dezvoltarea vorbirii

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralu spune:

Mamica-dulce - sa-ti traiasca baietelul (rupta bucatica din tine)-frumusel foc. Ceea ce mi-a sarit mie in ochi in pozele tale este ca, piciul tau (la fata) pare cel putin de 5 ani, daca nu de 6. Si eu zic ca este supradotat. Nu prea cred ca este autist, dar oricum este mai sus de medie. Nu stiu cu ce sa te ajut ca sfat, poate sa reusesti sa vezi un specialist cat mai repede. Eu zic sa nu te panici, sunt sigura ca exista o solutie.
Te pup si mult curaj!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Am vazut pozele; tu spui ca nu-i captezi deloc privirea. Are o multime de poze, in care priveste direct in aparat; asta inseamna ce stie ce se intampla, il intereseaza si ii place! De unde eu deduc ca nu il intereseaza ceea ce vrei sa-i comunici tu in anumite momente. Se poate sa fie asa cum a spus logopedul: supradotat, iar din aceasta cauza sa i se para lucrurile, pe care un copil de varsta lui ar trebui sa le invete, neinteresante.
In niciun caz, nu are privirea unui copil autist. Eu am facut practica la un centru de recuperare a copiilor cu dezabilitati, si crede-ma stiu cum arata acestia.
Stai linistita, orice ar fi se va rezolva!
Va doresc numai bine!

www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Sa-ti traiasca, e tare frumusel si intr-adevar pare mai mare.

Sa stii ca copiii cu autism nu arata altfel, sau cel putin cel pe care il stiu eu. Baiatul prietenei mele arata ca orice alt copil de varsta lui, diferentele apar in ce face si cum vorbeste comparativ cu ceilalti copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Ancuza, imipare rau ca esti asade trista.

din ce imi povestesti tu si ceea ce mai stiu de voi din trecut, eu trag urmatoarea concluzie:
Marc a incept MULT prea devreme cu TV si jocuri la computer.
sfatul meu ar fi sa-i stergi jocurile si sa scoti TV.
Marc e f destept, si nici tu in temerile tale nu te indoiesti de asta.Dar nu uita de p[robolemuta la urechi...si de racelile repoetate care l-au facut mai capricios.Sofia a patit la fel(capricii)cand era bolnava si statea mult la TV.Si la Sofia problema de vorbire nu s-a pus niciodata...dar intrase si ea in lumea ei si nu vroia sa comunice.N-o interesa decat desenul animat.
La Marc s-a cumulat si cu faptul ca e bilingv.

ai grija si la alimentatie.E destulde solid ca sa nu cedezi daca vrea doar pizza si dulciuri.Incearca sa il hranesti mai simplu, mai natural.

Mergi re4pede la control ca sa te linistesti, dar instinctul meu imi spune ca e o problema de vointa si de comunicare datorata unor stimul neadecvati(TV, jocuri),si nu neaparat innascuta.

Multa bafta si rabdare, Sanzi ti-a dat sfaturi f bune cu privire la jocurile in2.

Ah

Implica-l pe tatal lui.Sa ii citeasca in germana, sa se joace impreuna..nu sa-l dea in masinute, sa se joace cu el! Poate ca ii simte lipsa..nu mai stiu care e situatia, stiu ca el pleca mult in delegatii,de aia mi-am permis saaduc in discutie aspectul asta.

Succes!!!



Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Eu sunt logoped si cred ca as putea da cateva raspunsuri sintetice.Copilul care nu-si priveste partenerul de dialog in ochi poate sa prezinte sindrom asperger (o forma "moale" a autismului).Cand copilul vrea ceva se uita in ochii adultului si indica cu mana,chiar daca nu stie cuvantul.Trebuie neaparat vazut de un neuropsihiatru si de psiholog.Dar chiar si in acest caz se poate dezvolta comunicarea si perfectiona limbajul.Deci nu este o cauza pierduta.Nenorocirea este intr-adevar bilingvismul.Conceptele trebuie structurate initial doar intr-o limba si abia ulterior in a doua limba.Dar daca spui azi"peste" si maine spui "fish" copilul nu va sti pentru care cuvant sa opteze la aceasta varsta.Cum ar suna o propozitie de genul "I eat un peste".Pentru ca traiti in Germania eu zic sa vorbiti cu el numai in germana.Pe fondul bilingvismului, la unii copii poate apare balbaiala.In al doilea rand eu as reduce la maxim jocul cu calculatorul.I-as spune chiar ca s-a stricat si nu se gasesc piese de schimb.Neavand ce sa faca va fi nevoit sa participe alaturi de voi la mici joculete (ex: jocul rece-cald - unde am ascuns un obiect- unde este ceasul ? ..cand se apropie de locul unde ai ascuns ceasul spui cald, cald, fierbinte...il intrebi ce a gasit ? el va spune ceasul...).Computerul este partenerul lui de dialog.Inlocuiti-l cu prezenta voastra.Jucati-va de-a imitatul diferitelor animale si el sa ghiceasca numele animalului,puneti-l apoi sa imite el animale si ghiciti voi.Jucati-va "de-a strambatul" in oglinda.Va veti privi astfel printr-un intermediar(oglinda) si-si va intari organele fono-articulatorii.Daca spune o propozitie repetati-o inca o data impreuna cu el (ex: Ce ai spus ? "Vreau lapte"
ia mai spune odata).Inregistrati-l pe o caseta.Vedeti care este reactia lui cand se asculta.Desenati si colorati impreuna cu el,faceti colaje si verbalizati mereu actiunile.("Acum coloram o petala","Acum lipim o steluta").Tablourile facute impreuna i le asezati intr-o mini expozitie si va mandriti cu creatiile lui in fata oaspetilor.Nesiguranta va dispare treptat si va reusi sa se exprime.Nu dezarmati!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Ancuta, eu tare cred ca copilul tau e un copil normal...dar ca ar fi foarte bine sa consulti cat mai repede un specialist ca sa te linistesti sau sa aplici ceva "corecturi" care ar trebui...

Dar mie mi se pare normal ca la 4 ani sa:
-nu pronunte corect cuvintele
-sa nu faca fraze (dar propozitii da)
-lipsa interesului de comunicare
(sunt probleme care se corecteaza usor)

Si la fel de normal este sa:
-stie tot alfabetul
-sa citeasca cuvinte scurte
-sa stie cifrele
-sa acceseze si sa foloseasca un comp (mai ales daca are "practica")
-sa vorbeasca fluent in 2 limbi


Daca te ajuta cu ceva, aici in US, in grupa mea de la gradinita unde lucrez, sunt 2 copii care au pb de vorbire (unul este chiar bilingv, si cred ca e exact de aceiasi varsta cu Marc) si ambii au cate jumate de ora pe zi lucru cu logopedul. As putea sa il intreb pe logoped ce exercitii face cu ei, sa incerci si tu cu Marc...
Unul din ei, se incadreaza perfect in descrierea pe care o faci tu lui Marc...e tare sociabil, iubeste pe toata lumea, e mereu cu zambetul pe buze, sufera tare mult cand e pedepsit, leaga 2-3 cuvinte scurte (you my friend sau me hungry), e dornic sa ajute, nu prea are stare deloc, si ii merge mintea brici...face si stie o gramada de lucruri...

Deci se incadreaza in NORMAL...


Fiecare dimineata e un nou inceput

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga



varsta David

poze David

De-ale lui David

Atelierul Piticilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

Mamica dulce: imi permit sa reproduc si eu o informatie citita ieri pe Yahoo stiri: s-a constat ca in tarile occidentale, datorita statului la televizor (si implicit la calculator), ultimle generatii de adolescenti au mai multe dificultati in exprimare, un vocabular mai restrins si probleme in a se exprima in mod fluid.
Deci este f.posibil sa existe o legatura intre statul la televizor/calculator si probleme de exprimare ale baietelului. Cred ca reducerea accesului la televizor/calculator ar fii un bun inceput.

Multa sanatate si noroc.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Dragele mele,va multumesc de complimentele la adresa juniorului :)M-au linistit mult.Pe de alta parte am stat azi mult si m-am gandit si am reusit sa-mi alung temerile cu privire la autism.Mi-a intrat in cap ideea asta de cateva saptamani si nu mai voia sa iasa,dar cu adevarat nu e cazul.Azi am mai purtat o discutie cu educatoarea care a spus ca a inceput sa mai rupa si la gradi,cu ea,ca acum face si contact vizual,e vesel si jucaus numai ca inca nu vorbeste cu copiii.Daca insa e numai cu un copil(care am reusit sa-i mai aduc acasa -se joaca insa fara probleme.

