Bone - intrebari, sfaturi, schimb de experienta

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

aurelia, si eu as vrea s-o dau pe cea "mare" la gradinita, macar 4 ore sa se obisnuiasca in colectivitate. Am scapat de pampers, mananca singura, vorbeste bine, te-ntelegi cu ea aproape perfect, deci in mod normal n-as avea probleme sa mi-o accepte. Dar nu stiu daca imi pot permite si gradinita si bona, doar sa o dau la o gradinita de stat (unde e mai greu ca n-are 3 ani inca).
Sotul e cu mine, dar il simt ca nu-mi da dreptate. Bona actuala o avem de anul trecut din februarie. Are marele avantaj ca sta in blocul de vis-a-vis (intamplare, pentru ca noi ne-am mutat de 2 luni aici) si putem apela la ea aproape oricand, chiar si-n week-end daca e acasa. Insa vine si reversul medaliei, pentru ca o tinem destul de mult (in medie cam 10-11 ore pe zi) are posibilitatea ca la pranz sa mearga la ea acasa cu fetele sa le culce la ea ca sa-si poata face treburile pe care nu mai apuca din cauza programului.
Adica sa ma ierte, unde crede ea ca mai gaseste serviciu la 50m distanta de casa, posibilitatea sa-si rezolve treburile in timpul programului si salariu de 9-10 milioane pe luna?? Ca sa nu mai zic ca de multe ori mai are si unul din nepotei dupa ea (atunci cand e vacanta sau e gradinita inchisa - gen zilele francofoniei), nepotel care e intr-adevar unul din cei mai buni prieteni ai fetei mele (asta-i si motivul pentru care accept, se joaca impreuna si Malina e innebunita dupa el).
Asta in conditiile in care nu are nimic senzational (e o femeie simpla), nu stie limbi straine, n-are studii superioare sau experienta pedagogica, singura "Experienta" sunt cei 2 nepoti pe care i-a crescut, (si copii, dar asta se intampla acum 20-30 de ani), n-are nimic sa impresioneze!

Hai ca mi-am spus toate off-urile! Dar ma exaspereaza, cand o aud ca se plange (la altii) ca o platim "foarte prost"!

cristina, m-am uitat pe site-ul celor de la acorns, la un calcul simplu ar insemna cam 700 EUR pe luna pentru amandoua, e muuuult peste bugetul meu din pacate!

Mickyyy si cele 2 fete cucuiete: Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004) Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYADA spune:

Mickyyy,

Eu i-am dat bonei mele a doua sansa acum 3 ani doar pentru ca la interviurile organizate nu am gasit pe altcineva mai bun...chestie de sansa, de timing, ma gandesc.

Daca gaseam acum 3 ani schimbam. Comunicarea mea cu bona e la fel de dificila si la 5 ani de cand colaboram, insa isi indeplineste majoritatea sarcinilor pe care i le cer, nu face lucruri la care tin (gen scos copilul afara, la aer, in parcul din fata blocului) insa face alte lucruri utile (gen curat sau cumaparaturi). Situatii asemanatoare, cu mici diferente insa.

Nu ai cum sa ai o saptamana libera pt bona actuala si una de proba pt cea noua? Inventezi un pretext. E bine ca fetele tale au reactionat ok, insa nu poti sti cum se acomodeaza bona noua cu prog lung. Nu multe femei accepta...sau zic da la interviu si in practica e greu si se frustreaza. Bona mea avea momente in care imi spunea ca la 10 ore, uneori 11 pe zi nu mai ajungea sa aiba timp pt ea, casa ei, copilul ei. Si avea dreptate. Si am lasat-o sa il ia pe copil la ea acasa in zilele cand veneam tarziu de la serviciu. asa s-a mai calmat.

Si a mea nu se plange de bani, alta diferenta. Aici as gandi exact ca si tine. Greu vei gasi pe cineva vizavi de bloc, insa ea si mai greu...

Personal mi-ar fi frica sa schimb fara o perioada de proba pt cea noua, insa fara ca cea veche sa stie.

