Educatia copiilor - gradinita sau parintii?
Raspunsuri - Pagina 2
Iona spune:
Nu va suparati dar mi se pare ca discutia se poarta in abstract. Lucrurile ce tin de bun simt obligatoriu le invata acasa, dar, inclin sa cred ca sistemul "antrepenor general" este cel real. Deprinderile de bun simt le invata din comportarea parintilor nu din ceea ce-l "invata=explica" parintii, copilul isi copiaza parintii, mai ales parintele de sex opus- pana pe la varsta de 4 ani. Este greu pentru un copil pana pe la 6 ani (spun psihologii cam 5ani din ce am observat eu dar nu am experienta) sa faca deosebirea intre minciuna si adevar, ei fabuland adesea, deci trebuie analizat f bine daca un copil minte cu buna stiinta sau fabuleaza.
Parintii, marea majoritate lucreaza, nu au timpul fizic necesar oricata bunavointa ar exista sa se ocupe complet de hrana, curatenia si educatia copilului.
Apoi, un copil care are ca unic educator parintele (oricat de doct ar fi parintele) va avea o dezvoltare unilaterala si va privi totul prin prisma parintelui care, nu intotdeauna este obiectiv.
Un copil pentru a se dezvolta trebuie sa-si traiasca propriile experiente, prin observatie proprie, (nu inseamna sa cada ca sa simta durerea) iar parintele doar sa-l ghideze. Eu cred ca doar in felul acesta isi dezvolta copilul propria personalitate.
Apoi, parintii nu sunt hiper-oameni, avem si noi nervozitati, oboseli, tristeti si poate uneori este bine sa invete copiii si din starile acestea, dar nu intotdeauna.
Este un subiect f interesant, eu inca incerc sa gasesc cea mai buna metoda de educatie proprice copilului meu. Am avut perioade in care am si gresit si asta am vazut-o pe copil.
Stim ce credem noi ca este bine pentru copil dar nu intotdeauna abordam (eu cel putin) metoda corecta sau ceea ce credem noi chiar se potriveste personalitatii copilului.
In concluzie educatia copiilor:
- parinti 100% pentru ca eiu aleg gradinita
- gradinita
- colegi de gradinita
- prieteni
- bunici
- prietenii parintilor, bunicilor, rude
- strada (nu ignorati ceea ce vede si aude copilul plimbandu-se pe jos sau cu masina).
Inca ceva(poate sunt chitibusara) stim toti cum se mananca corect pestele cu cutitul de peste si cum se desfac scoicile ? Este un exemplu putin absurd, dar este legat de deprinderi pe care poate nici parintii nu le au si pentru altii sunt de bun simt