Mai merg tinerii la Biserica?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by Marilena12
De-aia spun unii ca e vina bisericii ca nu atrage oamenii, de parca biserica ar fi un club de contribuabili...in ortodoxie nu s-a facut niciodata prozelitism, asta fac sectele pentru a-si castiga o recunoastere sociala bazata pe numarul celor care adera.

Nu stiu exact la care parte din subiectul asta faci aluzie cu prozelitismul, insa sa iti pasti oile tale nu e prozelitism. Iar eu prin a face scoli pe langa biserici asta inteleg, ca biserica are grija de cei botezati crestin ortodox. Noi ne aflam aici dupa 50 de ani in care religia a fost negata si chiar prohibita. Generatiile care acum sunt parinti nu au beneficiat de o educatie religioasa, deci nu toti parintii pot sa ofere la randul lor o educatie religioasa copiilor, chiar daca unii isi doresc si au bunavointa in acest sens. Daca biserica se preocupa sa ofere acest gen de educatie copiilor botezati ortodox ai caror parinti doresc lucrul asta, nu vad cum asta ar insemna prozelitism. Prozelitism ar fi daca ar umbla sa ii boteze. Dar poate am inteles eu gresit ce ai vrut sa spui.

Mie imi este foarte greu sa inteleg de ce marea majoritate a oamenilor religiosi refuza atat de vehement faptul ca au nevoie de educatie religioasa asa cum au nevoie de educatie in orice alt domeniu din care vor sa inteleaga ceva. Cand Hristos umbla pe pamant, prezenta Lui era suficienta si oamenii il urmau, insa ritualurile create odata cu aparitia primilor crestini si cu raspandirea Evangheliei au venit dupa El. Aceste ritualuri trebuie descifrate si intelese cel putin la nivel elementar, nu zic ca trebuie sa fim toti doctori in teologie, insa cred ca este de datoria noastra ca si crestini sa cunoastem elementele de baza ale credintei careia ii apartinem. Din pacate chestia asta s-a facut prea putin la nivel de masa in ultimii 60 si ceva de ani. Si asta se simte de cand intri pe poarta bisericii si pana iesi, oricat de ingaduitori am vrea sa fim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Prozelitism ar fi daca ar umbla sa ii boteze.

Catalinule, pentru ca mesajele anterioare nu imi erau adresate , iti scriu doua vorbe doar tie.
Evanghelistii sau prozelitistii:)) sau sectantii sau cum o vrea lumea sa-i mai numeasca, nu umbla sa boteze oamenii, nu acesta este scopul lor. Scopul lor este sa descopere si altora Evanghelia, asa cum au inteles-o ei si asa cum pot ei mai bine. Botezul este o alegere personala si vine ca o urmare fireasca a intelegerii semnificatiei acestuia.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

quote:
Ori daca tu ca mama ai grija sa-l imbraci sa-l speli si sa-l hranesti pe copilul tau cu mana ta pana la o anumita varsta, de ce ii neglijezi nevoile spirituale, sufletesti, spunandu-i sa se descurce singur atunci cand va fi capabil sau suficient de matur?

Total de acord! A-l invata pe copil despre Dumnezeu, eu o vad egala cu a-i hrani sufletul. De ce ne ingrijim doar de "ambalaj", iar sufletul - il lasam neingrijit.

Cnd va fi mare, va spune- "eu nu am stiut, la mama si la tata nu am aflat"! SI are dreptate.
Si DUmnezeu te va gasi pe tine, ca parinte, vinovat! Ptr ca parintele are aceasta datorie in fata lui Dumnezeu.

Cum e pilda cu talantii? Daca nici macar copii nostri nu vor fi "copii ai lui Dumnezeu, intru Hristos", cum putem face "copii" ai lui Dumnezeu niste straini?

Dragostea e oarba, dar casatoria ii reda vederea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by denizel

quote:
Prozelitism ar fi daca ar umbla sa ii boteze.

Catalinule, pentru ca mesajele anterioare nu imi erau adresate , iti scriu doua vorbe doar tie.
Evanghelistii sau prozelitistii:)) sau sectantii sau cum o vrea lumea sa-i mai numeasca, nu umbla sa boteze oamenii, nu acesta este scopul lor. Scopul lor este sa descopere si altora Evanghelia, asa cum au inteles-o ei si asa cum pot ei mai bine. Botezul este o alegere personala si vine ca o urmare fireasca a intelegerii semnificatiei acestuia.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Denizelu , scuze daca nu m-am exprimat cum trebuie, insa eu nu la asta ma refeream ci la faptul ca prin crearea de scoli pe langa biserici, biserica ortodoxa are grija de cei care fac deja parte din randurile ei. De altfel, daca stau bine sa ma gandesc, eu personal nu vad nimic rau in prozelitism, atata vreme cat e facut din convingere si atata vreme cat nu se face la modul insistent si suparator. (Cred ca e ca si cu doctorii, exista "pacienti" destui pt toti, asa ca e voie sa ne facem "reclama", atata timp cat ne respectam colegii de breasla si alegerea personala a pacientului. Cu alte cuvinte, e voie sa spun ce fac eu, cu ce ma ocup, ca calificari am, dar e interzis sa-l denigrez pe colegul meu in scopul de a-mi atrage pacientii lui sau sa bat la usa pacientului de trei ori pe zi ca sa-l conving sa vina la mine la cabinet. Sper ca nu e prea aiurea paralela).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

A, in regula Cata! Acum am inteles.
(Numa' ca ma miram tare ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Catalina, eu nu sunt nicicum impotriva educatiei religioase, chiar sunt de acord cu religia in scoli, si ideea ta cu scolile de religie pe langa parohii este foarte buna. Asa ca nu la asta m-am referit in postarea mea anterioara. Ma refeream la unele persoane care acuza biserica ortodoxa in special ca nu baga la propriu pe gat informatie, celor care de fapt nu sunt nici macar interesati. Asa isi justifica multi lipsa de cunostinte religioase. Si ca sa fie clar ca personal sunt de acord cu educatia religioasa, am si facut o facultate de teologie tocmai din nevoia de a sti mai multe despre religia mea, si despre Dumnezeu, atat de necunoscut asa cum spui si tu, in ultimii 50 de ani. Numai ca eu cred, ca omul are datoria de a-si hrani sufletul si singur, si ca parintii la randul lor au aceasta datorie atat fata de ei, si apoi, pe baza celor acumulate, fata de copiii lor. Asta am vrut sa spun de fapt, si chiar nu am contrazis neaparat pe cineva. E doar o parere.

Mary si Anna Maria- 08.04.2006

Mergi la inceput