la acest mesaj

Buna. Sunt o mamica in asteptare si m-am bucurat tare mult cand acum cateva zile cea mai buna prietena a mea mi-a spus ca si ea va fi mamica. Insa ea are o problema si nu stiu cum s-o ajut. In primul rand, a aflat la 18 saptamani ca e insarcinata, pt. ca a avut ciclu peste sarcina. Apoi, ea lucreaza de un an ca asistent radiolog sie disperata. Parerile sunt impartite. Unii doctori ii spun sa nu pastreze copilul, altii ca sa-l peastreze. Oricum, la ecografia de morfologie totul a iesit OK. Maine o sa primeasca si rezultatele la triplu test. La intrebat pe doctorul ei de amniocenteza, iar acesta i-a spus ca e prea periculoasa, lasand sa se inteleaga ca la noi in tara nu e o procedura foarte practicata. Daca cineva a fcaut amniocenteza sau site unde se poate face, va rog sa-mi raspundeti. Si mai ales daca ati auzit sau stiti pe cineva care sa fi patit la fel... Multumesc mult.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Eu nu stiu ce sa spun de radiatii, desi banuiesc ca daca erau malformatii importante s-ar fi vazut la ecografia morfologica, dar despre amniocenteza, da, provoaca in 1-2% din cazuri avort la citeva zile dupa interventie.
In orice caz, orice sarcina devine dupa o asemenea interventie o sarcina riscanta. Nu se recomanda decit daca rezultatul la triplul test este foarte prost si riscul de a avea un copil trizomic depaseste cu mult riscul avortului spontan cauzat de amniocenteza, sau daca mama are mai mult de 38 de ani (asta e regula aici, in Franta, in alte tari este 35 de ani).

@+...
Otilia & La Adelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns twety spune:

Buna ,
Amniocenteza se face destul de rar dar eu cred ca nu are nevoie de asa ceva dar oricum poate merge la Mat. Giulesti la Dr. Albu Dinu care este un medic foarte bun pe langa radiologia pe care o practica. Este specializat si pe chestia asta cu amniocenteza.

Mult noroc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miguelle spune:

Eu am nascut la Giulesti, am stat si in spital o perioada, si am vazut cel putin 2 persoane care s-au internat pentru amniocenteza. Cred ca mai multi de acolo fac asa ceva.
Bafta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisotexa spune:

Ioana,

Vezi ca e un articol interesant despre amniocenteza in numarul din mai al revistei "Mami". Poate te ajuta.

Mult noroc
Crisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Ioana,

In primul rand prietena ta trebuie sa ia o decizie rapida. Amniocenteza se cam face intre 16 si 18 SA (saptamani de amenoree), extensibil eventual la 20 SA.

E decizia ei si nu-i simpla deloc, dar aici radiografiile sunt considerate foarte periculoase. Daca vrei bebe, nici o radiografie, nici macar dentara nu e recomandata decat in primele 15 zile de la inceputul ciclului. Ca sa se asigure ca in principiu nu a avut loc ovulatia.
Iar dupa iti pun o platosa de plumb pe burtica, daca chiar trebuie si trebuie sa faci ceva radiografie.
Razele X pot duce la mutatii genetice, nu toate detectabile prin ecografie (adica copilul e normal fizic, dar nu neaparat si mental). Doamne fereste!
Si e cu atat mai periculos daca expunerea se face in primele luni de sarcina. Adica in Franta (unde mi-am facut eu testele pana-n luna a saptea) o iau suficient de in serios cerand tipul aparatului, numarul de clisee facute ca sa determine doza de radiatii.

Din cate stiu eu amniocenteza se practica in general pentru a se depista anomaliile cromozomice si mai ales trisomiile 13, 18, 21.
Dar si pentru anomalii ale sistemului nervos central ceea ce nu-i vizibil la o ecografie fie ea si super-detaliata.
Dintre anomalii fara a trece prin amniocenteza poti estima riscul pentru trisomie 21 si spina bifida(adica coloana nu-i inchisa la capat)prin teste de dosaj si apoi o ecografie morfologica.

