Schimbarea de la rutina/ Neacceptarea
Iaca ca nici nu stiu cum sa incep si daca e titlu adecvat
E vorba de fie-mea, care cum ii schimbi ceva la program sau la habitude(help, ca nu mai stiu sa traduc asta, ce face rutina asta, domne)iese cu scantei, se lasa cu crize, cu plansete, iar nervi mei nu mai rezista
S-o iau pe rand, merge la gradi de vreo 4 5 luni in total, mai cu intreruperi din cauza unui virus unde a fost si super alintata de buna-sa pe durata cat statea acasa, nu se opune, ii place, participa bine in final la toate acctivitatile, dar cum iese ceva din habitude iese u scandal, nu se simte in largul, deranjeaza ceilalti copii...
Sa dau exemple: au fost la mere....stia ca merge la cules de mere, era tare incantata, dar nu a reactionat prea bine, a fost toata ziua agitata, nu prea a mancat, a uitat sa mearga la toaleta, asa ca am luat-o de la capat cu pampersul...s-a linistit seara dupa o criza de toata frumusetea ca ea nu se spala pe maini, a adormit in 15 min de cum a intrat in casa. Cu toate astea a zis ca i-a placut, e incantata de sacosa de mere venita acasa, au facut si mere caramel la gradi a fost super incantata
azi curs de muzica...cam aceasi poveste, participa dar nu sta locului, observa si se plimba din stanga in dreapta
cam asta a facut si pana acum la gradi, mai mult dupa fusta educatoarelor, observa si se juca singura mai mult, dar am pus pe seama limbii, ca nu intelegea nimeni ce zice ea in romana, si ma intrebau daca vorbeste engleza....
dar si aici e o problema, ca a trecut la alta grupa si nu vrea sa mearga la grupa ei, defapt nu grupa e problema, nici educatoarea, ci sala, ea vrea in sala unde a inceput, e deja a doua dimineata cu acceasi criza, merg la cei mici, nu la mine, acum doar nu or schimba salile ca e ea mai cu motz?
cu toate astea, e tare vesela, ii place, s-a certat o data cu baiatul pe iepuras, cred ca trei zile mi-a povestit de asta, si nu s-a mai jucat cu el
si se crede stapana pe tot ce e in jurul ei, cel putin in parc, uite ca nu am intrebat cum e la gradi, dar se joaca cu copii, ieri se urca la topogan, mai era o fetita care s-a dat inaintea ei, a facut-o proasta, am ramas tablou ca eu nu prea folosesc cuvantul asta, foarte rar si atunci il adresez cainelui cand face vrea boacana- de ce s-a dat pe topogan, iar daca merge cu prietenele la fel, nu lasa pe nimeni sa se atinga din ce vrea ea, daca vrea si calu si elefantul sa te tzi, sta ca batzu sa le pazeasca sa nu se apropie cineva de ele, iar daca alt copil care nu-l cunoaste se da atunci iese cu crize, si spune-i sa se dea jos, ca e a lu stephie, e a lu stephie
pana sa maerga la gradi, nu prea a fost socialiazata, adevarul ca un an la Qc a fos mai mult cu bunici, chiar daca mergeau cu ea in parc nu o lasat sa se joace cu copii, sa nu-i atinga, ca daca se imbolnaveste, ca noi nu stim sa vorbim cu ei- asta cu socrii, mama a venit in plina iarna, dar eu pana prin martie, aprilie am fost cam out of control dupa socul obtinut cu plecarea sotului in Romania, si nu prea ma vizita nimeni, asa ca la prima vizita a reactionat urat de tot, poate ca si eu am alimentat-o cu starea mea de nelinistete, acum deja stie cand mami s-a suparat si e nervoasa, , nu stiu cum dar le simte, stie cand mami e obo si a plans
