Examen cetatenie romana

A dat cineva examen pentru obtinerea cetateniei romane? Mi-ati putea spune mai exact cum se desfasoara? Am informatiile oficiale dar as dori si o impresie neoficiala. Multumesc
Ana Maria si Victor Stefan (15 12 2004)
Succes si s-auzim numai de bine!!!
Raspunsuri

leyla spune:
Ana, am eu un prieten turc, a lucrat vreo 12 ani prin Romania la companii mai mult decat respectabile, om educat cu inalte studii, 45 de ani, casatorit cu romanca de vreo 10 ani si cu o fetita de 5 ani, cu situatie materiala mai mult decat buna (are prin Turcia vreo 3 case) deci nu-si lua cetatenia ca sa aiba nu stiu ce beneficii...
Anul trecut s-a hotarat sa depuna actele si le-a tot depus de vreo trei ori ca de fiecare data li se mai gasea cate vreo chichita la dosar de care sa se lege. Dupa ce intr-un final s-a considerat complet dosarul a venit si ziua examenului, am inteles ca se da o anumita materie de invatat, si omul chiar a invatat si chiar stia despre ce e vorba. L-au intrebat tot felul de prostii, lucruri pe care nici macar un roman nu le-ar sti, le-a recitat pana si toate versurile imnului numai nu le-a cantat saracul:)) Si s-au tot legat de nimicuri si l-au tot intors pe toate partile pana l-au buimacit pe saracul om si bineinteles ca l-au "picat". Aici e vorba de rea vointa deja sau de faptul ca i-au sugerat "discret" ca ar trebui sa scoata sacosa de bani de fapt daca vrea cetatenia (in suma de vreo 10-15 mii euro!!!!). Ca atare, a lasat-o balta, intre timp s-au mutat in Turcia si de cate ori vine in Romania il ajutam noi sa-si ia viza de intrare. Peste vreo trei ani si sotul meu va avea dreptul sa aplice asa ca ne pregatim sufleteste! Deocamdata am depus dosarul pentru viza de 5 ani si asteptam prin decembrie raspunsul.
Poate ca la voi o sa fie altfel, m-as bucura sa aud ca se poate totusi sa obtii fara eforturi financiare astronomice. Mult succes.
Leyla

laureta spune:
Eu am dat examenul.Cel mai complicat este sa ai dosarul intreg(gasesc ei tot felul de piedici).Dupa ce ai dosarul te cheama la interviu.
La interviu au fost 2 barbati si 4 femei de la minister.Intreaba de steag, te pune sa scri ceva scurt, ceva parca din legi (este o carte mica), si alte intrebaridin istorie cutie.Mie nu mi s a parut deloc complicat.Dar din lista de 43 de persoane prezente la interviu(majoritatea arabi)au trecut foarte putini( nu stiu sa iti spun cauza).
Nu mi s au cerut bani.Poate si din cauza ca nu aveau ce lua de la mine(eu studenta si sotul roman cu un servici normal)
Pot sa spun ca am si glumit in timpul interviului.Eu am ramas cu o impresie buna.
Bafta
Laureta si galusca Inisa(10 iunie 2004)

ana maria spune:
Multumesc pentru raspunsuri. Va cerusem impresii pentru cumnata mea. care va da examenul in octombrie. Si ei i s-a aprobat dosarul dupa trei ani, a avut si un proces pentru ca o respinsesera aiurea. Ea s-a apucat de invatat deja.
Dar vroiam sa-i forwardez mesajele pe care le primesc numai ca n-as vrea sa o descurajez si ma las pagubasa.
Ana Maria si Victor Stefan (15 12 2004)
Succes si s-auzim numai de bine!!!