Faptul ca nu se uita in ochi e destul de relativ-adica se uita normal la mine cand imi cere,imi arata,ma cheama sau se chinuie sa-mi explice pe pasareste ceva(ca asta face,,si inca cum,desi stie cuvintele,-acum mai scapa si vocabular in conversatie..spune de fapt muuuuulte cuvinte,dar nu le leaga si apoi repeta dupa mine,fapt care,dupa cum ati vazut ma scoate din minti) Si momentele dese cand vorbesc cu el serios si imi evita privirea ma termina.Asta e ce m-a speriat cel mai mult.Si momentele in care am senzatia ca vorbesc cu peretii-cand nu vrea sa fie atent cu adevarat ca parca e...departe-de asta a zis si logopeda azi de "lumea lui".Cum am mai descris pana acum..vorbesti cu el,,te intelege,face ce-i spui,zambeste-reactie normala-data viitoare numai repeta mecanic,nu mentine contact vizual si nu mai am cu cine vorbi,parca as vorbi chineza,asa reactioneaza.Asa era si la 1 an jumate.Facea o pozna,eu ii explicam el spunea de ex mamaaaa-uite auto!si imi baga masina in oki ca sa schimbe subiectul.Sau cauta cu privirea un cuvant pe care putea sa-l spuna si incerca sa ma duca de nas.Acum nu mai face asa,ci pur si simplu intoarce ochii in alta parte,chiar daca e cu capul indreptat spre mine.

A spus cineva ca se uita in obiectiv-pai ii place,e expert in camere digitale ,face niste poze super,de la "portrete" pana la o piesa lego sau o buburuza.
Azi am avut chiar o conversatie cap-coada,fara repetat dupa mine-ce-ai mancat la gradi?unde mergem?unde mergem dupa aia?ce vrei sa mananci acasa? A raspuns intr-un cuvant dar n-a mai repetat 10 minute!!

Apoi cu tv si computer-poate s-a jucat mai mult ca alti copii de varsta lui,si cum a spus si Sabina,a fost destul de des racit rau,a avut si op de amigdalita in martie.Inainte de asta era saptamanal cu febra.morocanos si vai de kuru lui arestat la domiciliu iarna intreaga practic-deci numa bun de tv si play station,- as fi facut orice sa-i fie bine.A stat mult ,dar nu la modul ore in sir in fata monitorului,nebagat in seama.NU!! De foarte multe ori,mai ales la un film nou ma asez langa el si ii explic inca o data ce se intampla,il trag de limba...adica incerc ca de obicei e total focalizat pe actiune.Dupa ce stie filmul atunci vorbesc mai bine cu el.Are si program intreg la gradi,mergem cu ceasurile la plimbare,jucam prinsa,ascunsa,board-games..deci nu a fost decat rareori uitat cu mana pe mouse.De ASTA ma intreb daca nu cumva e o problema cu copilul..e singura mea grija,singurul copil,eu nu lucrez deocamdata ,deci am stat cu el din ziua 1 fara pauza.Nu cred ca sunt mama ideala,dar totusi,sunt citita,scolita :)fac orice pentru el,il invat multe si prinde orice in afara de vorbit!si,daca s-ar fi uitat de doua ori mai mult la tv tot era timp sa invete sa vorbeasca.Pentru ca nu e un copil neglijat,din contra,e o alintatura mica(dar nu razgaiat pana la cer,no way).Si beleaua cu comunicarea NU se trage din asta,cel putin nu in totalitate.

Oricum,de azi am taiat de tot accesul la hobbyurile astea ,in ideea ca s-au stricat !Nu zic ca peste 2 minute s-a uitat tinta la mine ,cu telecomanda in mana imi cerea sa ii punem baterie noua!!Nici n- facut scandal,si-a facut treaba la mesterit cu tati,total implicat.

Betiana,iti multumesc din suflet pentru sfaturi si ideile de joc acasa-sunt asa de simple si frumoase dar la multe dintre ele nu m-am gandit.Ai spus de aratat cu mana-pai asta n-a fost niciodata o problema,arata dinainte sa poata spune..de la 6 luni sigur,ca dinainte nu mai tin minte)Si cand vrea ceva e de-a dreptul insistent.Daca nu-i dau e in stare sa se catere si pe lustra sa-si ia singur-bine ca am scapat de faza datului cu fundul de pamant.Necazul meu e ca e baiet mare de-acu pentru aratat cu mana si spus intr-un cuvant.O sa incep sa insist mai mult pe partea asta a jocului,cu statul jos si mesterit ceva,tipul asta de concentratie-face dar nu cu mare interes si il "pierd" cum am descris mai inainte.Adica facem ce facem,totul ok,apoi iar isi pune zidul.Azi logopeda a facut jocul cu saculete cu obiecte,sa le numeasca,sa le bage in sac,sa faca anumite chestii cu obiectele din sac (ex asaza papusa pe scaun) a mers la vreo 4 saculete ,apoi a "stins becul"A incercat apoi cu ferma de animale unde n-a avut nici un interes,n-a vrut sa faca nimic,nici sa puna caii in tarc macar,apoi cu litere,forme-iar nici o gresala-toate astea intr-o jumatate de ora-40 de min.Parca are un intrerupator in cap,cand e gata ai senzatia ca se uita prin tine.(de unde si remarca logopedei cu "lumea lui"
Apropos azi s-a intamplat sa o intalnesc dupa amiaza la un supermarket si,dat fiind ca eu aveam in cap numai ganduri de autism i-am spus ca eu nu cred ca e vorba de asa ceva si ea mi-a intarit spusele,e convinsa ca nu are si ca problema care sta in spatele intarzierii in limbaj e altceva-de asta imi recomanda sa merg cat mai repede la evaluare.Sau poate nu e nici una(ceea ce sper din suflet)