Astea ca sa zic asa sunt doua rele mai frecvente si dupa ce au studiat probabilitatile medicii iti propun amniocenteza daca e mai mare riscul de a avea probleme bebeul decat riscul tau de a pierde bebeul in urma amniocentezei.

Pur si simplu testele dau doar o probabilitate si apoi alegi tu cu inima ta ce crezi ca-i mai bine.
Din pacate testele nu iau in consideratie nimic legat de expunerea la radiatii X.

In Franta daca nu ai expunere la radiatii, probleme in familie, mai mult de trei sarcini pierdute sau mai mult de 38 de ani te trimit la amniocenteza doar daca:
1. claritatea nucala a bebe-ului masurata la 10-12 SA (saptamani de amenoree) e mai mare de 3 mm sau

2. triplul test (gonadotropina si alpha-foeto-proteina) de la 16-18 SA conduce impreuna cu varsta mamicii la un risc mai mic de 1/250.

Despre cat e de riscanta amniocenteza parerile difera intre 0.5% si 2% ai toate opiniile si toate de la doctori mari de tot. Problema e de infectie sau fisurare a membranelor, pentru ca se pare ca bebeul saracul fuge si singur de ac.
Eu am o prietena care a facut-o intrucat pierduse mai mult de trei sarcini inainte si i-au recomandat sa o faca. S-a chinuit saraca pana s-a decis si era moarta de frica. Au pus-o cu burtica usor intr-o parte. Cu ecograful au vazut bebeul si dupa o anestezie locala au trecut un ac lung si subtire prin uter si au luat cativa mililitri de lichid amniotic. Ea fiid si RH negativ i-au injectat apoi si imunoglobuline anti-D. Si apoi repaus si te rogi sa nu pierzi bebeul si sa fie bun testul.

Multa bafta prietenei tale.

Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Buna,

Am gasit acest subiect de-abia astazi, de aceea raspund la citeva zile dupa ce ultimul mesaj a fost postat.

Eu am facut o amniocenteza, nu mai tin minte in ce saptamina, cred ca a 16-a. Rezultatul la triplu test a fost prost, in sensul ca exista o probabilitate superioara celei limita de a avea un copil trizomic (la mine era de 1 pe 137). Doctorul pe care l-am vazut a fost foarte, foarte de treaba, ne-a explicat cu rabdare ce inseamna amniocenteza, care sint riscurile (in principal un avort spontan), ne-a spus ca desi rezultatele la triplu test indica un risc ridicat aceasta nu inseamna ca intr-adevar copilul este anormal, ca poti avea un copil trizomic si daca rezultatele sint OK (foarte rar, dar se poate). Tot el, a doua zi, mi-a facut amniocenteza. Sincer, n-am simtit mai nimic, desi este o interventie fara anestezie, era mai putin dureros ca anumite injectii. In plus a durat foarte putin, intr-o jumatate de ora se terminase totul. Am fost dusa intr-o rezerva unde am stat 2 ore, dupa care am plecat acasa. Timp de trei zile a trebuit sa iau un antibiotic contra unei posibile infectii, dar n-am avut nici o problema, singerari sau pierderi de lichid, nici macar contractii. Cel mai dur a fost sa astept rezultatul, 2 saptamini. Dar cind doctorul m-a sunat sa-mi spuna ca au primit rezultatele si ca totul e in regula n-am mai stiut ce sa fac de bucurie. Macar acuma sint linistita, stiu ca vom avea un copil normal (sint in saptamina 35). Si mai stiu si sexul copilului fara nici un dubiu: baietel!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gio spune:

Amniocenteza se face si la Municipal si la Giulesi, si pt linistea prietenei tale, e mai bine sa o faca. Dr mea ginecolog si-a facut si ea amniocenteza, deci daca era asa riscant, un medic ginecolog nu si-ar fi facut-o.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana Sora spune:

Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns. Ati fost foarte draguti. Prietena mea si-a facut un test triplu si rezultatul a fost bun, asa ca fetita mea care se va naste peste vreo luna si jumatate are deja o prietena... S-a hotarat. Doctorul ei a spus ca nu e nevoie sa-si mai faca amniocenteza.

Mergi la inceput