2 intrebari

2 intrebari | Autor: cici

Link direct la acest mesaj

Fetelor am 2 intrebari pt voi ,cu siguranta veti putea sa ma luminati:
- 1.- Sora mea a intrat in tara anul asta de 2 ori cu prietenul ei ,cetatean italian cu masina inmatriculata in Italia.De fiecare data li s-a spus la intrare ca trebuie sa cumpere rovigneta si au cumparat.Acum vin iar,probabil iar vor cumpara ca iar li se va spune.Cu toate astea am prieteni si rude care locuiesc in afara si mi-au zis ca de ani de zile de cand intra in tara tot cu masini inmatriculate afara, n-au platit niciodata rovigneta.mie oricum mi se pare jaf la drumul mare ca eu platesc 75 RON/an iar ei tre sa plateasc de cate ori intra in tara.Voi ce stiti ,ca macar sa fiu sigura ,daca e lege ,e lege nu-i tocmeala,dar daca nu?

-2.-Nu ma pricep prea mult ,nu cunosc nici limbajul de specialitate dar sper sa ma intelegeti.
Sora mea,a cumparat aparatul cu GPS,au harta Italiei,si vor sa cumpere si harta Romaniei,Ungariei si Austriei.De unde pot sa le cumpar,se pot comanda pe net,adica as putea sa le comand eu pentru ei?

Va multumesc anticipat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cicina spune:

Hai ca-ti raspund eu ca sant proaspata de drum din tara.

Cand intra sora ta cu masina, neaparat sa ia rovigneta din vama pentru zilele care sta, nu costa mult , 4 euro pentru o luna, dar sa pastreze factura, ca la iesirea din tara i-o cere, la control.

Si ceea ce spui tu la nr. 2, e ceva mai complicat. Depinde ce GPS ( cum se numeste)ca e inclusa harta europei, dar fara Ungaria si Ro. Acesta din urma abia anul asta a scos Cd dar numai pt o varianta de GPS, si asta se gaseste in Ro la magazinele de electronica (eu am vazut in CORA), dar nu se merita sa cumpere, costa foarte mult, vreo 250 euro.
Mai bine sa astepte sa ajunga sa iasa si alte variante asa se face concurenta. Oricum drumurile sant aceleasi (proaste), altele nu s-au construit.
II doresc drum bun.

cicina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cici spune:

Multumesc mult,cicina,tot nu inteleg insa de ce pana acum ei au platit cca 75 Ron de fiecare data cand au intrat.Ce fel de rovigneta ai cumparat tu?Ca de la 4 euro pana la 20 euro e o diferenta.

Cat despre GPS chiar nu stiu cum se cheama ,o intreb azi ,dar nici macar o harta cu Ungaria n-ar putea gasi? ca am inteles ca acolo e mai dificil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Flaflo spune:

Cici, eu nu am cumparat niciodata rovigneta! Nu e vorba de bani, ci asa cum ai spus tu, pentru drumurile din tara mi se pare strigator la cer sa se pretinda asa ceva! Vamesul nu are dreptul sa ii oblige, pentru ca acest lucru tine doar de politie. Si mie imi spune de fiecare data sa o cumpar, eu ii raspund ca vreau sa platesc amenda si ii inchid gura. Amenda inca nu am platit pentru asta, oricum si daca primeste sa nu o plateasca. Eu colectionez de vreo 5 ani amenzi si stiu din sursa sigura ca nu fac nici un demers peste granita.

Flavia si Bianca

Mergi la inceput

Eu consider ca e un fel de taxa ca sa-ti poti strica masina,nu ai oriunde in lume sansa asta,nu?
Deci la intoarcere cand ies din tara si vamesii iti cer factura ce le zic?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Flaflo spune:

Mie la iesire nu mi-au cerut nimic, doar la intrare m-au pus sa-mi cumpar si am ripostat. Asa cum am spus e treaba politiei rutiere si nu a vamesilor.

