concediu prenatal
in fond cine plateste acest concediu prenatal?angajatorul sau sanatatea?
alta problema ar fi:cand vreau sa intru in prenatal (1nov.2006)trebuie sa fac cerere catre angajator?
Raspunsuri
ECMI spune:
Concediul prenatal este de fapt un concediu medical cu durata de 124 (sau 126?) de zile care se poate lua inainte de nastere sau incepand cu ziua in care s-a produs masterea.
Este eliberat de catre medicul de familie si este platit cu 85% din media salariilor pe ultimele 6 luni (atentie diu acest motiv nu va fi mereu aceeasi suma).
Este platit de catre angajator care isi recupereaza banii de la BSS.
Atentie!
Am inteles ca trebuie sa ranmana cel putin 45 de zile de concediu medical dupa nastere, deci nu poate fi luat din luna a sasea.
Nu se face cerere.
Se anunta angajatorul ca vei intra in concediu si vei aduce certificatul de concediu medical in timp util pentru a face calculul salariului.
http://photos.yahoo.com/ph//my_photos
marius spune:
42 nu 45. Se face o adresa catre serviciu prin care se informeaza, nu este o cerere propriu zisa.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
adela2006 spune:
va rog sa ma lamuriti si pe mine eu pe cartea de munca am salariul mediu pe economie din care ar trebui sa iau 271 ron pe luna deci in concediu prenatal cat iau 85% din 271 ?
va multumesc 22+
marius spune:
Aduni salariul brut realizat pe ultimele 6 luni la un loc. Brut inseamna cel fara retineri. Aduni zilele lucratoare din perioada celor 6 luni.
Inmultesti salariul tau adunat pe cele 6 luni de mai sus cu 85 si imparti la 100. Rezultatul il imparti la numarul de zile lucratoare de mai sus. Rezultatul obtinut va fi indemnizatia ta pe o zi. Ramane fixa. Se va inmulti aceasta indemnizatie cu nr de zile lucratoare din fiecare luna si va rezulta indemnizatia pe luna respectiva. Din aceasta ti se va retine 9.5% asigurari de pensie. Restul il vei primi in mana.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
kitibiti spune:
pai eu credeam ca se retin toate darile mai putin impozitul.
adica: se face 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni si se scad:
9,5%pensie
6,5%sanatate
1%somaj
si in mana ramai cu restul.
e gresit acest calcul?
se aplica numai 9,5% din 85%venituri?
Si inca ceva:in calculul veniturilor pe ultimele 6 luni intra numai salariul sau si prime?
kitibiti spune:
mai vroiam sa intreb,ca marius zice ca se face calculul pe zi si se inmulteste cu cate zile lucratoare sunt in luna respectiva...
Cele 126 zile de concediu prenatal sunt zile calendaristice sau lucratoare?cum se calculeaza?ca daca sunt calendaristice inseamna aprox. 4 luni pe cand daca sunt lucratoare...iese mai mult la socoteala.cum e?
marius spune:
quote:
Originally posted by kitibiti
pai eu credeam ca se retin toate darile mai putin impozitul.
adica: se face 85% din media veniturilor pe ultimele 6 luni si se scad:
9,5%pensie
6,5%sanatate
1%somaj
si in mana ramai cu restul.
e gresit acest calcul?
se aplica numai 9,5% din 85%venituri?
Si inca ceva:in calculul veniturilor pe ultimele 6 luni intra numai salariul sau si prime?
1. Nu se aplica nimic in afara de pensie CAS
2. Intra toate veniturile realizate. Daca ai lucrat si in alte locuri se aduna si acele venituri... se aduna tot...tot. Cu cat mai mult cu atat mai bine... in principiu.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
kitibiti spune:
buna
avand in vedere ca o sa nasc pe la inceputul lunii decembrie,cat va fi indemnizatia de maternitate?
in luna decembrie se calculeaza conform cu legea x care e valabila pana la 31 dec si de la 1 ianuarie se va calcula altfel?
cand si unde trebuie sa depun actele pentru a obtine indemnizatia de concediu prenatal?dar cea de crestere a copilului?pentru obtinerea alocatiei,dupa nasterea copilului,trebuie alte acte?