PRAJITURI - VERONICA
As dori sa va impartasesc din prajiturile mele de acum incolo.
Nu stiu dac au fost postate sau nu dar eu le scriu.
Cine vrea le face, cine are nevoie de ajutor sau nelamurire ma intreab, cu drag va raspund.
Imi place sa fac prajituri si sa gatesc in general.
PRAJITURA FANTA
Blatul:
- 7 oua
-100 ml.ulei
-7 linguri de zahar
-6 linguri de faina
-2 linguri de cacao
-1 praf de copt stins
Se freaca galbenusurile cu uleiul care se adauga treptat ca la maioneza, se adauga cacao, praf de copt. Cele 7 albusuri se bat spuma cu 7 linguri de zahar. Se amesteca toate, iar la sfarsit se adauga 6 linguri de faina. Se pune in tava unsa si tapetata.
Crema1:
1/2 kg branza dulce de vaca se freaca foarte bine cu 200gr. margarina(Rama), zahar dupa gust. Cand e gata se pune coaja razuita de la o lamaie.
Peste blatul racit se pune crema de mai sus.
Crema2:
-1/2 litru suc Fanta de portocale se pune la fiert cu 2 budinci de vanilie si 3 linguri de zahar(se face exact ca o budinca). Cand e gata se ia de pe foc si asa fierbinte se pune peste crema1 de branza.
Pofta buna!!!
Prajitura Rafinata
Blatul (luat de la Natalia,Brownies dar cantitati dublate):
200 g ciocolata amaruie de calitate, rupta in bucatele
170 g unt, taiat bucatele
2 lingurita ness, dizolvat in 1 lingura apa fierbinte
1 cana pah. zahar
2 fiola de esenta de rom
4 oua
1 pah. faina
un virf de cutit de sare
1 pah. de miez de nuca
Cum proceadm cu blatul:
Se infierbinta cuptorul la 180 grade C, se unge cu unt si se tapeteaza cu faina sau hartie de copt o tava de 25cm x 30cm.
Se topeste la foc mic ciocolata, untul,nesul dizolvat pina cind compozitia devine omogena. Se lasa pina se face calduta, apoi se incorporeaza zaharul si romul. Se adauga pe rind ouale. Se bate bine compozitia cu telul, pina devine lucioasa. Se cerne in ea faina si sarea, se amesteca si se adauga miezul de nuca.
Aluatul se intinde cu lingura in forma si se coace cam 25 min. Se poate verifica cu o scobitoare: daca se lipesc farimituri de ea, este gata. Se scoate din cuptor si se raceste complet.
Crema:
4 oua intregi cu 200 g zahar si 150 ml lapte se freaca pe abur bain-maire pana se ingroasa. Se pune apoi 3-4 linguri cacao dupa preferinte.
Se lasa la racit.
Se freaca un pachet de unt Milli cu 80% grasime si se adauga treptat lingura cu lingura din compozitia de crema fiarta si racita pana se omogenizeaza bine. Eu am facut cu mixerul Zepter.
Se bate 500 g frisca Hopla cu 1 pachetel intaritor frisca si se orneaza cu spritul dupa preferinte. Deasupra se pudreaza cacao sa fie mai rafinat.
poza aici
Prajitura Veronica
Blat:
8 oua
8 linguri de zahar
6 linguri faina
1 praf de copt
Blat:
Separi albusurile de galbenusuri cu atentie sa nu le spargi(galbenusurile).Bati spuma albusurile,adaugi zaharul si bati pana se dizolva.Adaugi galbenusurile amestecate putin ,cerni faina cu praful de copt si amesteci trecand telul de jos in sus,sa nu se lase albusurile.Pui compozitia intr-o tava cu hartie de copt pe fund,nivelezi frumos si bagi la cuptor la foc mediu.
Crema:
1 cutie finetti(sau nutella)400 gr
1/2 pachet margarina Rama pentru prajituri.
Se freaca amandoua si apoi se pune la frigider.
Faci a doua compozitie:
Eu am facut dupa ochi 250 ml lapte, zahar dupa gust 150g, si faina. Toata compozitia se face pe foc la bain maire. Apoi pui faina incet sa nu se faca cocoloase.(Ei si daca se fac cococloase ele se sparg cu blenderul) Apoi se lasa la racit.
Se amesteca cele doua creme Cum?
-se pune tot cate o ligura de sos alb in crema cu nutela si se amesteca cu mixer-ul.....pana se termina compozitia de sos alb.
Iese o crema spumoasa, maro deschis care, e super buna.
Se taie blatul rece in doua si se umple.Se va lasa un pic de crema si pentru imbracat.
Peste se pune o cutie de frisca Hopla mijlocie.
