Vreau sa stiu parerea voastra
Buna, mamicutelor!
Am o delema de mi-i patrat capul, deja nu mai stiu cum corect sa procedez pentru binele copilului meu.
Am o fetita de 1 anisor. De la 9 luni am iesit la serviciu, si de fetita mea are grija o fetita de care am fost multumita tot timpul, si nu as schimba-o, dar ... ea e insarcinata si vreau nu vreau trebuie sa-mi caut pe altcineva. Bona mea, de fapt, a zis ca nu o deranjeaza si vrea stee cu fetita mea cat poate. Dar, ea se simte rau si m-am gandit ca mai bine de acuma sa-mi caut pe altcineva, cine stie cat va putea ea sa mai stee.
Apropo, sunt din Kisinau si cunosc rusa la perfectie.
Acuma am gasit o bona, cu recomandari bune, si e rusoaica, eu cu ea am vorbit mai mult in rusa in romana mai putin. Ea romana cunoaste, dar cam rau, necatand ca traieste aici 20 ani. Nu prea cu declinarea, cu articolele, nu mai vorbesc de accent si asa mai departe. Insa ne-am intels ca va vorbi cu fetita in romana asa cum poate. De la inceput am fost chiar incantata, dar mai multi au inceput sa-mi zica ca nu e bine. La varsta copilului meu este nevoie de o limba cutrata, corecta, caci acuma se dezvolta la ei vorbirea. Sa-i zic sa vorbeasca numai in rusa nu vreau, dar daca va vorbi in romana ma tem ca fetita mea va incepe sa vorbeasca incorect, ceea ce nu vreau eu. Mai pe scurt, stau pe ganduri la moment, sa o iau sau nu.
Ma intereseaza parerea voastra, e bine sau nu e bine pentru fetita mea sa aiba o bona care rau vorbste romana, care vor fi consecintele?
Mi se pare ca daca eu voi vorbi cu ea mult, i-i voi citi povesti, i-i voi pune audio carti si asa mai departe, nu mare influienat va avea vorbirea bonei. dar nu stiu cum va fi ...
Raspunsuri
Dina231 spune:
In familie vorbim numai romana, la gradinita in viitor tot in romana. Ca bona sa vorbeasca numai rusa nu vreau. Vreau numai in romana, fapt ca as vrea sa stiu cum se va reflecta vorbirea incorecta asupra copilului eu. Toti imi zic ca si ea va incepe sa vorbeasca cu accent, e asa oare?
tinatache spune:
depinde ce planuri ai cu fetita pe termen lung si ce limba va vorbi. Daca merge la gradinitza, ce limba se vb acolo?
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Mercedes spune:
Pai, daca vrei ca, copilasul tau sa stie rusa mai bine spune i sa vb doar rusa cu el, daca nu doresti acest lucru mai bine cautati alta bona.
Desigur este parerea mea.
Field_mouse spune:
Daca esti multumita de bona, pastreaz-o. Uite, eu as vrea sa vorbeasca copii mei rusa (sunt ucraineanca), dar nu-mi prea iese. Doar cand vine mama mea, sau noi plecam la parintii mei, mai invata si ei ceva, dar e prea putin.
Am o cunostinta in parc, e rusoaica, are 2 fete (3 ani si, respectiv, 4 luni). Cu fata cea mare a stat tot timpul bunica, care stie doar rusa. Se temea si ea, cum va vorbi fata romana. De 2 luni fetita merge la gradinita si a inceput sa vorbeasca romana chiar foarte bine.
Parerea mea e s-o lasi sa vorbeasca rusa, dar DOAR rusa, tu cu sotul tau vorbiti-i DOAR romaneste (adica, 1 persoana = 1 limba). Crede-ma, mai bine sa invete limba romana putin mai tarziu, decat incorect. Succes.
Mercedes spune:
Ce aiurea intra raspunsurile subiectelor, am raspuns prima la subiect si apar la final...
Cristina_C spune:
Daca vrei sa pastrezi bona, atunci aceasta trebuie sa-i vorbeasca fetitei in limba pe care o stie cel mai bine -lb. rusa, limba ei materna. E de neconceput sa-i vorbeasca stricat romaneste, sa-i transmita greselile ei - copilul o ia drept model si da, e grav tocmai in perioada cand isi dezvolta vorbirea, invata o limba. Si mereu tu trebuie sa vii din urma sa repari ce s-a "stricat". Plus ca derutezi si copilul. Ar fi o mare greseala sa lasi sa se intample asta.
Daca nu esti de acord cu rusa, cauta o bona care sa vorbeasca foarte bine romaneste.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
DidiAlex spune:
Trebuie sa pleci de la premisa ca astia mici invata din zbor limbile.
Daca ea vb bine ruseste, de altfel ca si tine, as lasa-o sa vb pe limba pe care o stie ea cel mai bine ( pp ca rusa e limba ei materna).
Pt oricine, o a doua limba stiuta fata de limba materna, o consider o calitate, un surplus de cultura si informatie.
Parerea mea!
Nicoleta spune:
Servus.
Eu as lua-o dar sa vorbeasca numai in ruseste cu fetita.
Daca vorbeste stricat romaneste, mai bine in rusa. Bona lui Stefan mai face saraca si ea dezacorduri... Stefan le mai face si el, desi il tot corectam... Numai ca romana este limba ei materna, greselile nu sunt asa de multe si de mari...
De ce sa nu invete rusa de la cineva? Eu i-as fi luat lui Stefan o bona care stie germana, dar nu am gasit...
Parerea mea.
Nicoleta