Flavia si Bianca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikomiko spune:

Cici, probabil ei au platit rovinieta pe tot anul... daca au deja una pe tot anul, inclusiv chitanta, atunci nu mai e nevoie sa cumpere alta.
Poate insa cumpara una pe o luna, daca mai tin eu bine minte, costa pana intr-o suta mii lei vechi (cam asa platim noi, nu stiu daca difera in functie de masina).
Neaparat sa pastreze chitanta, noi la iesirea din tara tot timpul am avut "norocul" sa fim intrebati de rovinieta si chitanta. De obicei e cineva de la drumuri, chiar inainte de vama la iesirea din tara care controleaza vinieta... dar poate am fost noi mai ghinionisti, nu stiu... oricum, nu cred ca se merita sa-ti faci nervi pt. 2-3 euro.

Flavia, deocamdata nu se fac demersuri peste granita din cauza ca suntem inafara EU si costurile sunt mai mari decat amenda.
Cand vom fi in EU, probabil le va fi mult mai ieftin sa trimita amenzile la domiciliul din strainatate... cel putin stiu ca aici iti vin amenzi de oriunde din interiorul Uniunii, in caz ca ai facut prostioare.
Asa ca nu stiu daca chiar merita sa te mai joci in continuare

- - - - - -
www.datendienst.at" target="_blank">my work

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pet.cost2005 spune:

cici - exact cum spunea nikomiko, poate au luat rovinieta pe un an intreg. Si noi luam de obicei pe o luna .. ca nu stam mai mult de o luna in Romania. Daca ei o au valabila pe un an, deci nu mai trebuie sa-si ia alta. Dar trebuie neaparat sa aiba factura pt. ca si noua ne-a cerut-o la vama. Nu vamesii, ci un nene de la drumuri si poduri. Iar amenda e chiar usturatoare, deci iti convine sa iti iei rovinieta. Astea sunt regulile, ne conformam, ca ne place sau nu!

Cat priveste navigatorul ... nu ma pricep, da' cu o harta in mana se descurca ei ... nu-i chiar asa de complicat drumul ... daca vrei detalii/informatii despre drum, ne auzim pe mess.

Petro

Azi e ziua de maine pentru care iti faceai probleme ieri.

Mergi la inceput

Da, nu sant vamesii si nici politia, sant cei de la drumuri care au un birou in vama.
Eu de suparare am luat site-ul lor si m-am uitat, e obligatoriu sa iei rovignetta pe timpul cat stai in Ro, iar amenda e mare intre 3-4.5 milioane, si nu se merita. Ca sant sau nu drumuri, trebuie sa ne conformam, poate, poate vor face.
Cat despre ce strada vrea sa faca, e cel mai simplu de aici di Italia iese pe la Udine, Tarvisio, ia vignetta de la Austrieci care e 7,60 euro; Vilach, Klagenfurt, Viena, tine spre Budapesta, ia vignetta de la unguri 6,30 euro; Budapesta, Seghed, pana aici e autostrada, dupa care Mako, si pe urma depinde unde vrea sa mearga in Ro.
Daca mai are nevoie de amanunte, scrie-mi.

cicina

Mergi la inceput

Li s-a pus pata pe GPS dupa ce din cauza unui accident la intrarea in Budapesta au fost redirectionati si s-au invartit 3 ore in Budapesta, fara sa se poata intelege cu cineva.
De altfel unii le aratu o directie,alta alta directie.
Ei au harta si se descurca bine dar ce te faci cand dai de un labirint de strazi intr-un oras ca Budapesta, noaptea ,doar cu harta Europei in mana?

Acum mi-am dat seama ca ei vin cu alta masina , deci chiar daca au platit pe un an intreg rovigneta, oricum trebuie sa plateasca iar.

Mergi la inceput

Asculta Cici, spunele asa. Nu trebuie sa intre in nici un caz in Budapesta.
Vin de la Viena pe autoband aproape de Budapesta iau tangentiala M0(m zero) care ocoleste orasul, si iese spre Seghed. Chiar noapte fiind se vad toate indicatoarele, important e sa fie atenti.
Pt GPS daca nu au luat, poate Garmin sa aibe ceva mai mult, dar sa se intereseze de unde cumpara.

cicina

Mergi la inceput