fericirea intr-o relatie
Raspunsuri - Pagina 7
pisi-pis spune:
Citesc si nu imi vine sa cred. Probleme minore?? Bataia nu este niciodata o problema minora!
Intr-adevar, doi parini normali trebuie sa se puna de acord asupra educatiei pe care o dau copilului, iar disensiunile, neintelegerile cauzate de nepotrivirea de pareri trebuie ascunse pe cat posibil. Dar un parinte abuziv nu este in nici un caz un parinte normal, este o persoana cu grave perturbari de personalitate, iar fata trebuie sa inteleaga ca nu este ea cea vinovata de aceste perturbari comportamentale. Altfel, se perpetueaza ciclul, fete abuzate isi gasesc soti pe masura brutalitatii tatalui.
pentru Samsara7, babyblue, Alyssa si toate fetele care au avut curajul si taria sa iasa dintr-o relatie abuziva.
Doina, ai mare grija de tine si de fata ta, si mult noroc!
pisi-pis spune:
quote:
Originally posted by miau-miau
Dr. Phil e un mare, foarte mare b.o.u.
Miau, m-ai facut sa rad. Dar oricat de mare b.o.u. ar fi, tot nu-mi vine sa cred ca propovaduieste abuzul domestic .
blueeyes2003 spune:
quote:
Originally posted by Porumbita
Lemoni copilul ala e o adolescenta... o adolescenta care va ajunge sa il urasca pe cel de la care mananca bataie; o adolescenta care mai tarziu ii va reprosa mamei ca nu a stiut si nu a fost in stare sa opreasca aceste manifestari violente (care nu sunt justificate; VIOLENTA NU SE JUSTIFICA. Punct. );
Subscriu!
MIRELA
babyblue spune:
fraze gen: "bataia e rupta din rai"...
"animalul stie de frica, dc de altceva nu stie", "eu te-am facut, eu te omor"...le-am mai auzit. si imi vine sa-i impusc pe cei care le rostesc.
din pacate, in romania, multor parinti inca li se pare ok bataia.
-de ex nu am inteles niciodata de ce alor mei li se parea ca se injosesc dc atunci cand ma puneau sa le aduc ceva mi-ar fi zis: "te rog frumos!"...i-am intrebat in clasa a 6-a si am primit raspunsul: "tu esti copilul, eu mama, asa k misca-te mai repede. tu ma rogi pe mine, nu eu pe tine!"---- de ce? copilul= un sclav in casa?
"tu ma respecti pe mine, k-s parinte, nu eu pe tine....auzi, a ajuns oul sa comande gaina"-..de ce???
-eu trebuia sa merg incet incet dc ai mei dormeau, dar eu dc dormeam pt ca invatasem pana tarziu seara si mama avea chef sa puna la 7 dimineata masina de spalat sa zoraie in capul meu, nu aveam drept sa protestez. de ce??? copilul= el trebuie sa taca si sa inghita tot?
- dc ai mei se enervau pe mine, li se parea natural sa ma faca "proasta", "nesimtita", "animal"....dar eu i-am zis odata tatei in clasa a 8-a ca e un om rau, i-am zis-o special ca ma tot jignea...si mi-am luat o bataie de la maica-mea maxima...si cand am inretbat-o de ce? mi-a zis "tu esti copilul, tu trebuie sa ne respecti pe noi, ca noi te tinem".
nu inteleg de ce eu ca si copil a trebuit tot timpul sa inghit jignirile alor mei, sa inghit lipsa totala de intimitate pe care o primeam,sa traiesc intr-o autoritate maxima, de ce a trebuit sa imi primesc mereu reprosuri si sa mi se scoata mereu in evidenta cat de mult am gresit, sa mi se scoata mereu pe nas fiecare leu care s-a cheltuit cu mine?. mereu am fost premianta, mereu am vrut sa ii multumesc...si ce era bun in mine, era datorita lor, ce era rau...era judecat aspru si repetat zilnic pana cand am ajuns sa cred ca asa sunt..un looser!! de ce trebuia mereu sa imi fie frica sa fiu eu insami, pentru ca dc nu eram/ziceam/faceam/gandeam cum ziceau ai mei echivala cu o mare prostie???
anyway..acum sunt mare, dar simt ca Nu ma cunosc cu adevarat, nu ma respect cu adevarat, pentru ca Nu am fost respectata cu adev in familia mea,nu ma iubesc cu adevarat, imi e frica sa fiu eu insami, pentru ca Nu stiu dc nu cumva nu corespunde cu indicatiile de acasa...si desi sunt o revoltata si o teribilista in viata de zi cu zi, in suflet adanc, sunt nesigura pe mine si nu ma valorez cu adevarat. culmea si asta mi se reproseaza!!!
ieri imi zicea maica-mea nonsalant: "de ce nu te valorezi babyblue pt ce esti si stai si atragi in jurul tau numai oameni de nimic? nu vezi k nu ai demnitate in tine, esti o fraiera si plangi dupa toti prostii"....sa ma valorez ca ce? ca-s o fraiera?