Se presara apoi nuca macinata.
"Televizor"-reteta de la mama (dar o are si Gratiela)
Foaia maro:
125 g unt/margarina pt prajituri
5 linguri zahar
1 ou
1 lingura cacao
12 linguri cu varf cu faina
1/2 pachet praf copt
esente
Se amesteca toate acestea si se coc 2 foi pe dosul tavii.
Foaia alba - pandispan
5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri faina
Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga pe rand faina si apoi galbenusurile. se coace.
Crema
1/2 litru lapte
9 linguri zahar
3 linguri faina
1 pachet unt
2 lamai - coaja si sucul
Laptele cu faina si zaharul se pun pe foc mic. cand s-a ingrosat se ia de pe foc, se mai lasa putin la racit si se freaca untul bine, apoi se adauga lamaia.
se aseaza in ordinea urmatoare:
foaia maro
1/2 borcan gem (piersici, caise)
1/2 din crema
foaia de pandispan
restul de gem
restul de crema
foaia maro
TIRAMISU I
Ingrediente:
- 500g de piscoturi intregi
- 6 lingurite de cafea ness granule
- 1 cana de apa calduta
- 1/2 cana de lichior de cafea sau esenta de rom
- 4 oua, separate
- 2x250g branza crema Philadelphia
- 1/2 cana de smantana cremoasa, putin sarata (poate fi de casa) sau frisca nebatuta
- 1/2 cana de zahar pudra
Metoda:
1. Intr-o farfurie adanca se combina cafeaua, apa si lichiorul.
2. Intr-un bol se bat ouale cu mixerul, pana se intaresc. Separat, se bate crema Philadelphia vreo 2 minute sau pana e moale si cremoasa. Se adauga galbenusurile, smantana si zaharul si se continua amestecarea pana se incorporeaza. Se toarna albusurile usor prin crema obtinuta.
3. Se inmoaie usor, pe rand, jumatate din piscoturi, unul o data, pe ambele parti in mixtura de cafea si se pun intr-o tava de 25x30 cm. (Piscoturile sa se imbibe cu cafea pe ambele parti, insa sa nu se inmoaie si sa se rupa.) (Daca vi se termina mixtura de cafea, mai faceti inca o tura, in functie de cate piscoturi mai aveti de inmuiat.) Se intinde peste ele jumatate din crema de branza. Se repeta cu piscoturile ramase terminand cu crema de branza. Se obtine asa: 1 strat de piscoturi, un strat de branza, un strat de piscoturi, un strat de branza. Se da la rece (camara sau frigider).
Se serveste pe farfurii de desert. Inainte de a se servi se pudreaza cu cocoa sau ciocolata rasa.
SNIKERS
6 albusuri se bat spuma tare cu 200g zahar, se adauga 100g nuca sau alune macinate(eu am facut doar cu alune de padure), apoi 4 linguri de faina,2 linguri gris si 1 praf de copt. Se pune blatul in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit( 350grade 20 min).
Crema: se caramelizeaza 8 linguri de zahar apoi se adauga 200g unt(margarina), apoi 6 galbenusuri frecate in prealabil cu 5 linguri de zahar si 100g nuca/alune macinate. Dupa ce se pune compozitia peste zaharul caramelizat si margarina se mai firbe 10-15 min la foc mic pana se ingroasa.
Peste blatul racit se toarna crema calduta nu fierbinte de pe foc si se presara nuca macinata.
pozaaici
de-ale gurii
Veronica, mama lui Stefan Peter 07.11.05
Raspunsuri
geba2001 spune:
Multumim ca ne impartasesti retetele, Hildegard.
Am deschis acum calc sa caut reteta de Tiramisu si am intrat, bineinteles, intai pe Desprecopii. Si bine am facut!
Am locuit doi ani in Tarna Mare, in judetul Satu Mare, si si acolo se faceau muuuulte feluri de prajituri aratoase si delicioase. Desi am plecat de acolo de 8 ani (ce repede au trecut...) si acum cand ma gandesc tot imi lasa gura apa... M-am bucurat sa gasesc retetele de prajitura Fanta si Televizor de care am mancat acolo si numai acolo...
Multumesc inca o data si abia astept sa vad ce urmeaza...
Geta C.
Balbina spune:
Veronica, felicitari pentru subiect! iti sugerez insistent sa personalizezi titlul ca sa fie gasit subiectul rapid si mai usor.