Mergi la inceput

Lyada, ideea cu perioada de proba pentru cealalta fara a renunta la prima e foarte buna, dar mi-e imposibil s-o pun in practica .
Chiar daca as gasi un pretext sa-i dau liber bonei actuale o perioada, sta in blocul de vis-a-vis si automat va vedea ca fetele mele ies cu altcineva la plimbare. Gura lumi-i sloboda rau tare, ea sta de zeci de ani in acelasi loc, imi cunoaste si mie vecinii din bloc (pe cei vechi), direct sau indirect afla din prima zi! Plus ca daca nu va merge si voi reveni la ea, cu siguranta cea mare ii va povesti ca a avut o alta "mamaie" o perioada. Asa ca nu pot s-o fac fara stirea ei, din pacate.
Sa inventez vreo matusa ceva.....cam greu, le stie pe toate, si am mai avut si alta data rude in vizita si n-am renuntat la ea. Poate daca aveti voi alta idee despre cum s-o testez pe a doua fara sa-i dau papucii definitiv la prima.....eu sunt deschisa la sugestii.

oricum in seara asta voi avea discutia decisiva cu actuala bona. O sa i le pun pe tava pe toate cele care nu-mi plac la ea, sa vedem cum va reactiona. Asa ca nu e exclus sa-i dau papucii din seara asta, daca ma enervez prea tare. Eu sunt buna buna pana la un punct, cand ajungi sa ma calci pe coada rau de tot, atunci sa te tii! Sunt impulsiva si daca mi s-a pus pata, greu mi-o mai scoate cineva.
Va povestesc maine cum a decurs discutia cu bona....in caz ca va fi ceva demn de comentat.

Mickyyy si cele 2 fete cucuiete: Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004) Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)

Mergi la inceput

neata.

revin pe baricade cu o intrebare simpla: cum se concediaza o bona? Nu ma refer la partea "tehnica", pa la revedere, uite banii pe perioada cat ai lucrat si de maine esti libera. Ci ma refer la abordarea in sine a problemei, ii dati explicatii, stati la negocieri cu ea, cum faceti sa ramaneti in relatii ok cu ea dupa?

Si-acum sa va povestesc ce-a fost aseara, poate imi dati voi mai multe sfaturi. Am rugat-o pe bona sa-mi povesteasca ce s-a intamplat cand a venit doamna la menaj (timp de o saptamna ea nu a deschis nici macar odata discutia asta, desi e clar ca au fost tensiuni atunci intre ele). Si-mi spune ca nu s-a intamplat nimic, doar ca n-a auzit cand a sunat la usa (mai mult de jumatate de ora a sunat si-a batut femeia aia, au auzit si-au iesit vecinii din bloc numai bona mea nu, si mai si stia ca trebuie sa vina). Hmm...ok zic, n-ati auzit, atunci de ce i-ati spus ca nu stiati ca vine si nu i-am lasat nimic. La care ea incepe sa tipe ca vai ce mincinoasa, cum a putut sa imi debiteze mie asemenea tampenii, ca ea i-a spus din primul moment ca o asteptam si ca i-am lasat plicul unde il puneam de obicei. Apoi o intreb de ce n-a lasat-o sa faca curat pestetot pe unde trebuia. Iar tipete si iar jugniri la adresa celeilalte ca nu e adevarat, ca ea n-a zis niciodata asta, ca din contra, a ajutat-o si cum isi permite sa ma minta aia pe mine in halul asta. Repet, toata discutia a fost o criza de istericale a bonei, in care in afara de tipete printre care imi explica ca aia era o mincinoasa ordinara si sa vezi ce-i face ea cand o veni data viitoare ca-si perminte sa ma minta in halul asta, in rest n-am aflat nimic. O las sa tipe, ajungem la faza plecatului. Menajera s-a plans ca a dat-o afara din casa la ora 2 ca trebuia sa iasa cu fetele la plimbare fix atunci (zicea chiar ca s-a imbracat pe hol ca n-a mai avut rabdare bona s-o astepte). Bona iar sare de fun in sus, ca vezi doamne aiai trebuia sa-si plimbe nepotelul la pranz si-a vrut sa plece mai repede, si de fapt bona s-a oferit sa faca in locul ei curat pe unde n-a mai apucat (respectiv vasele in bucatarie) ca o favoare facuta celeilalte, ca vezi doamne asa e ea, femeie buna. Precizez ca seara era plina ochi chiuveta de vase, nu le spalase nici una din ele!!!!
Eu una raman la parerea mea, doamna care face menajul chit ca o cunosc de putin timp, n-avea nici un interes sa minta toate chestiile alea (in conditiile in care eu nu i-am reprosat nimic despre cum a facut curat, sa zici ca se scuza, din contra, a fost totul ok) pe cand bona avea tot interesul din lume, sa ia ea banii celelilalte.