-cand sahsa ma jignea, ai mei au sarit in sus: cum ii permiti sa te faca nesimtita?? dar ei de atatea ori m-au facut...si am trecut, ca trebuia sa trec, ca-s parinti, dar mi-a intrat in reflex ca probabil..sunt o nesimtita.
-cand sasha nu dadea doi bani pe ce voiam eu, era autoritar, tipa si voia sa se faca ca el, nu ma revoltam prea tare..mi se zicea: cum poti fi atat de fraiera si umila...dar si acasa nu eram la fel, cu voi, mami si tati, cand trebuia sa inghit tot si sa tac??
- cand sasha nu ma lauda si nu ma complimenta si nu dadea doi bani pe valoarea mea profesionala, ai mei imi ziceau: "cum, nu ai demnitate, cate faci tu si el vede doar defectele din tine?" dar mami si tati, voi nu faceati la fel? desi eram bursiera si premianta, nu eram laudata, caci era datoria mea sa invat,ce mare scofala, dar dc greseam ceva mi se scotea pe nas paroxistic, periodic, lunar, anul, semestrial greseala aia....
hehehe...ieri le-am zis alor mei: din cauza voastra am ajuns asa nesigura pe mine, nu ma iubesc, nu ma valorez, fac compromisuri si accept badarania unora...mi s-a recomandat sa ma duc la psihiatru, ca-s sarita de pe fix...si culmea, mai sunt si obraznica.
_
Babyblue va pupa pe toti!!
"Sunt doua pacate principale din care toate celelalte pacate se nasc: Nerabdarea si Lenea."
Delia21 spune:
Babyblue,of mai scumpa mea.Ia incearca tu sa te deprogramezi.Da ,asa am facut si eu.Ca doar de aia suntem fiinte rationale si ne putem schimba programul odata ce ne dam seama ca nu e bun.Copilaria ta am avut-o si eu.Am 3 surori si aveam 9 ani cand taica-miu i pusese franghia la gat mamei si o tara prin curte(am crescut la sat,la casa) si vrea sa o duca la un copac din spatele gradii ca sa o agate,iar eu o tineam in brate pe mezina care avea 4 ani si tipam ca din gura de sarpe cu toatele ca sa nu faca nemernicu asa ceva.si el ne fugarea prin curte ca sa nu mai tipam ca sa poata termina el treaba dar noi continuam voia ca sa-i distragem atentia .Nici dusmanilor nu le doresc sa treaca prin asa ceva.Si asta e doar un episod din sutele caci nemernicul era violent in 5 zile pe saptamana,nu din an in paste.Si....am crecut si am plecat cat departe am putut de acasa,ai mei au divortat cand eu aveam 16 ani,....si ma simteam si eu cum zici tu.....si mi-am dat seama ca nu e bine si trebuie schimbat ceva.Da si eu m-am casatorit cu unul ,roman ajuns in america si.....am mancat si o bataie pe strada de la el si.....mi-am jurat ca eu cu omul ala nici macar de bunaziua si m-am mutat sa nu mai stie nimic de mine.Si mi-am dat seama ca trebuie sa fac singura autoterapie cu mine de una singura.Incepi cu gandurile tale.Iti impui sa-ti zici de n ori pe zi ca esti superrr-ba si meriti tot ce-i mi bun pe lume.Adica iti permiti sa-ti iei cate fizte poti.Si le impui celorlalti cum sa te trateze.Si pe cei a caror prezenta nu-ti face placere si nu sunt de partea ta,i excluzi din viata ta pur si simplu.Am un tata si nu am de gand sa-l mai vad sau sa-i vorbesc niciodata.Si nu o sa mor de dor,am familia mea acum.Si inca ceva,....ajunsesem de 6 luni in NY,eram proaspat divortata,de una singura intr-o tara straina,munceam ,fara exagerare 28 zile pe luna,imi luam liber fiecare al 4-lea weekend,deci munceam ca o nebuna la restaurant,si cate 2 ture pe zi numai ca sa nu ma intorc acasa si sa fiu singura intre 4 pereti,si ....imi zice mama la telefon ca domnul tata care locuia cu parintii lui,buniciimei care aveau peste 80 ani fiecare,nu platise nici gazul nici lumina,drept pentru care li s-a taiat si una si alta.Astfel el,a luat imprumut de la banca pentru a se conecta din nou la ambele si....cand s-a vazut omul cu banii in mana a intrat in birt,i-a baut si i s-au furat ce avea ramas caci nu ar fi putut bea suma respectiva.Si normal ca si de mila bunicilor dar si a lui,....ce castigasem eu in 2 saptamani ,era inceput de decembrie,i-am trimis lui prin moneygram,l-am sunat la servici.Si a luat omul banii ,nu a achitat banca desi eu i trimisesem suficient sa plateasca tot,dar macar a platit facturile si a avut gaz si curent iarna.Si....mi-a scos povesti ca s-a dus fie-sa la produs si i-a trimis bani.Mai am rude in sat care mi-au transmis ce a putut scorni dobitocul.In fine,totu-i bine cand se termina cu bine.Pup fata si capul sus.Fiecare lucru in viata are valoarea pe carei-o dam noi.Am hotarat sa fiu fericita cu familia mea si cu puiul meu.Vreau sa cresc un pui(poate 2,3-4) fericit si cu o copilarie frumoasa si odata cu asta imi voi reconstrui si retrai propria copilarie.Punct si de la capat.Viata mea incepe in fiecare zi.Si a ta la fel.
