Intrebari proceduri si acte (Canada si Romania)

Intrebari proceduri si acte (Canada si Romania) | Autor: Chrysion

Link direct la acest mesaj

Buna,

Am cateva intrebari la care poate ma ajutati sa aflu raspunsurile.

Le-am postat aici in loc de thread-ul celor din Canada deoarece m-am gandit ca poate aflu informatii utile si de la cei reintorsi deja in Romania.

-------------
1. Cetatenia:

Stiti in cat timp (in medie) se obtine acum cetatenia canadiana (am auzit versiuni cu de la 3 luni pana la peste 12)?

--------------
2. Pasapoarte:

2.a. Presupun ca dupa obtinerea cetateniei canadiene trebuie refacut pasaportul romanesc (pentru a indica dubla cetatenie). Stie cineva cat dureaza obtinerea noului pasaport (la un moment dat auzisem de 3 luni) si cat costa?

2.b. Cat dureaza si cat costa obtinerea pasaportului canadian?

---------------
3. Intoarcerea definitiva in Romania:

3.a. S-a intors cineva in Romania (definitiv) fara a avea in pasaport stampila cu "domiciliul in strainatate"? Daca da, a avut probleme la intrare (vama) cu toate lucrurile pe care le-a dus?

3.b. S-a intors cineva in Romania (definitiv) avand in pasaport stampila respectiva? Daca da, a trebuit sa umble in Romania pentru a-si face alte acte (buletin de pilda)?

Referitor la aceste ultime doua intrebari, noi nu prea stim exact cum sa procedam. La venirea in Canada nu am avut in pasaport stampila cu "domiciliul in strainatate" si deci avem inca si buletinele romanesti (am inteles ca cei care au pus stampila, au trebuit sa predea buletinele). Dupa ce obtinem cetatenia canadiana vrem sa ne intoarcem definitiv in Romania si ca urmare:
- eu inclin spre a obtine acum stampila respectiva de la consulatul din Toronto, pentru a nu avea probleme cu toate lucrurile cu care ne intoarcem
- sotul inclina spre a nu ne mai bate capul cu stampila respectiva pentru ca sa nu trebuiasca apoi sa umblam dupa facut noi acte in Romania

Vreun sfat?

Sau poate ca schimband oricum pasaportul, automat va fi indicat in cel nou faptul ca avem acum domiciliul in strainatate?

Multumesc,

Chrysion

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

buna,

eu am incercat sa ma repatriez in iarna si nu am putut.
1.am green card de USA
2. Nu am avut aceea stampila cu domiciliul instrainatate si fara ea nu am putut sa-mi restabilesc dom. in romania...pt ca defapt nu figuram ca plecata...
3. am reusit dupa mari insistente sa obtin acea stampila pe pasaport.
4. m-am intors iar in america(bineinteles ca am intors containerul cu toate lucrurile)
5. ma pot repatria numai dupa un an de la data de pe stampila.

daca ai pasaport strain ....desigur ca nu mai ai nevoie de stampila.
cu el te duci la directia pasapoarte si la evidenta publica si iti faci actele(buletin si apoi de la pasap. iti da o adeverinta care sa o prezinti la vama si sa fi scutita de taxe).
e mai simplu daca iti faci actele tot in orasul unde ai locuit pana la plecare. pentru barbati am inteles ca la obtinerea noului buletin le cere ceva in legatura cu livretul militar...

numai bine,

quote:
Initial creeata de Chrysion

Buna,

Am cateva intrebari la care poate ma ajutati sa aflu raspunsurile.

Le-am postat aici in loc de thread-ul celor din Canada deoarece m-am gandit ca poate aflu informatii utile si de la cei reintorsi deja in Romania.

-------------
1. Cetatenia:

Stiti in cat timp (in medie) se obtine acum cetatenia canadiana (am auzit versiuni cu de la 3 luni pana la peste 12)?