Sabina,in legatura cu alimentatia nu cred ca sunt multe pe care sa mi le reprosez,nu mananca fast-food,pizza,chipsuri sau sucuri suspecte etc,si dulciurile se reduc la tic-tac si cate un ou kinder la supermarket.Cine stie cum altceva.

Cand merg cu el undeva..vorbesc cu el ca cu un om mare,face ce spun,ne distram bine,ne jucam frumos,ne intelegem din priviri(atunci cand se uita in okii mei,normal)-numai ca nu vorbeste,sa lege de la el,sa-mi explice ceva,sa-mi povesteasca sa pricep si eu,nu pe pasareste...nu chestii standard,chiar daca le zice in propozitii si la momentul oportun.
E asa de ok pana deschide gurita!!!
Sanziana,cand ai timp te rog sa-mi mai spui de baietelul acela si de ce spune logopedul.

In seara asta ,dupa cum vedeti probabil,am o faza foarte optimista,decisa sa fiu consecventa si pornita pe lupta.Sper sa primesc si programare repede la Bonn,macar sa ma linistesc si pe partea aia.
O sa va tin la curent cu orice pas si inca o data,va multumesc din suflet ca imi sunteti aproape.

Life is not measured by the number of breaths we take,but by the
moments that take our breath away.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

ancutza, cu siguranta nu e mare lucru, poate si faptul ca tu i te-ai dedicat 100% si stie ca nu e nevoie sa insiste ca sa-i faci moftul, nu mai considera necesar nici sa deschida gura sa "compuna" ceva.
E bine ca ai taiat tv si calc., timpul asta il petreceti amandoi cu jocuri. Vezi ca sunt pt varsta asta o multime de jocuri pt 2 persoane, cu zaruri, cu carti etc. Ai mei se uita doar in weekend la un film, daca suntem acasa ca de regula suntem plecati, iar calculatorul nu l-au mai vazut de mult.
Imi proprusesem sa te intreb ce face la gradinita, dar vad ca ai scris deja. Pana in decembrie nu mai e mult iar chestiile astea de regula se rezolva dupa 4 ani, poate de aia ti-a si dat programare atunci. Si nici nu e ceva care sa zici ca gata, nu l-ai dus la 3 ani, de-acuma ramane cu sechele for ever. Nu, ai sa vezi ca o sa fie bine.
Nu stiu daca ti-a dat cineva ideea dar iti zic si io: eu cand le citesc la ai mei poezioare (pt ei, vezi Meine kleine bunte Lok), dupa ce citesc de cateva ori ii las sa spuna ei ultimul cuvant din vers. Apoi 2 cuv., apoi stiu cate o strofa intreaga. In felul asta nu citesti la pereti, ca lor le place sa te lase sa vb singur :-).
Hai te pup, si mai fa un bb ca sa ai si alta ocupatie :-))

Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Imi place numele de acces "mamica dulce" si cred ca esti chiar o mamica dulce.Grija pentru copilul tau arata ca esti responsabila si ca vei face tot ceea ce este mai bine pentru copilul tau.Joaca-te cu el verbalizand fiecare actiune (ex:eu toc legume,eu mananc paine...ce fac eu ?...apoi o mica glumita ...ma spal cu legumele ? sau mananc degetelul? ...Incet-incet copilul va reusi sa spuna singur propozitii).Puteti folosi si o marioneta cu care sa vorbeasca (ea intreaba - copilul raspunde).Sunt o multime de jocuri.Jocul cu obiectele scoase din saculet este foarte bun.Pe parcurs o sa va mai dau si alte sugestii.Succes!

Mergi la inceput