Castane Comestibile

Castane Comestibile | Autor: aniast72

Link direct la acest mesaj

bucatareselor,

Azi am primit un sac de castane comestibile si nu stiu cum sa le prepar. Imi aduc aminte ca am mancat castane coapte in jar dar nu am conditii sa le fac asa. Stiu ca se mai pot fierbe...
Intrebarea mea: Daca fac castane coapte la cuptor, trebuie sa le intep (crestez) inainte pe fiecare in parte? Sau daca le fierb, la fel...trebuie sa le crestez? In ambele variante, cam cat timp trebuie sa le las la cuptor sau sa le fierb?
Alte retete mai stiti?... in afara de piure de castane, care nu ne place.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Sigur tb sa le crestezi coaja in forma de cruce cu un cutit ascutit.

Se pot face intr-o tigaie veche sau o tava mai prapadita la cuptor. Tigaia originala are gauri pe fund. Seamana cu cele coapte care se vind pe strada . Deci crestate bine si asezate pe tava asta in asa fel sa nu se atinga intre ele. Sa le alegi de aceeasi marime .. Se mesteca , invirt din cind in cind sa se coaca pe toate partile.Miine iti zic mai multe ...
Poti sa le fierbi si sa le treci prin ciocolata .. sau sa faci risotto cu castane ..
Sa vedem ce retete primesti si miine iti mai traduc eu din italiana.




Cristina


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danelutza spune:

Eu le crestez, o mica incizie acolo, apoi ori le fierb, ori le pun la cuptor. Dar... am o gramada, asha ca... le crestez frumos si le pun in pungutze la congelator, voi papa si la iarna castane fierte

Daniela si micuta Isabella
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53616" target="_blank">Nasterea printesei noastre, poze in casuta galbena de sus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aniast72 spune:

crista-s, o sa mor pana maine...fac o experientza in seara asta cu vreo 50 de bucati si vad cum ies...dar nu am tigaie gaurita asa ca o sa pun o tava normala la cuptor. Astept retetele tale
Danielutza, asa ma gandeam si eu sa le fac, fie fierte fie la cuptor dar nu stiu cat sa le tin. Tu cat le tii in cuptor? Sa nu-mi spui "pana se coc" , da-mi si mie o limita de timp, cu aproximatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

uite aici
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=5314
poza cum sa le tai si cum se prajesc .. cu tigaia aia ( e in poza si ea) se pun pe flacara de la aragaz... daca nu ai tigaia pune la cuptor... vezi ca se distruge tava .. foloseste si tu una mai naspa.

Se tin pe foc pina se coc.. aniast o sa mor de rissa nu ma certi.. pe bune nu stiu cit si nu scrie nicaieri . Dar pt ca tb sa le invirti mereu ca sa se coaac pe toate partile o sa vezi cind sunt gata , sunt moi .
gata am gasit la cuptor la 2oo °C PT 40-45 minute, dupa 35 minute le verifici ca poate sunt deja coapte, depinde de marime.

cica sfat:cu vreo citeva minute inainte sa le scoti din tava le stropesti cu vin rsosu si le mai alsi un pic apoi cind sunt gata se scot din tigaie, tava si se pun in pungi de hirtie , se string la gura si se acopera punga cu o cirpa ..

fetelor .. cica NU CUPTOR VENTILAT ca le usuca .. deci in cuptor normal , daca aveti aragaz modern si cuptor ventilat sa puneti un vas mic cu apa in partea de jos a cuptorului ( atentie sa aiba mereu apa in el ca se arde !!! )





Cristina


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aniast72 spune:

Ia uite cum se taieee... Eu cand am mai avut tentative de coacere ale castanelor, intotdeauna le-am taiat invers, de-a lungul nu de-a latul
Acu...eu ce sa zic: Am cuptor modern cu ventilatie, asa ca o sa-mi schimb cuptorul... Nu, o sa pun un vas cu apa dedesubt. Tava din aia simpatica nu am dar daca as sti de unde sa-mi iau, mi-as cumpara cu siguranta. Deci de-asta mi se uscau mie rau castanele...
Gata, fug sa ma apuc de crestat ca salivez deja.

Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Am mai citit alta smecherie, cred ca merge ie la cuptorul cu vetilatie: peste tava cu castae se pune o bucata de hirtie ( ei zic din aia groasa de la sacul de zahar ... eu haar -am cum erau sacii de zahar in Italia pe vremea copilariei doamnei care a scris reteta asa ca foloseste hirtia de cuptor insa 2 foi.. uda si apoi stoarsa bine se pune peste castane... cind se usuca se mai uda si se staorace ... atentie sa nu ia foc - cu un cuptor ventilat nu prea are de ce sa ia foc .. dar paza buna trece primejdia rea)

Acum ca sigur v-au mai ramas castane ... si alte retete:

Castane glasate:

Castanele coapte, se curatat de coaja , se aleg sa fie intregi si se infig intr-un bat de frigaruie cite 8 sau 9 . Se introduc in sirop fierbinte facut din 250 gr de zahar si un pahar de apa. Se lasa in sirop pt 5’, se scot din sirop si se lasa sa se scurga si sa se raceasca ...

Castane fierte(reteta baza):

Oparite citeva minute si apoi curatate de coaja maro si de cea subtirica de dedesubt. Se fierb in apa cu putina sare aromata cu o frunza de dafin cca 20’.

Castane caramelate:

Oparite cca 5 min si apoi curatate de coaja se pun la fiert in putin apa cu 1 lingurita de zahar si 1 picatura de tuica/coniac . Se fierb pina se inmoaie .. si se folosesc ca si garnitura la carne de vinat ( de preferat).

Risotto de castane:

Intr-o craticioara se prajeste untul (30-50 g) si ceapa tocata marunt pina cind e transparenta;se adauga orezul (300 g pt 4 persoane) si se coace pina absoarbe lichidul lasat de ceapa prajita in unt; acum adaugi 50-75 ml de coniac si lasi sa se evapore; se adauga 300 g de castane oparite 5 min si apoi curatate de coaja si taiate in bucati mari 3-4 ; sare, piper si supa de carne ( se adauga pe rind cite un polonic di supa fierbinte pe rind, cid scade lichidul se adauga altul si tot asa pina cind orezul e fiert ( inn general cca 17 minute) ; se serveste cald ca felul 1 aromat cu maghiran . Se poate renunta la coniac ..sau chiar inlocui cu putin lapte ...

Supa de castane( reteta antica traditionala ):

Se fierb 500 g de castane si apoi se curata , se pun intr-o oala cu o ceapa mica taiata felii, 80 g de prosciutto crudo ( se poate folosi bacon su ce are omul prin frigider sau ce gaseste la magazinul din colt) taiat cubulete, cu 2 frunze de dafin, se sareaza si se fierbe pina cind se inmoaie , se scurg recuperind supa/apa in care auu fiert. Se strivesc jumatate din castane si se adauga in oala cu apa in care au fiert si restul de castane intregi. Se mai adauga 1 litru de supa de vita si se fierbe 15’-20’ se adauga la sfirsit 100 ml (jumatate de pahar) de smintina proaspata 8 atentie ca smintina aici nu e acra ca la noi ci dulce ... ). Se serveste supa cu piine prajita ( crutoane) unsa cu unt .


Alta supa de castane:
50-60 castane coapte pe jar ( cuptor/tigaie cu gauri) si curatate bine se fierb in supa de carne. Se scot din supa si separat se strivesc /paseaza bine . Se adauga 2 galbenusuri de oua si patrunjel si se amesteca bine . Se rastoarna iar in supa in care au fiert ( sau torni supa peste pasta asta .. ca sa nu fie prea mult lichid, deci numai cite nevoie sa iasa o supa crema )si se serveste calda.

Varianta: se toaca marunt o ceapa, 50 g tulpina de telina , 70 g prosciutto crudo, 50 g de slanina (in locul prosciutto si slanina se poate folosi bacon, piept ardelenesc ) si se amesteca in tigaie pe foc impreuna cu 50 g unt. Se adauga 800 g di crema de castane( gata fierte , curatate si strivite) sau numai fierte, curatate si taiate marunt se adauga un pahar de vin rosu si se coace 5’ apoi se adauga 1 l de supa de legume si se mai coace cca 1 ora. Se sereveste calda.




crema de castane:

Se fierb 2 kg de castane in apa sarata si aromata cu dafin. Se curata si se strivesc mai grosolan , se pun pe foc impreuna cu 1/2 l de lapte , 200 gr zahar, 1 lingurita de cacao amara si se amesteca bine. Se tin pe foc pina pierde din lichid ( cind e o crema compacta ) se da de pe foc si se adauga vanilie si 1 lingurita de coniac . Se rastoarna crema pe platou si se orneaza cu frisca .


Piure de castane ( reteta de garnitura):

castanele fierte in apa sarata cu o frunza de dafin, se curata de coaja si se paseaza. Se adauga putina supa , sare, piper patrunjel, lamiie, unt .