--------------
2. Pasapoarte:

2.a. Presupun ca dupa obtinerea cetateniei canadiene trebuie refacut pasaportul romanesc (pentru a indica dubla cetatenie). Stie cineva cat dureaza obtinerea noului pasaport (la un moment dat auzisem de 3 luni) si cat costa?

2.b. Cat dureaza si cat costa obtinerea pasaportului canadian?

---------------
3. Intoarcerea definitiva in Romania:

3.a. S-a intors cineva in Romania (definitiv) fara a avea in pasaport stampila cu "domiciliul in strainatate"? Daca da, a avut probleme la intrare (vama) cu toate lucrurile pe care le-a dus?

3.b. S-a intors cineva in Romania (definitiv) avand in pasaport stampila respectiva? Daca da, a trebuit sa umble in Romania pentru a-si face alte acte (buletin de pilda)?

Referitor la aceste ultime doua intrebari, noi nu prea stim exact cum sa procedam. La venirea in Canada nu am avut in pasaport stampila cu "domiciliul in strainatate" si deci avem inca si buletinele romanesti (am inteles ca cei care au pus stampila, au trebuit sa predea buletinele). Dupa ce obtinem cetatenia canadiana vrem sa ne intoarcem definitiv in Romania si ca urmare:
- eu inclin spre a obtine acum stampila respectiva de la consulatul din Toronto, pentru a nu avea probleme cu toate lucrurile cu care ne intoarcem
- sotul inclina spre a nu ne mai bate capul cu stampila respectiva pentru ca sa nu trebuiasca apoi sa umblam dupa facut noi acte in Romania

Vreun sfat?

Sau poate ca schimband oricum pasaportul, automat va fi indicat in cel nou faptul ca avem acum domiciliul in strainatate?

Multumesc,

Chrysion

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simona27 spune:

Buna,

Nici noi nu am plecat dierct din Romania, am avut buletin valabil mult si bine.

Ca sa te poti repatria iti trebuie neaparat acea mentiune in pasaport; noi am obtinut-o de la Ambasada Romaniei in Toronto, dureaza putin si nu imi mai aduc aminte, trebuie sa duci niste acte! Da un telefon la ambasada! Se prindea mai greu pe vremea mea, dar incearca...

Repatrierea (daca veniti cu bunuri/container) depinde de acea stampila, altfel cei de aici nu iti vor putea da adeverinta de restabilire a domiciului in Romania si fara adeverinta nu vei putea sa iti scoti bunurile din vama fara taxe).

Cam asta ar fi tot...daca mai ai intrebari, cu cea mai mare placere!

In privinta cetateniei, la noi a durat cam 1 an si cateva luni! Parca am depus actele prin februarie/martie si am mers la ceremonie in iunie anul urmator!

Tot ce spun io e "pe bune", asa a fost in cazul nostru!

Daca mai ai intrebari, mai scrie pe pm sau aici!

Un weekend placut tuturor!

Va pup:)

Mergi la inceput

Ah, uitai de pasaport..
Noi nu ne-am mai luat pasaport canadian!
Cu ala romanesc pot merge oriunde ma intereseaza pe mine (exceptand Japonis si inca cateva tari) - asta a fost logica noastra!

Pt. ala canadian iar trebuia sa mai pierd cateva zile cu aceleasi acte ca si la cetatenie..sa spuna dentistul ca io mi-s aia, coada, etc..si nu imi mai permiteam cateva zile libere de la servici!

Si nici nu aveam un interes major pentrua cel pasaport!
Si, in caz de maxima urgenta (nu stiu care ar fi ala) ma duc la Ambasada Canadei si cer unul!

Simona

Mergi la inceput

Si da, daca schimbi pasaportul prin internediul Amnasadei din CAnada, atunci mentiunea respectiva va fi inscrisa automat in pasaport - doi iepuri dintr-o lovitura:)

Cred ca am raspuns la toate intrebarile!

Simona

PS Mentionez ca noi am stat in Toronto.

Mergi la inceput