Tocmai vin de la filmul aparut de curand pe marile ecrane: "Le Parfum"- Istoria unui ucigas, realizat de Tom Tykwer.
Un film tulburator, din punct de vedere estetic mai ales. Un film care m-a emotionat mai mult decat pot spune in cuvinte.
Realizatorul a reusit sa puna in scena o carte ce parea imposibil de adaptat.
Combinatia tuturor elementelor estetice alaturi de o muzica divina (la care realizatorul a contribuit in egala masura) ne duc cu toate in miezul povestii cu o maiestrie demna de marii cineasti.
Puteam aproape sa resimtim trairile si uimirea lui Grenouille, spectatorul devine cu adevarat partas alaturi de personajul principal in vreme ce face cunostinta cu lumea inconjuratoare folosindu-se doar de odoratul sau, iesit din comun.
Culorile, jocul cu lumina si intunericul, imaginile adesea insuportabile, prezentarea Parisului asa cum era odinioara -cu mirosurile sale pestilentiale , murdar si plin de forfota... Peisajele care iti taie rasuflarea uneori. Combinatia justa intre imaginile prezentand saracia si promiscuitatea populatiei precum si cele lustruite, luminoase ale aristocratilor te face sa treci prin tot felul de senzatii.
Un film ce merita vazut, savurat pana la capat chiar daca sfarsitul este un pic in dezacord cu genialitatea filmului .
Cum am citit de curand (din pura intamplare) cartea, imi dau seama ca Tom Tykwer a imaginat aceasta scena de orgie colectiva pentru a ne reda mai intens dorinta sfasietoare a lui Grenouille de a fi iubit,de a exista, precum si geniul parfumului inventat de el.
Creatia sa era atat de perfecta, atat de pura in esenta sa si atat de imposibil de imaginat in realitate, incat produce un soi de nebunie colectiva . Frumusetea absoluta,puritatea -atat de rare, -au un parfum anume ce imbata toate simturile, adormind orice ratiune, stergand pana si ura cea mai aprinsa. Elixirul dragostei...
In fine, ma opresc aici, cuvintele mele sunt prea sarace pentru a prinde un fir cat de subtire din tesatura magica a acestui film. Afara de ce am incercat sa descriu mai sus, veti descoperi un parfum divin ale caror ingrediente va las sa le descoperiti voi insiva!
Raspunsuri
Oana MC spune:
m-ai facut curioasa cu descrierea filmului lui Tykwer. Am vazut 3 filme de-ale lui si mi-au placut mult mult de tot. trebuie sa-l vad si pe asta. revin la subiect dupa ce il vad.
Oana si Matei (25 februarie 2004)
crini spune:
Vorbesti de cartea lui Suskind? Am primit-o de curand si o pusesem in lista lecturilor, dar nu stiam ca vorbeste de un ucigas. Hmmm