Scarlatina?!

Acum o saptamana lui Alex ( 6 ani si 3 luni) i-a aparut pe piept o zona cu bubite foarte, foarte mici, practic o zona iritata...asa a venit de la gradinita..nu am luat in seama prea tare, gandindu-ma ca este pur si simplu o iritatie de la scarpinat, transpiratie, tinand cont ca in ziua aceea transpirase foarte mult dupa un joc de fotbal...asa...A doua zi insa ne-am "trezit" ca are si dupa urechi si pe fata si un pic pe umeri, bubite marunte, ca "pielea de gaina", si atunci m-am alarmat, i-am dat Ketof si l-am dat cu mixtura mentolata, si am chemat doctorita de familie sa-l vada. A venit, l-a consultat si ne-a zis ca ori e rubeola, dar (!!!) nu are ganglionii retro auriculari inflamati, si nici altii de prin zona gatului, asa cum este specific rubeolei...s-a uitat in gat, era un pic de rosu...si pe baza asta ne-a pus diagnosticul de scarlatina. Nu va spun ca am disperat instantaneu..ne-a dat tratament 7 zile cu Klacid si altele.
Neimpacata si speriata am luat copilul si am mers la Spitalul de Contagioase, unde dupa un consult, a ridicat din umeri nepasatoare si ne-a zis..."mda...ori scarlatina ori intoxicatie la vreun aliment..mergeti pe tratamentul prescris ca e foarte bun"...ok...A doua zi i-am facut copuilului cu de la mine putere exudat faringian si ASLO, care culmea, mi-au iesit normale, deci nici urma de streptococ...si bucitele aproape nu mai erau...am continuat si i-am dat tot tratamentul, l-a terminat, acum intreb...ce fac? a fost sau nu scarlatina? Pentru ca daca a fost, trebuie sa ii fac 3 Moldamin, daca nu, nu...doctorita de la contagioase zice ca nu a fost probabail, dar eu nu am chef sa ma joc cu asa ceva...ce sa fac?
Raspunsuri

Cristina_C spune:
Daca n-a iesit streptococ la exudat inseamna ca n-a fost scarlatina - cred eu.
Dar ce doctori, sa-l suspecteze de scarlatina si sa nu recomande exudatul!
Cum s-a mai manifestat? A avut febra (stiu ca se face la scarlatina). Si limba ar fi trebuit sa aiba un aspect specific ("de zmeura")
Robert n-a avut scarlatina, dar la gradinita mai apar cazuri si-am mai citit despre asta.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...

Inex spune:
Daca exudatul a fost facut in timpul tratamentului cu antibiotic s-ar putea ca rezultatul sa nu fie cel real.Eu stiu ca atat exudatul cat si analiza urinei trebuie facute la cel putin 3 zile dupa intreruperea tratamentului cu antibiotic sau bineinteles daca se poate, inaintea administrarii lui.

pisi_ella spune:
N-a fost scarlatina. Boala asta debuteaza cu febra mare, cu durere mare in gat, vreo 2 zile, deci ai fi observat! Si numai dup'aia apare eruptia. Eu am avut scarlatina in clasa a 4-a si tin minte si acum in ce hal ma durea gatul si ce groaznic ma simteam, cu febra aia! La inceput maica-mea a crezut ca-i vorba de o raceala mai urata, dar cand au aparut bubitele si a venit si dr...ne-a zis clar ca aveam scarlatina. Si da, tin minte ca am facut si Moldamin_Ella,
Emma &
Matei
Povestea nasterii lui Matei ;)
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58237
Deschide bratele spre schimbare, dar nu-ti pierde din valorile tale.

axxa spune:
Am recoltat exudatul a doua zi dupa ce i-au dat tratamentul, dar inainte de a-l incepe, deci am asteptat o noapte cu antibioticul pentru a-i recolta analizele, deci rezultatul e relevant...Febra nu a avut, si limba stiam si eu ca trebuie sa fie zmeurie, apoi albicioasa cu margini nu mai stiu cum..dar la el a fost normala. Cred ca am sa merg maine la doctorul de contagioase, sa il intreb cand ii pot reface analizele, astfel incat sa nu mai fie marcate de antibiotic, apoi sa vad ce imi zice...

pisi_ella spune:
A, da! Uite, uitasem. Aspectul limbii e f important!
Cu siguranta, n-a fost scarlatina!
Multa sanatate!_Ella,
Emma &
Matei
Povestea nasterii lui Matei ;)
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58237
Deschide bratele spre schimbare, dar nu-ti pierde din valorile tale.

raresionut spune:
De mentionat este caci scarlatina netrata corect poate avea efecte secundare si dupa ani( este si cazul meu, cand la 6 ani am facut o scarlatina, tratata la domiciliu cu antibiotice, probabil ca a fost insuficient, pentru ca dupa 5 ani, dupa acea boala sa fac o glomerulonefrita de toata frumusetea, care a fost trata in decurs de vreo 7-8 ani).
Poti sa mergi sa faci niste analize specifice si sa discuti cu un medic " serios", problema respectiva.
Va pup si multa sanatate.
Alina si printul Rares
Pozele noastre

Mirunaa spune:
Si Ioana mea a avut o scarlatina atipica.A facut febra, dar nu prea mare, asa cum e la scarlatina.A avut bubite dar nu prea multe.M-am dus cu ea la medicul ei chiar mi-a zis ca crede ca are scarlatina dar nu stie sigur.M-am dus cu ea la spital si doctorita de acolo mi-a zis ca si ea crede ca are scarlatina dar nu sigur.Ca sa nu fie probleme mi-a recomandat si tratament pentru rosu in gat( pe care nu-l avea) si pentru eventuale complicatii pe care le-ar presupune scarlatina.Nu mai stiu exact ce i-am dat( sunt ani de atunci).
De ce zic totusi ca a fost scarlatina, pentru ca la sfarsitul bolii i-am luat randuri de piele dupa talpi si dupa palme...Si asta este specific scarlatinei....
Toate cele bune!

Cristina_C spune:
Dar e posibil ca la scarlatina "atipica" sa nu iasa streptococ la exudat?
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...

gabrielle74 spune:
te contrazic putin ,sper sa nu te superi.exudatul faringian ca si urocultura,trebuiesc facute ori inaintea tratamentului ,ori dupa intreruperea lui cam la 7 zile,altfel iese steril.
eu i-am facut exudatul la globului si nu i-a iesit nimic ,pt ca la ei nu iesea nus tiu dc dar mirarea e ca nici nu spun .atunci ia-m facut la sanepidul sect 3 si acolo i-a iesit streptococ hemolitic beta A.
Spre deosebire de celelalte boli ,scarlatina ,se interneaza obligatoriu.in spital se fac investigatii,sange si urina,saptamanal iar apoi la 3 saptamani ,copilul se considera vindecat atunci cand analizele de sange si urina ies bune.
daca aavut pielea de gaina asta este o dovada ,ma mir cum dr nu si dau seama si spun ori ..ori...

Bysko spune:
Eruptia respecta fata in scarlatina,inschimb obrajii sunt ca palmuiti.Are angina rosie ca flacara iar limba se depapileaza de la varf la baza cu evolutia bolii: la inceput e alba-zmeurie, iar la final e rosie-zmeurie.ASLO nu creste imediat- cam dupa 10 zile, iar pentru eventuale complicatii se face la o luna dupa tratament.