Bombonele in ciocolata:

La 300 g de piure de castane se adauga un pic de lapte , rom, 100 gr zahar pudra ( ala cumparat pudra nu macinat acasa) si zahar vanilat se amesteca bine totul pe foc pina scade lichidul si se lasa sa se raceasca.Se fac bombonele rotunde din compozitia obtinuta care se trec prin ciocolata rasa si se lasa pt citeva minute la gura cuptorului ca ciocolata sa se topeasca usor si se se "lipeasca " bine .
varianta : in piureul de castane se adauga: unt, zahar, zahar vanilt, rom . Se fac bile care se trec prin ciocolata rasa si se servesc asa...

Alte bombonele :

Piureul de castane ( 700 gr) se amesteca cu 50 gr zahar, 50 gr unt, 2 linguri rom/visinata/Kirsh , 100 gr nuci macinate /migdale /alune, 50 gr cacao amara. Se tine deoparte alta cacao pt ornat. Se fac bile care se trec prin cacao sis e aseaza in hirtiute de bombonele . Se poate presara putin zahar pudra deasupra ..

Desert de castane cu ciocolata :

Se topeste in putina apa 100 gr zahar si 100 gr ciocolata , la bain marie , se obtine o pasta omogena . Se adauga 2 kg de piure de castane , rom , vanilie, si se trece prin strecuratoare ca sa iasa o crema fina . Se aseza in cupe/castroane si se orneaza cu frisca.

Desert de castane si piscoturi ( savoiardi):

150 gr zahar si 150 gr unt + 1 kg de piure de castane si zahar vanilat se amesteca bine. Separat intr.un vas se tapeteaza peretii si fundul cu savoiardi , se stropesc cu sirop ( apa cu zahar aromata cu vanilie) si se umple cu crema de castane obtinuta .. se acopera cu restul de savoiardi

Cristina


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aniast72 spune:

Am copt castane aseara... numa' la mirosul lor. Au iesit bune...doar ca marea majoritate erau mucegaite - adica...din 50 doar 7 - 8 au fost bune complet, restul cu puncte de mucegai. Am ales si eu din ele ce am putut, mi-am facut pofta dar ma oftic ca in comertzul romanesc gasesc asa ceva... (le-am luat din Metro si sunt italiene)
crista-s, mercic de retete, le voi folosi cu sigurantza la urmatoarea sarja de castane cumparate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Poate le gasesti data viitoare uscate si curate de coaja si le cumperi asa ... Eu recunosc ca nu am mincat decit coapte pe jar cumparate de pe strada ca imi era frica sa le cumpar crude ( n-am tigaie .. ) insa acum ca am cautat retete mi.a venit si mie pofta ... cred ca o sa imi cumpar si eu si ma voi risca la o reteta .

Eu le-as prefera sarate, garnitura la friptura de porc ( adica oparite , curatate si apoi puse in zeama /marinatura de la friptura la cuptor).


Cristina


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mazzel spune:

quote:
Originally posted by aniast72

Am copt castane aseara... numa' la mirosul lor. Au iesit bune...doar ca marea majoritate erau mucegaite - adica...din 50 doar 7 - 8 au fost bune complet, restul cu puncte de mucegai. Am ales si eu din ele ce am putut, mi-am facut pofta dar ma oftic ca in comertzul romanesc gasesc asa ceva... (le-am luat din Metro si sunt italiene)
crista-s, mercic de retete, le voi folosi cu sigurantza la urmatoarea sarja de castane cumparate.



eu in fiecare an cumparam castane din piatza,la sac, erau toate bune.
procedeul este f simplu, se cresteaza cu cutitul, se pun in tava la cuptor sau e plita.
daca cumperi din piatza ai sanse mai mari sa fie mai bune decat in magazine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aniast72 spune:

quote:

eu in fiecare an cumparam castane din piatza,la sac, erau toate bune.
procedeul este f simplu, se cresteaza cu cutitul, se pun in tava la cuptor sau e plita.
daca cumperi din piatza ai sanse mai mari sa fie mai bune decat in magazine.



mazzel, ce mi-as dori si eu sa gasesc la piata...dar la ploiesti nu exista asa ceva. Tu din ce oras esti de gasesti? Eu nu cred ca m-as risca sa cumpar castane din piata din Ploiesti si sa-ti spun de ce: Noi avem renumitul "bulevard al castanilor" si mi-e teama ca mintea romanului inventiv sa nu cumva sa gandeasca sa le comercializeze pe cele cazute...

Mergi la inceput