baiatul meu nu mai vrea la gradi...
Sunt mama unui baiat de 4 si 1/2 ani. Ne aflam in al doilea an de gradinita. Avem probleme! Plange in fiecare dimineata cu lacrimi si suspine reale. Daca il intreb de ce nu vrea imi spune motive diverse de multe ori altele. Mentionez ca este in al doilea an de gradinita si merge la aceeasi gradinita. La inceputul anului trecut era foarte entuziasmat si din poarta gradinitei nici nu se mai uita la noi. Era vesel si fericit. Dupa aprox 6 luni a inceput sa nu mai fie asa, iar acum, la inceputul anului 2, este chiar nefericit (si el spune acest lucru). Nu stiu daca este bine sa il fortez sa merga sau ar trebui sa-i schimb gradinita. Mi-e teama ca educatoarele au facut o greseala pedagogica si el a prins o teama de lectii sau asa ceva.
As vrea sa spun ca este un copil sociabil, vesel, poate putin cam rasfatat. Pe de alta parte gradinita este una particulara, cu copii putini iar de varsta lui sunt numai vreo 4-5 copii.
As dori din tot sufletul un sfat!
Raspunsuri
sanziana72 spune:
Daca spui ca dupa 6 luni a inceput sa nu mai vrea sa mearga probabil ca s-a intamplat ceva. Poate sunt educatoarele (s-a schimbat vreuna ?), poate e vreun coleg care il indispune. Poate nu sunt destui copii de varsta lui si se simte in inferioritate.
Eu i-as schimba gradinita pentru ca e clar ca il streseaza ceva si ar fi pacat sa ramana cu repulsie fata de ea (si sa nu se transmita mai tarziu si fata de scoala).
In motivele pe care ti le insira nu e nimic comun ? Ca poate iti spune ca nu ii plac 3 activitati, dar poate ca acelea se fac cu aceeasi educatoare sau aceiasi colegi. Sau poate ca au ras de el cand a facut un anumit lucru si acum se simte complexat...
Poti eventual sa vorbesti si cu un psiholog pentru ca el stie mai bine cum sa il faca sa vorbeasca si poate lui i-ar spune mai mult decat iti spune tie. Asta ca sa nu se repete gresala si la noua gradinita.
Succes la gradinita.
Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze
Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.
racmir spune:
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Cred ca stresul schimbarii gradinitei va fi oricum mai mic decat cel al mersului in fiecare zi intr-un loc care-i displace profund. Voi vorbi neaparat cu un psiholog.
Cunoaste cineva un psiholog pentru copii, eventual abordabil prin e-mail intr-o prima faza, deoarece consider ca problema este urgenta!!
sanziana72 spune:
Cred ca poti vorbi cu Principesa de pe forum pentru inceput. Poti sa ii trimit un PM.
Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze
Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.
fairy_adina spune:
De acord cu Sanziana.
Adesea , in primele zile de scoala sau de gradinita copiii plang, sunt mai sensibili le e mai greu sa se adapteze cu colectivul, cu D-na .. etc dar manifestarile puiului tau sunt un semn clar ca ceva "nu merge " in gradinita aceea. Poate ar fi bine , inainte sa il muti sa afli ce anume. Pentru ca daca este abuzat (fizic sau emotional) trebuie sa descoperi cauza si sa sesizezi autoritatile. S-ar putea ca si alti copii sa fie in aceeasi situatie.
Sistemul de invatamant ii include si pe parinti. Parintii pot schimba multe daca vor .. si stiu unde sa se planga.
Abuzurile de orice fel din gradinitele romanesti ar trebui sa inceteze definitiv.
Daca un copil plange exista un motiv real cu siguranta . Spre deosebire de adulti copiii (mai ales cei de aceasta varsta ) nu se prefac (chiar daca " se alinta " cum spunem noi - este un semn ca are nevoie de mai multa atentie din partea adultilor din anturaj)