Si mai poti pune linkul spre poza la fiecare reteta, ca atunci cind citesti reteta si vezi poza, sa ai o dorinta nebuna de a merge imediat la bucatarie si de a prepara prajitura
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
Gabbriela spune:
multumim de retete, suna toate delicioase.. mai scrie mai scrie
Sanatate si numai bine
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.dotphoto.com/go.asp?l=gabbriela&p=gabbriela" target="_blank">1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato
Tine aripioara asta, voinice
Hildegard spune:
TORT DIPLOMAT I-luata de pe culinar
Ingrediente:
20 g gelatina
5 oua
capsuni -1/2 kg
1/2 l lapte
1 lingura faina
300 g zahar
400-500 g frisca HOPLA SAU HULALA
piscoturi (eu am folosit Savoiardi si mi-au intrat 300 g)
Gelatina se pune la inmuiat in jumatate cana lapte caldut( sa stea 30 min).
Galbenusurile se amesteca cu zaharul
Laptele cu galbenusurile si zaharul se pun la fiert
Se adauga 1 lingura faina
Se amesteca pana se ingroasa si se ia de pe foc.
Se pune in crema luata de pe foc gelatina.
Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand.
Batem frisca si albusurile spuma
Cand crema e rece se amesteca cu frisca si albusurile spuma.
Cum se procedeaza mai departe:
Piscoturile se scufunda intr-un suc(de ex. suc de ananas...sau suc prigat). Practic doar se intorc pe o parte si pe alta in suc, altfel se inmoaie prea tare. Se imbraca cu ele peretii cratitei.
Se aseaza pe fundul cratitei fructe (eu am pus capsuni) dupa imaginatia fiecaruia. Se toarna jumatate din crema si se mai pun fructe.Se pune si restul de crema si se aseaza piscoturile care vor fi "fundul" tortului. Se da la frigider. Se intoarce a doua zi.
A doua zi se ia un platou care sa fie suficient de mare cat sa stea bine tortul pe el si se aseaza deasupra cratitei. Am pus platoul pe fundul tortului.
Cu mainile tinand manerele cratitei si degetele mari tinand platoul, printr-o miscare brusca se rastoarna. Se ridica cratita.
Se inlatura celofanul.
bafta
de-ale gurii
Veronica, mama lui Stefan Peter 07.11.05
adi69 spune:
Brava!Brava! Brava!
Si asteptam si continuarea si poze,bineinteles..
O steluta de la mine!
Adriana
papa-bun
Hildegard spune:
Tort diplomat cu portocale
Blatul:
4 oua, 100g zahar, 1 plic zahar vanilat, 100 g faina, 1 lingura (lg) ulei
Se freaca galbenusurile cu 1/3 zahar si lg de ulei. Albusurile se bat spuma cu 2/3 zahar + zaharul vanilat. Se amesteca galbenusurile cu albusurile si apoi se adauga faina (in ploaie). Se unge tava si se baga la cuptor (eu fac la foc mic cca 30 min). Dupa racire se taie in 2 (sa obtii 2 blaturi mai subtiri).
Crema:
4 portocale (se poate si 3 portocale si 1 kiwi, sau banana sau toate 3); 6 oua, 1 budinca de vanilie, 40 g gelatina, 2 plicuri de frisca (si 2 pliculete intaritor de frisca); 300 ml lapte pt facut frisca (se poate si cu frisca facuta din smantana dar nu stiu cantitatea) si 500 ml lapte; 9 linguri de zahar.
Galbenusurile se freaca cu 6 linguri de zahar, apoi se adauga budinca (praful direct din plic). Se subtiaza cu 250 ml lapte. 250 ml lapte se pun pe fos si cand fierbe se adauga amestecul de galbenus cu budinca. Se tine pe fos pana se ingroasa putin (se amesteca in continuu sa nu se fiarba galbenusul). Se pune la racit (nu in frigi, ci sa ajunga la temperatura camerei). Se dizolva gelatina in apa calduta si se adauga peste amestecul anterior. Se bate frisca. Albusurile se bat cu 3 lg de zahar (eventual cu 1 zahar vanilat). Se amesteca cele 3 "chestii" cand s-a racit cat de cat amestecul cu budica.
Apoi intr-o cratia mai adanca (de diametrul celei in care s-a facut blatul) se pune o punga a.1 sa acopere fundul si marginile interne oalei. Portocalele se curata si se taie rondele. Se ormeaza punga cu ele (eventual cu kiwi sau banane). Se toarna jumatate din creme apoi se pune 1 blat, se toarna ce-a mai ramas din crema si deasupra se pune blatul 2. Se baga la frigi 12 h. Apoi se scoate si se rastoarna pe un platou.