babyblue spune:
delia
la mine in casa nu a existat violenta fizica, nu e dracul negru....dar am avut doi parinti fff autoritari, care au crezut ca cea mai buna educatie se bazeaza pe sloganul "critica este constructiva si nu a omorat pe nimeni"....genul de parinti care NU te lauda, NU te alinta, Nu iti dau nas, ca sa nu "te strice"...si care "ei sunt parintii"= argumentul suprem pentru o serie de refuzuri si critici si apelative.
nu m-a omorat critica lor, e clar...am facut multe pe plan profesional...dar...sufleteste undeva acolo, m-a facut nesigura pe mine si gata sa accept usor critica altora si autoritatea altoria, sa nu ma respect si sa nu ma iubesc cu adevarat.
si se vede f clar in relatiile cu barbatii...sunt slaba...extrem de slaba, ma rup greu, tolerez umilinte...etc.
maica-mea imi reproseaza asta, imi reproseaza ca nu ma iubesc destul....intentia ei e f buna, dar mi-o spune tot ca pe o critica si ca pe un repros...in loc sa ma ajute, ma afunda in prapastia unei neincrederi si mai adanci: tztz, iar ai gresit babyblue!
pt ca asa a fost moda la mine in familie: sa ma corecteze tot timpul, ca sa ajung OM si sa nu-i fac de ras!!! de acord...dar cred ca un copil are nevoie sa i se si spuna mai des ca e bun.....eu am auzit critica!! mereu critica aia...constructiva, mama ei de critica!!!
eu nu stiu sa ma fac respectata de un barbat, sau de oameni...si ai mei imi reproseaza asta, evident, ei imi cer si imi pretind sa-i respect...dar EI pe mine nu m-au invatat niciodata cum este sa fii respectat, ce inseamna sa primesc respect, ce inseamna sa fiu valorata si apreciata si laudata...deci nu stiu sa caut asta in oameni, nu stiu sa disting cand un barbat Nu ma respecta cu adevarat...ori asta eu lor le=o reprosez...si le-o voi reprosa toata viata.
si cand o da Dumnezeu sa am copil,eu o sa stiu sa ii zic:
- mama te roaga frumos sa faci aia sau aialalta.
- mama isi cere scuze ca te-a certat aspru, dar nu o face decat pt ca e periculos pt tine ceea ce ai facut etc...
- o sa stiu sa ii respect personalitatea.
- o sa-l laud, nu doar sa-l critic.
- o sa stiu sa ii dau si lui dreptate, nu doar eu sa am, pentru ca-s mama=divinitate...
_
"Sunt doua pacate principale din care toate celelalte pacate se nasc: Nerabdarea si Lenea."
anca74 spune:
babyblue, nu te cunosc, dar pot sa pun pariu ca esti o fata de milioane!
Sa stii ca asa cum ai crescut tu, au crescut si altii. Criticati cit cuprinde! Banuiesc ca asa era moda acum 20 de ani in Romania: sa-ti distrugi psihic copilul facindu-l albie de porci cit mai des cu putinta. Si-ti spun sincer, exact cum te simti tu ma simt si eu. Numai ca nu ma mai revolt. Practic vorbind, nu obtin nimic. E prea tirziu. Tot ce pot sa fac este sa ma "deprogramez", asa cum spunea Delia, mai devreme.
Merci pentru ce ai scris aici. Am crezut ca-s singura cu asemenea experienta.
============
How wrong it is for a woman to expect the man to build the world she wants, rather than to create it herself.
Aamu spune:
quote:
Originally posted by babyblue
delia
pt ca asa a fost moda la mine in familie: sa ma corecteze tot timpul, ca sa ajung OM si sa nu-i fac de ras!!! de acord...dar cred ca un copil are nevoie sa i se si spuna mai des ca e bun.....eu am auzit critica!! mereu critica aia...constructiva, mama ei de critica!!!