foarte greu a acceptat vizite acasa, o persoana a la fois si cam 2 3 luni a durat pana a incepu sa accepte diversi amici,chiar si copii acum deja o mai pacalasec, ca afacut X papa bun si ne-a adus, sau asta tzi-a adus-o y
dar nu accepta nik nou, mai nou sunt hainele, erau si inainte, dar am crezut ca s-a mai obisnuit, ca am trecut peste hopul asta, dar nu. Nu vrea sa se imbrace decat cu hainutele ei mai vechi, foarte greu accepta ceva nou, cu momeli, ca e de la uncu Leo, ca a trimis tati, buna, dar deja stie ca nu a venit nik cu posta, ca a cumparat mami de la magazin....am mers cu ea sa-si alege nu a vrut nimik, toate sunt urate, nu-mi plac, vreau bluza mea cu cicoare in fiecare dimineata, sau aia mov si atat, daca cumva incurc si ii dau tricoul cu pisica in casa nu ca ala e pt la gradi, degeaba ii explic ca e frig acolo si pana la vara ramane mik nu vrea si pace...i-am luat o salopeta noua, am reusit sa i imbrac ca mergem la spectacol, ata a terfelit-o pe ciment si balti ca s-a ales praful de ea, asa ca am vrut sa i- dau la gradi...de unde ca e pt spectacol aia mami nu pt gradi
nu vrea geaca sub nici o forma, 2 pulovare nici ata, e frig dimineata in masina , sau in parc seara, nu vrea si pace, am las-o in ploaie sa se ude , nik, ii place ploaia , nu o deranjeaza, nu ii e frig , vreau soare si nu vreau geaca, am bagat-o in masina in pampers si tricou, asta dupa criza de marti dimineata, unde am crezut ca explodez cu tot cu casa, caine, masina copil
nu vrea chiloti, prefera pantaloni fara, sau pampers, si sta si 15 min sa si-l puna si sa si-l ia singurica sa faca la toaleta, dar chilotei nu, si-a ales uni roz asa de frumosi, au fost draguti pana acasa, acum ii poarta ursu....ca el nu are pampers
si totusi cred ca miercuri s-a facut fleasca la joaca si au trebuit sa o schimbe, am ramas tabou, era cu chiloti, sosetele cu ursu care eu nu reusesc sa i le dau, 2 bluzile care eu nu reusesc sa o fac sa le imbrace nici picata cu ceara...dar si cum a intrat in casa, a rezistat cu brio si in parc, s-a dezbracat in doi timpi si trei miscari s-a spalat pe fata si pe maine, pe talpi de parca cine stie ce-i facusera hainele alea
s apropos de parc, fiecare parc are cefva al lui, asa ca nu putem schimba nik....acolo culeg frunze e clar si toto e fara lesa, dincolo e musai caruciorul altfel sinci nu pleaca de langa masina, daca ai incercat sa faci un pas sa tratezi cu ea, te stie tot cartierul- noroc ca nu stiu romana, si se merge pana la o limita numai, mai departe de acolo nici sa te puna sfantul sa incerci, toto e fara lesa, altu e musai cu bicicleta si toto cu lesa, aici e circu dupa lume ca unu trage la stanga altu la dreapta si eu as mai vrea si a treia mana........sa tzin biscuiti, ca daca-i bicicleta sunt si biscuiti....
cateodata le mai aplanez, daca am nervi tari, si am dormit bine reusesc sa calmez spiritele din etapa initiala, dar daca nu-s pe faza sau am si eu alte ganduri....gata am pierdut lupta si se lasa cu crize, si cu nervi mei in batista, pioneze....sau mai stiu eu unde, cum
daca-i seara mai rezist, ma culc si ma rog ca maine sa fie mai bine, incerc sa schimb strategia, dar daca-i dimineata sunt mincata, ieri am cam colapsat m-a luat o durere de cap de nu stiu cum am ajuns la servici, unde am mai inhalat si niste substante la un curs si m-am molesit total, eram ca varul, asa ca azi am stat acasa sa ma relaxez, dar nu pot face asta mereu....