Ma rog, asta a fost chestia care a pus capac, pentru ca adunate cap la cap, au fost multe si marunte de-a lungul timpului care mi-au creat impresia proasta despre bona pe care o am acum.
Ideea e ca barbata-meu in continuare vrea sa-i mai dam o sansa (el oricum crede mai mult varianta bonei, care daca n-ar fi avut faza cu 45 de minute stat la usa, as fi incercat s-o cred si eu, dar pentru asta chiar n-am nici o explicatie) dar exasperat de sacaielile mele a zis ca ok, facem cum vrei tu, te sustin indiferent de decizie, dar nu cred ca e decizia buna. Ori eu am ajuns in stadiul in care nu o mai suport deloc pe bona, plus ca doamna care am vazut-o ieri mi s-a parut mult mai ok.

Si acum revenim la intrebare, cum o dau afara? ca n-am nici un chef sa ma tiganesc cu ea, sa-i spun ce cred eu si ea sa-nceapa sa se justifice pe tema asta la infinit. Vreau s-o dau afara si punct. pentru ca am impresia ca sunt luata de proasta, si deja nu mai suport. Incepand de la bani si terminand cu facutul regulilor la mine in casa. Ca sa nu mai zic ca de ceva vreme fetele cam bazaie dimineata ca nu vor cu "mamaie" si sa nu plece mami la serviciu. Eu am pus-o pe seama "atasamentului" matern, dar parca parca puse cap la cap incep sa-mi pun si alte probleme. Daca a avut asemenea comportament isteric cu mine aseara cine stie cum s-o comporta cu fetele? Sau poate ca nu cu ele, dar le ia acasa, si mai trage o cearta cu barbatu de genul discutiei de aseara, pai ce exemplu e ea pentru copii mei???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Preda spune:

Gradinita/
bona

Din experienta, cu o bona faci foarte foarte multe compromisuri si tolerezi multe multe multe.. Depinde care este limita de suportabilitate pe care ai stabilit-o tu ... pentru tine, mamico. Tu esti prima persoana care simte cel mai bine ce este bine si ce nu pentru fete si pentru pacea si linistea din casa.
Daca aveti opinii diferite tu si sotul tau, este semn ca trebuie sa faci ceva. In orice familie exista discutii, dar daca subiectul bona este pe tapet des, atunci schimb-o. Nu cred ca este normal, dupa 10 ore de munca sa mai ai si de discutat acasa problema bonei...
Sunt gradinite particulare in Bucuresti care primesc si copilasi mici mici. Preturile sunt destul de mari dar....... castigul este net mai mare: copilasul invata ce trebuie sa invete la varsta lui, nu mai ai nervi tociti cu discutii despre ca a facut/nu a facut bona si ce mai vrea ea.
Eu una am respirat usurata cand am dus copilul la gradi (1 an si 10 luni). Aveam impresia inainte de gradi ca este inhibat si ca nu este stimulat indeajuns sa asimileze/dezvolte potentialul cu care l-a dotat mama natura. Dupa prima luna progresele au fost vizibile si ma felicit ca am luat decizia de a alege gradinita in locul bonei.
Sigur sunt probleme de genul: ce faci la sfarsit de saptamana daca apare ceva?, ce faci daca trebuie sa pleci in deplasare?, sau la cumparaturi, sau daca se imbolnaveste, sau in vacanta. Sigur vei gasi o solutie.
Mikky bona ta cum lucreaza cu fetele, pentru ca pentru fiecare dintre ele trebuie alt gen de informatie. La trei ani facem multe lucruri decupam, coloram etc., analizam norisori si de ce bate vantul, iar la 1 an si trei luni dezvoltam vocabular, invatam sa mergem si multe altele.