Off ..asa am crescut si eu.. (plus violenta la ordinea zilei). Am incercat sa-i multumesc toata viata, dar nu mi-a iesit. Orice as fi facut nu era bine. Daca aveam 10 era datoria mea, daca luam 9 (Doamne fereste de mai putin) o incasam. Si nu numai fizic, ci primeam si vorbe grele care s-au intiparit adinc in mintea si in personalitatea mea.
Ultima bataie am luat-o adult fiind. Tata mi-a spus ca atita timp cit ii port numele TREBUIE sa fac numai ce spune el (!?). Am incercat sa vorbesc frumos cu el, sa discutam ca de la adult la adult (desi nu facusem nimic rau) si ..cum n-a mers, i-am spus ca NU fac ce spune el... M-a salvat politia...se intimpla pe strada..
A fost musai sa incep o terapie, eram psihic distrusa, ma simteam vinovata ca i-am dezamagit, ca sint singurul copil si asa de rau.. (cum mi-am auzit o viata).
Si acum mai incearca..acelasi tratament. Doar ca sint departe si ne vedem foarte putin. Si sincer nici nu-mi doresc sa ne vedem mai mult pentru ca stiu ca totul degenereaza in scandal dupa un anumit numar de zile (gasesc ceva de reprosat oricind). Si ma simt foarte vinovata si pentru asta (ca nu-mi doresc sa-i vad mai mult).
In primii trei ani de casnicie, bine "formata si educata" fiind m-am lasat abuzata. Mai aveam putin si pluteam prin casa, doar sa nu deranjez, doar ca el sa fie multumit si fericit. Pina am izbucnit, rau de tot. Si stiti ce? Am cistigat respect. Care lipsea cu desavirsire inainte. Oricit ar parea de ciudat si oricit de jenata si vinovata m-as simti ca am raspuns cu aceeasi moneda (violenta), e adevarat: acum stie sa-mi arate iubire, stie sa ceara scuze..ba chiar stie sa-mi cumpere si flori..
Stiu ca poate incerca abuzul din nou, dar mai stiu ca paharul meu e plin si e de-ajuns o picatura sa se reverse. Si de data asta nu prin violenta, ci prin divort.
Eu am ingropat toate astea undeva.., dar am simtit nevoia sa scriu citind povestirile voastre.
Pentru Doinyc te rog, fereste fata de violenta (si fizica si verbala). Orice ar face nu merita asta! Trebuie sa existe o alta metoda, chiar daca e la virsta la care poate fi dificil de comunicat cu ea .
pentru voi toate
babyblue spune:
divort!!! rapid!!
_
doinyc spune:
Offf...dragele mele mi se rupe sufletul cind vad ca si voi ati trecut prin incercari grele la fel ca si mine ,ma bucur ca ati avut puterea si curajul sa va rupeti atunci cind a fost cazul .Imi pare rau daca Lemoni crede ca eu ma las manipulata de fata mea ,dar as vrea sa o intreb daca ar veni o data de la munca si ar gasi copilul cu buza sparta si dintele fisurat si umflata de plins,iar el te-ar lua de la usa ca tu esti devina ptr ca nu ai fost in stare sa cresti un copil asa cum vrea el,ce ai crede in cazul asta ca tot ce iti spune fata este manipulare sau ai crede ceace ai vazut atunci cind ai venit acasa?
Eu nu ai mai pot tine partea lui ptr nimic in lume ptr ca am vazut ...am simtit si am trait pe pielea mea si a fetei tot ce se putea mai rau intr-o relatie...bataie,vb urite si jigniri,reprosuri si chiar umilinte.
Nu am putut intra zilele astea sa pot sta de vb cu voi ptr ca am fost la un control medical.Nu este indeajuns ca am un sot abuziv si violent acum mai am probleme si de sanatate ...DUMNEZEU stie de ce face asta intotdeauna nu da doar o palma, trebuie sa o dea si pe cealalta .
De la ultima incaierare ma durea un san ingrozitor si am fost la dr.
Ma pus sa fac o mamografie si mia iesit noduli la ambii sani.Sunt darimata parca totul este impotriva mea .Cind am ajuns acasa si iam spus fetei am inceput amindoua sa plingem si nu mai puteam sa ne oprim.Copila a incercat sa ma consoleze cum a putut si a stiut ea de cuviinta.In schimb el a inceput sa-mi zica ca de unde sa stiu eu ca si el este bolnav copt dar nu sa cautat pina acum.S i sa nu-i cer bani de doctor ca nu are de unde sa-mi dea.Simteam ca ca explodez ,ar fi putut sa-mi zica si el o vb care sa ma consoleze sau macar un efort din partea lui ca-i pasa, dar nimic...am retinut oricum mesajul nu ai mai pasa de mine.