Cum o conving sa accepte programul lung?
Emi (3 ani) merge la gradinita de luni.
Primele zile au fost bune, n-a plans deloc, ii place ca se joaca, ii place ca sunt copii, educatoarea e ok, dar... mi-a spus azi ca nu mai vrea sa mearga pentru ca ii obliga sa doarma dupa amiaza si ei nu-i place deloc. Nici acasa nu voia sa doarma la pranz.
Acolo sta in patut si adoarme pana la urma, dar...
Mai sunt copilasi care nu vor sa doarma, am inteles eu, deci nu e singura.
Ce sa fac? S-o iau la 1 (program scurt)? Sa-i dau timp sa se acomodeze? Voi cum ati procedat? Cum i-ati ajutat?
Se acomodeaza totusi, pana la urma? Daca da (sper eu) in cat timp?
Multumesc pentru ajutor,
Raluca, Emi cea scumpica si bebelusa Ina
Ajutati-l pe Andrei sa traiasca!
www.point.ro/andrei/" target="_blank">http://www.point.ro/andrei/
Raspunsuri
corinadana spune:
Daca tu ai s o iei la 1 eu nu cred ca se va mai acomoda cu programul lung ptr ca fetita va vedea ca se poate si program scurt! Eu zic ca o sa se obisnuiasca pana la urma ca nu are de ales.
Pustoaica mea sta 7 ore la scoala, la inceput i a fost greu acum s a obisnuit. N are de ales!!!
corinadana mama Ralucai
The mother's heart is the child's schoolroom.
RaluD spune:
Multumesc pentru raspuns, Corina.
Da, ceea ce n-o "omoara", o va intari.
Dar nu asta era ideea, nu as vrea sa fac experiente pe pielea plodului din dotare.
De ales, avem de ales, se gasesc solutii, chiar daca nu facile.
As fi preferat sa stea acolo ca sa se invete cu un program, sa se ataseze de colegi, sa doarma, ca-i face bine...
Intrebarea mea era cum anume sa o ajut sa treaca peste acest moment fara traume (sau cu cat mai putine).
Deocamdata, am luat-o acasa la 1. Asa vom face si maine, o s-o luam usurel.
Ca de obicei, i-am explicat de ce am procedat asa. I-am spus ca am inteles ca ei ii place la gradi si ca asta cu somnul e singura problema, ca mami si tati o iubesc si ca vor face tot posibilul ca ei sa-i fie bine. Si i-am spus ca, atunci cand nu vom putea sa venim la 1, vom veni la 4 si ca, din cand in cand, va trebui sa doarma la gradi.
Ma gandesc ca e pacat sa capete un dinte contra gradinitei... Chiar ii place acolo si vad progrese chiar din primele zile.
Dar vom vedea ce va fi.
Daca a mai trecut cineva prin asta si ar dori sa-mi impartaseasca din experienta sa, ii multumesc.
O zi buna tuturor!
monica-elizabet spune:
eu cred ca incet, incet are sa intre intr-un "ritm" in care singurica o sa vrea sa doarma la pranz...fiindca se trezeste de dimineatza, o sa fie putin obosita acum la inceput dupa atatea activitati de la gradi si ai putea sa o iei la inceput acasa la ora 13 dar sa-i spui ca maine la gradi nu o sa fie in "forma" daca nu doarme putin la pranz si nu o sa se poata juca cu ceilalti copilashi.
o alta solutie dupa ce se mai acomodeaza cat de cat cu ideea de colectivitate si gradinita sa-i spui ca in ziua x si y nu o sa poti veni dupa ea fiindca tu ai ceva f important de facut si ea o sa doarma acolo...apoi sa o lauzi...
numai bine
monica
Ramona J spune:
Ralu, eu cred ca ai procedat foarte bine. Copiii sint mai "rigizi" la virste fragede.
Corinadana copilul tau e mare daca merge la scoala. Si fiul meu e la scoala. Are 7 ani si tot il oboseste programul asta. Stiu sigur ca la 3 ani nu i-ar fi facut fata si de asta nici nu l-am impins.
Fiecare copil e altfel si unii se adapteaza mai usor. Daca ai si alte variante eu nu as opta pentru program lung.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
tatiantudor spune:
Neata, RaluD.
Personal, cred ca problema somnului, tine de trecutul copilului. Daca fetita ta nu doarmea nici acasa prea mult sau nu dormea in fiecare zi la pranz, e normal sa nu doarma nici la gradi la pranz.
Robert al meu, e un somnoros. Dormea acasa la pranz cate 3 ore in fiecare zi. La gradi in prima zi nu a vrut sa doarma deloc si l-am luat la 13.00. A doua zi a dormit o ora. A treia zi, educatoarea mi-a spus ca dormit 2 ore, dar asta pentru ca inainte sa adoarma, i-a luat capul in bratele ei si l-a mangaiat pe spate pana a adormit. Asadar cred ca conteaza si cum se poarta cu el educatoarea, daca se simte sau nu aproape de ea...chiar si pentru putin timp, pana adoarme.
Eu, in fiecare zi, ma duc la 13.00 la gradi, bat la usa si iese educatoarea care imi spune cum a fost pana atunci.
Daca imi zice ca azi doarme, il las si revin la 16.00.
Daca imi zice, nu vrea sa doarma, dar sta linistit in pat si nu plange si se joaca cu jucaria lui, il las acolo si revin la 16.00.
Daca imi zice, nu vrea sa doarma si plange...il iau acasa la 13.00.
Am decis sa abordez problema asa...pentru ca are inca 3 ani si e la inceput.
E foarte adevarat ca de la 4-5 ani in sus, consider ca trebuie sa doarma acolo, pentru ca varsta ii permite sa inteleaga mai multe. Nu stiu cum va fi, dar cert e ca la fiecare copil e altfel.
Daca exista asemanari, acestea sunt generale, dar sper sa te ajute.
Cu drag
Liana.
slippers76 spune:
RaluD
Din fericire, noi nu avem probleme cu somnul. Mi-a dormit la gradi inca din prima zi. E prima care adoarme si ultima care se trezeste.
Dar incearca sa vorbesti cu educatoarea/educatoarele sa-i acorde mai multa atentie la culcare. Poate sa-i dea o jucarica moale cu care sa doarma, sau sa iti dea voie sa ii lasi la gradi o jucarie draga ei, iar tu sa ii explici de acasa ca papusica cutare e somnoroasa la pranz si vrea sa doarma. Si Emi sa aiba grija de ea, sa o culce asa cum mami o culca pe ea. La noi functioneaza chestia asta, in diverse "controverse": la mancare, la spalat, la altele.
Va urez succes
Mama Ana si Mirunica (16.05.2003)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/slippers76/
RaluD spune:
Multumesc, fetelor!
Sfaturile voastre ne sunt de mare ajutor.
Gabbriela spune:
RaluD, ai cerut si parerea invatatoarelor, in general dupa atatia ani de experienta au si ele o parere si cam stiu ce vb ...
daca ai inceput sa iei acasa fata la unu, incearca intr-o zi sa o lasi acolo, ii spui ca azi ai de mers la medic sau gasesti o scuza si trebe sa doarma, sa vezi cum va reactiona, daca acepata usor atunci a doua zi gasesti iara scuza.. si incetul cu incetul se va invata.
Daca trece o saptamana si ei tot nu ii place poti vb cu invatatoarele sa nu o mai puna la somn si o pui tu seara la somn mai devreme pe la 7 PM.
Sanatate si numai bine
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.dotphoto.com/go.asp?l=gabbriela&p=gabbriela" target="_blank">1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow.
- Plato