vine tatas-u, sunt cu nervi la maxim ca nu stiu cum v-a reactiona, o data nu a mers netul si a trebuit sa vorbim la telefon si nu a fost deloc incantata asta pe stanga, pe dreapta nu stiu eu cum voi reactiona, sunt 10 luni de minima comunicare, unde m-am acomodat eu cu ea, acum in trei, nu stiu e greu, nu stiu ce vreau eu de fapt, dar asta e alta mancare de peste, ma streseaza ideea ca trebuie sa mi se tzina socoteala/ reproseze la toate miscarile care le fac- pana si o simplu grepfuit de ce nu il ofer cum il mananca soacra-mea, nu-i mai usor.....ma simt pur si simplu fara intimate din partea lor si stiu ca asta afecteaza mult relatia care o am si cu sotul, si o s-o afecteaze mult si in viitor pt ca nu-i pot tzine in banca lor, pana acum a fost mai usor ca am rupt legatura, chiar daca mi s-au scris mailuri dure de citit, dar macar nu m-am mai stresat si-mi gasisem echilibru....
dar iaca de cand a zis ca se intoarce parca iar nu-mi mai gasesc locul, si stiu ca stephie simte asta, si adunate la virusul pacatos cules, plecarea lui buni am ajuns la capatul puterilor amandoua
ar cam trebui sa ma culc ca maine avem primul curs de dans si iar ma supun singura stresului in fata a ceva nou.......
uf uf uf
Corina , Stephanie + duggy Totolino prostolino
"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""
Raspunsuri
Marox spune:
Asa cum tu singura ai intuit, fetita simte nelinistile tale. A trecut si prin citeva schimbari, iar la virsta asta a lor rutina e foarte importanta. Tot ce iese din rutina ii sperie, ii face irascibili.
Am o colega a carei fetita de 5 ani prefera sa fie tot timpul dezbracata, nu-i plac hainele. Mama ei ii cumpara de toate, iar reactia copilei este "nu-mi place, nu-mi place, nu vreau".
Eu zic sa-ti rezolvi intii problemele cu socrii/sotul si o sa vezi ca daca Stephi te simte destinsa o sa fie bine si pt ea. Curaj!
Pucku spune:
Da stiu ca si eu o alimentez cu nelinistea mea, dar sunt sigura ca nu e numai asta, ca e si altceva fizic poate- gen stat acasa cu o bunica, apoi un rand de alti bunici, iar o bunica, gradi, fiecare cu stilul lui si pretentile lui, cred ca e bulversata si ea. as vrea sa o calmez, sa o asigur ca eu sunt tot timpul langa ea sa o ajut si sa-i fiu aproape, dar nu stiu cum
Sunt singura si multe sunt mult mai complicate, sunt zile cand musai tre sa fac mancare, sau sa spal vasele, cu hainele am rezolvat-o ca masina spala super bine, si folosesc si masina de uscat mai nou, si nu am timp de ea, e tare suparata cand o las sa faca ce vrea ea si atunci face numai prosti, incep sa cred ca ma persecuta si o face inadins- placerea ei la baie se uda si atunci stie clar ca tre sa las orice fac sa o schimb ca e uda, inainte o mai lasam , dar dupa capitolul pneumonie nu am mai lasat-o
ce ma nelinisteste mai tare sunt cele incepute la gradi, cred ca saptamana trecuta a avut una tare i-au schimbat locul de dormit ca nu lasa o fetita sa doarma, si in final a trezit toata grupa cu criza e i de istericale
nu stiu ce sa fac, voiam sfaturi cum sa ma comport cu ea, ca relatia cu sotul/socrii nu o schimb asa usor, si nervi mei se intind si mai mult daca si ea mai face crize, si uite asa ne invartim in cerc
Corina , Stephanie + duggy Totolino prostolino
"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""
mimitete spune:
Corina, eu zic sa te sfatuesti si cu educatoarea ei caci ceea ce prezinti tu este foarte curent la copiii de virsta ei. Din cite stiu eu, copiii sint dusi cu luni inainte de a schimba grupa, citeva ore pe zi/saptamina in cealalta grupa, tocmai pt ca au nevoie de aceasta perioada de acomodare. Faptul ca a stat mult cu bunicii si ca nu a socializat foarte mult poate sa fie o explicatie, dar nu e singura. Chestia cu imbracatul numai cu anumite lucruri am auzit-o de la multe mamici si e doar o faza. Nu trebuie sa cedezi tot timpul la toanele ei, eu una nu m-as apuca sa spal noaptea doar pt ca ea ar vrea nu stiu ce bluzita a doua zi. Stiu ca e mai usor a scrie versuri...decit a te lupta cu un copil care o tine pe a lui.