Despre bolile din gradinita toata lumea stie ca primul an este mai greu, dar noi toti parintii trecem prin asta. Castigul este oricum imens in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala/fizica a copilului daca merge in colectivitate si daca cu el lucreaza o persoana de "meserie" si ii ofera informatia pe care trebuie sa o primeasca la varsta lui.

Eu as cauta gradinita pentru ambele fetite.

Succes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aurelia1278 spune:

Nu prea vad cum poti ramane in relatii cu adevarat bune cu ea. Oricat de politicos ai concedia-o, tot le va spiona pe fetite cat e ziulica de lunga, poate chiar se va duce dupa noua bona si ii va face capul mare, in mod sigur va spune tot felul de barfe si minciuni tuturor cunoscutilor ei din blocul ei si al vostru.

Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=85226" target="_blank"> un baietel diabetic

Mergi la inceput

La cat sunt de norocoasa....am pierdut bona gasita ieri .
A primit aseara da-ul de la alta familie si nu mai poate sa-i incurce.....daca as fi sunat-o ieri seara acum era la mine!!!!

Asa ca mai amanam cu concedierea....pana gasim bona!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andre_ea spune:

quote:
Originally posted by Mickyyy

La cat sunt de norocoasa....am pierdut bona gasita ieri .
A primit aseara da-ul de la alta familie si nu mai poate sa-i incurce.....daca as fi sunat-o ieri seara acum era la mine!!!!

Asa ca mai amanam cu concedierea....pana gasim bona!!

Off, ce ghinion!
Oricum persevereaza. Bona actuala nu-i de pastrat.

Andreea, mami de Shurubar - 10.08.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mihaelutat spune:

Dragele mele sa va spun experienta mea cu bona.
De la inceput recunosc ca am avut noroc.
Eu am gasit-o pe bona lui Mihai prin agentie. Asta cand el avea 2 luni. Initial a venit 4 ore pe zi si mai mult ma ajuta la menaj si cand mai aveam eu ceva treaba statea cu el. De la Agentie a venit cu setul de analiza complet, nu doar o adev. de la medicul de familie, cu o evaluare psihologica facuta, patrona agentiei fiind psiholog de meserie,si cu salariul negociat de patroana agentiei, in speta 5 mil. pe 8 ore.Interviul a avut loc la sediul agentiei, nu acasa la mine. Desigur ca la interviu au fost fel si fel de nebune, dar in general corespundeau cerintelor mele.
Am facut diversificarea copilului impreuna si am trecut prin majoritatea problemelor impreuna. Pe cale de consecinta copilul este mai atasat de ea decat de bunicile lui pe care le vede rar.
Nu face menaj decat ii spala lucrurile si le calca si ii face mancare. Din initiativa proprie mai fece cate ceva gen vase, rufe de ale noastre etc.
De cand m-am intors la serv. i-am marit la 6 mil. pentru 8h.1/2.
In general sunt multumita de ea. Ca tot omul mai are lucruri care ma enerveaz, dar copilul meu este foarte incantat cand o vede si deci trec peste ele.
De la inceput i-am pus in vedere ca in ceea ce priveste copilul eu decid iar ea executa fara drept de apel. Nu a facut niciodata altfel.
Cam asta este experienta mea cu bona. Sper ca acum ca am laudat-o sa nu o ia razna.
Cu drag, Mihaela

Mergi la inceput