Dilema: Stagiu de cotizare. AJUTOR!

Dilema: Stagiu de cotizare. AJUTOR! | Autor: mcris

Link direct la acest mesaj

In saptamana dinaintea sarbatorilor am fost la Casa de Pensii Pitesti sa cer lamuriri. Mi-au spus ca am dreptul la indemnizatie ptr cresterea copilului aferenta contractului suplimentar incheiat, dar pe care o voi solicita angajatorului. Nu au putut sa ma lamureasca, insa, asupra stagiului de cotizare.
Situatia mea este urmatoarea:
- contract de asigurare ptr. suplimentarea venitului incheiat la 2.09.2002
- nasterea copilului: 30.10.2002
- plata la 6 luni (nu am platit inca nici o rata)
- contract de munca din 1997 pe durata nedeterminata
- cerere concediu ingrijire copil la firma: 22 ianuarie 2003
- cerere concediu prenatal: 17 septembrie 2002
Functionara vorbea de 2 variante legate de stagiul de cotizare:
- stagiu de cotizare realizat pana la data nasterii copilului (si in acest caz ma intreb: stagiul este de 1 luna sau de 2 luni??);
- stagiu de cotizare realizat pana la data solitarii dreptului la firma.
Poate ma lamureste si pe mine cineva, ptr. ca eu nu mai inteleg nimic (cu stagiul de cotizare de 6 luni incheiat la data solicitarii dreptului aferent contractului suplimentar cum ramane?!). Marius, Liviu’s, Valy... sau poate cineva care este in aceeasi situatie... dati-mi, va rog, un raspuns.


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simsimona spune:

Situatia mea este exact aceeasi ca a ta. Ultima varianta de la Casa de Pensii Craiova era aceea a stagiului de cotizare de minim 6 luni si luarea in considerare a venitului suplimentar corespunzator lunilor din momentul incheierii asigurarii si pana la nastere (deci, 2 luni in cazul tau). De sumele celelalte vei beneficia la pensie. Nici eu nu am platit, dar mi-au spus ca este posibil sa schimbe stagiul de cotizare deoarece se asteapta la nemultumiri din partea celor aflati in situatia noastra, dar care au platit lunar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Mda, deci pana in prezent m-am intalnit cu acest caz cum este al tau si doua raspunsuri din care unul foarte neplacut. La noroc. Cazul tau si nu numai.
1. Contract de munca de mai mult de 6 sau 10 luni fata de mimentul nasterii
2. Si contract individual cu plata la 6 luni si neachitata nici o luna din acest motiv cu nasterea copilului inainte de cele 6 luni si deci si inainte de orice plata.

Raspunsuri:
1. cazul favorabil - se accepta de catre CNPAS sa elibereze adeverinta de stagiu chiar si fara plata realizata dar numai pt nr de luni scurse intre momentul semnarii contractului si momentul nasterii in cazul tau cele 2 luni si numai daca se platesc cel putin acele luni luate in considerare (in cazul tau fiind necesare plata celor 2 luni si nu mai mult de atat).
2. cazul problema - se refuza eliberarea adeverintei de cotizare pe motivul legal dealtfel ca prin lege se considera stagiu luni efectiv platite

Am intalnit mai multe cazuri de rezolvare ca la punctul 1. Nu stiu cum va fi cazul tau sper sa fie la fel dar raspunsul este pt mine clar si in acest caz vei beneficia doar de doua luni.

echipa, www.desprecopii.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcris spune:

Marius, iti multumesc ptr raspuns. Te mai intreb, insa, ceva. In cazul fericit, vor fi sigur considerate 2 luni? Te intreb, deoarece functionara de la Casa de Pensii, spunea ceva de luni intregi, adica, in cazul in care se considera stagiu de cotizare realizat pana la data solicitarii dreptului la firma, 22 ianuarie (exemplu dat de ea care m-a pus pe ganduri), se vor considera lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, intregi, fara nimic din ianuarie.
Atunci, daca stagiul de cotizare va fi pana in momentul nasterii, eu indeplinesc conditia de 2 luni intregi? Pentru ca imi lipseste o zi, am nascut pe 30 octombrie, iar octombrie are 31 de zile. Pentru o zi ar insemna sa pierd o multimne de bani, daca mi s-ar considera stagiu de cotizare 1 luna.
Sper ca m-am facut inteleasa. Multumesc inca o data ptr raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da din punct de vedere practic se considera lunile intregi de la 1 la 30 sau 31 in functie de caz. Dar tot eu tin sa precizez ca nimeni nu ar putea sa precizeze cu exactitate undeva, oriunde acest lucru. In mod practic chiar se aduna doar zilele lucratoare din momentul solicitarii indemnizatiei chiar daca aceasta intervine de cele mai multe ori in interiorul intervalului unei luni. De exemplu daca ai solicita cu data de 12.05.2003 se considera si toate zilele lucratoare din perioada 1-12.05.2003 chiar daca nu este luna completa dar se face proportia la norma de munca aferenta acelei luni. Eu in locul tau as fi mai rigid cu functionara in sensul ca as solicita in mod cert, obiectiv paragraful din lege in care sau prin care sa fie precizat indubitabil aceasta restrictie de calculatie la luna intreaga. Nu cred ca iti va putea da un raspuns afirmativ justificat, motiv pentru care cele 30 din 31 de zile ar trebui sa ti se calculeze ca atare.

echipa, www.desprecopii.com

Mergi la inceput