Numai bine,
carolinah spune:
Poate ca ar trebui sa mergi cu ea la un psiholog de copii. Se pare ca ati trecut prin multe in ultima vreme si cred ca ea nu poate sa proceseze singura toate lucrurile/schimbarile astea, iar tu esti prea preocupata acum pt a-ti gasi singura resursele necesare ajutarii ei in mod constant si coerent.
lina, cu Alina si Ana... si tati, evident
laurajr spune:
Uau, Pucku, n-am stiut ca sotul tau se intoarce . E ceva de proba sau pe o perioada mai lunga ?
Fetita ta in timp se va imblanzi si a mea era sociabila dar totusi nu lasa copii sa se joace cu ale ei, dar ea sa se joace cu jucariile altor copii. La varsta asta e cam greu cu share-ul .
O prietena imi povestea ca fii-sa la 4 ani a purtat luni de zile acelasi pantalonas care-i venea de acum la genunchi, nu accepta nimic nou . Dar i-a trecut si acum la 20 de ani e "borfomana" asa zice ea, e moarta dupa tzoale .
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura 34 sapt si Ioana Nazdravana
annablue spune:
Mamico, iti stiu partial povestea (am mai citit una-alta pe forum0 si pot spune cu mana pe inima ca te admir profund pentru ceea ce ai facut si faci in continuare. Asta off-topic.
On topic, vreau sa iti spun sa nu iti faci asa multe griji, pentru ca sunt lucruri care se intampla tuturor copiilor, mai grave daca copii sunt incapatanati si cu o mare personalitate de mici.
Ceea ce descrii tu seamana mult cu ce patesc eu cu Adi in ultimul timp (mai exact de cand l-am dus la gradi) desi am fost 2 ani la cresa si e un tip f sociabil, chiar daca mai capos de felul lui. Asa cum au zis si fetele, clar Spetphanie iti simte toata starea asta de neliniste si neputinta, probabil ca incerca din rasputeri sa proceseze informatiile care se schimba cu repeziciune si asta o poate face cel mai bine raportandu-se la tine, care esti si tu daramata de griji si probleme.
Spuneai de chestia cu apa, cu udatul excesiv daca o lasi nesupravegheta, ei bine asta face si Adi cand vrea sa-i acord atentie (mai nou da pe el si suc/apa cand bea, pt ca asa stie el sa ma pedepseasca ptca ii lipseste ceva, nu stiu inca exact ce).
Nu stiu cat te linisteste ce iti spun (din proprie experienta spun ca eu nu am nici pe departe grijile tale si tot explodez uneori si tip la el ca ma socate din minti cand se opune la orice TREBUIE facut) dar cred ca trebuie sa iti repeti ca va trece si sa incerci sa te calmezi cand stai cu ea. Ceva asemanator fac si eu cand imi dau seama (adica nu sunt prea crizata de fazelel ui) si respir adanc de cateva ori si ii spun pe cel mai dulce ton posibil sa vina la mine dupa care il iau in brate (ma pun in genunchi si il iau in brate) si ii spun ca mami il iubeste si ca mami e f. obosita si are nevoie de el s-o ajute sa rezolve ce trebuie facut. De obicei cand fac asta el deja plangea si urla ca nu vrea asa ca imi ia 5 min pana il linistesc
Mai nou
_
Annablue si Adita(1.11.2002)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."
fotografii cu noi
coafura preferata
Ramona J spune:
Nu cred ca are vreo problema fetita. E bulversata de atitea schimbari si reactioneaza cum stie. Are mare nevoie de atentie din partea ta si asta e un motiv pentru care face unele lucruri, sa iti atraga atentia. Nu e premeditat, dar cere atentie. Petrece cit de mult timp poti cu ea. In liniste, sau puneti o muzica linistitoare, cititi, gasiti activitati care sa o atraga.
Cum ziceai, nu stiu daca e bine sa o duci acum la dans - inca o chestie noua.
The best thing you can do for your children is to love your wife.