IACA tort intreg si tort sectiune
de-ale gurii
Veronica, mama lui Stefan Peter 07.11.05
Hildegard spune:
Tort foarte bun (fara faina)
Ingrediente:
5 oua
200 g zahar ( 120g la blat si 80g la crema)
o jumatate lingurita esenta de migdale
40 g cacao
300 g frisca (150 g la crema si 150 la ornat)
250 g crema de branza
30 g ciocolata rasa
1 lingura lapte
esenta de vanilie
Se amesteca galbenusurile cu 60 g de zahar pana se dizolva zaharul
Se adauga cele 40 g de cacao.
Intre timp se bat albusurile spuma si se adauga 60 g zahar.
Se amesteca usor cele doua compozitii.
Se pune in tava pe hatie de copt unsa cu ulei si tapetata cu faina si se coace la foc mic. Se verifica cu o scobitoare cand e gata. Suprafata o sa ramana tot lipicioasa din cauza zaharului dar in interior o sa vedeti cand e coapta.
Dupa ce se raceste se taie in trei. Se desprinde foarte frumos de pe hartia de copt. Dar lucrati cu grija sa nu rupeti foile.
Cat timp prajitura e la cuptor pregatiti crema.
Se amesteca crema de branza cu cele 80 g zahar.
Apoi se adauga frisca ( 150 g)si ciocolata rasa. Se imparte crema in doua si se pune intre blaturi. Se orneza dupa imaginatie
pofta buna!
de-ale gurii
Veronica, mama lui Stefan Peter 07.11.05
danavasile spune:
Hildegard am vazut pozele ...si sunt tare curioasa cum se fac brownies cappuciono? daca poti sa scrii reteta.
Multumesc anticipat
Hildegard spune:
Dana, Brownies cappucino apartine Nataliei din "DEserturile Nataliei".Intri acolo si pe prima pagina gasesti reteta.
Uite si aci o pun:
Brownies Cappuccino
Este o prajitura extrem de rafinata, care va impresiona si pe cei mai pretentiosi musafiri. Desi prepararea ei dureaza ceva timp, nu este deloc complicata.
Pentru stratul de prajitura:
120 g ciocolata amaruie de calitate, rupta in bucatele
85 g unt, taiat bucatele
1 lingurita ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte
3/4 pah. zahar
1 fiola de esenta de vanilie
2 oua
1/2 pah. faina
un virf de cutit de sare
1/2 pah. de miez de nuca, taiat bucati nu prea mici
Pentru crema:
150 g crema de brinza Almette cu smintina (o cutie) sau Philadelphia
40 g unt moale
3/4 pah. zahar pudra, cernuta
1/2 fiola de vanilie
1/2 lingurita scortisoara
Pentru glazura de ciocolata:
80 g ciocolata amaruie de calitate
20 g unt
1/4 cana frisca lichida
2 lingurite ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte
Prepararea prajiturii:
Se infierbinta cuptorul la 180 Ñ, se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o forma patrata de 20cm x 20cm. (eu folosesc hirtia de copt)
Se topeste la foc mic ciocolata, untul si nessul dizolvat, pina cind compozitia devine omogena. Se lasa pina se face calduta, apoi se incorporeaza zaharul si vanilia. Se adauga pe rind ouale; se bate bine compozitia cu telul, pina devine lucioasa. Se cerne in ea faina si sarea, se amesteca ABIA ABIA si se adauga miezul de nuca.
Aluatul se intinde cu lingura in forma si se coace cam 25 min. Se poate verifica cu o scobitoare: daca se lipesc farimituri de ea, este gata. Se scoate din cuptor si se raceste complet.
Prepararea cremei:
Se bate cu mixerul crema de brinza cu untul, pina cind crema devine pufoasa. Se adauga zaharul pudra, vanilia si scortisoara si se mai bate citeva minute. Crema se unge in strat uniform pe suprafata prajiturii. Se pune la rece pentru 1-2 ore.
Prepararea glazurii:
Se topeste pe baie de apa ciocolata, untul, frisca si nessul dizolvat in apa, amestecind continuu, pina cind glazura devine omogena. Se raceste pina la temperatura camerei.
Se unge glazura uniform pe stratul de crema. Se acopera prajitura si se da la rece pentru minim 3 ore.
Se taie in 24 patrate si se scot din forma in stare rece.
Se servesc reci sau la temperatura camerei. Se pot pastra la frigider, intr-un singur strat, acoperite, pina la 5 zile.
de-ale gurii
Veronica, mama lui Stefan Peter 07.11.05
strumfi2004 spune:
Veronica, ai facut de curand "televizorul"? am observat ca e aceeasi reteta ca a mea, eu nu am mai facut-o de mult, mult timp. ii iesea asa de buna mamei...
edit: buna idee cu crema de branza la "fanta", eu o faceam doar cu budinca si frisca si blat pandispan, fara cacao, dar am s-o incerc si pe asta, suna bine.
Gratiela, mamica strumfilor Mariuca si Stefanut